Τετάρτη, 7 Μαΐου 2014

Μονή Οσίου Ναούμ Αχρίδος


Όσιος Ναούμ ο θαυματουργός, 
ο Φωτιστής των Βουλγάρων

Στη νότια πλευρά της λίμνης, 29 χλμ. από την Αχρίδα (Ohrid), βρίσκεται το Μοναστήρι του Οσίου Ναούμ -όπου και ο Ναός των Αγίων Αρχαγγέλων- με τα δεκάδες παγώνια να κυκλοφορούν ελεύθερα στους κήπους του. Χτισμένο τον 10ο αι., όταν όλη η περιοχή ήταν έδρα της ελληνορθόδοξης αρχιεπισκοπής Αχρίδος, διαθέτει εκπληκτικές τοιχογραφίες. 
Από αυτό το σημείο, οι πηγές του ποταμού Ντριμ, 45 στο σύνολό τους, τροφοδοτούνται από την Πρέσπα και καταλήγουν σε μια τεράστια λεκάνη, όμοια με λίμνη, που εκβάλλει μέσα στη λίμνη Aχρίδας. Τα κρύα και πεντακάθαρα νερά, οι αγριόπαπιες που απολαμβάνουν το κολύμπι τους, μια καταπράσινη φύση με σπάνια πανίδα, είναι κάποιες από τις εικόνες που μπορεί να απολαύσει κάποιος σε αυτόν τον μικρό παράδεισο!

'' Tην Bουλγαρίας γην άπασαν παμμάκαρ,
Nαούμ λόγοις σοις λαμπρύνεις και θαύμασιν. ''

~ (Φωτο αριστερά) Ο Άγιος Κλήμης, μαθητής του Μεθοδίου, Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος (9ος αιώνας). Ο Όσιος Ναούμ ήταν μαθητής του.

Ο Όσιος Ναούμ υπήρξε μαθητής και συνεργάτης των Κυρίλλου, Μεθοδίου και Κλήμη, τον 9ο αιώνα (842 μ.Χ.), στους αγώνες τους για τη διάδοση της χριστιανικής πίστης στη Βουλγαρία. Και στο βαρύ αυτό έργο, όπου συνάντησαν μεγάλα εμπόδια και επικίνδυνες αντιστάσεις, η παρουσία του Ναούμ είχε μεγάλη επίδραση. Διότι στη δύναμη της διδασκαλίας του, πρόσθετε και την εντύπωση, που προκαλούσαν τα θαύματα που ενεργούσε με τη χάρη του Θεού. 
Ο Ναούμ, επιστρέφοντας από τη Ρώμη, όπου πήγε στον τότε Πάπα Αδριανό, πέρασε και από τη Γερμανία, όπου υπήρχαν πολλές και διάφορες αιρέσεις. Και αφού κήρυξε και εκεί αγωνιζόμενος για την Ορθοδοξία, επανήλθε και πάλι στη Βουλγαρία. Εκεί, οργάνωσε μαζί με άλλους συναγωνιστές του, σώμα εσωτερικής ιεραποστολής και εργάστηκε θερμότατα για τη διάδοση του χριστιανισμού στους Βούλγαρους, κυρίως στη δυτική περιοχή (σημερινή ΠΓΔΜ) με τα κηρύγματά του και τις συνεχείς διδακτικές περιοδείες του. Ο θάνατος τον βρήκε όρθιο, να κοπιάζει μέχρι τελευταίας του πνοής για τον ευσεβή σκοπό του. Εορτάζει στις 23 Δεκεμβρίου εκάστου έτους.

~ (Φωτο αριστερά): Τοιχογραφία στον τάφο του Οσίου Ναούμ στην Οχρίδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, στο εν λόγω Βυζαντινό Μοναστήρι του Οσίου Ναούμ του θαυματουργού με τις εκπληκτικές ελληνικές τοιχογραφίες των Μιχαήλ Αστραπά και Ευτύχιου, σώζεται έως σήμερα, στο εντυπωσιακό ξύλινο επιχρυσωμένο τέμπλο, ελληνική επιγραφή «1711, Χειρ Κωνσταντίνου Ιερομονάχου», καθώς επίσης και άλλη ελληνική επιγραφή επάνω από την είσοδο του Ναού, που γράφει:
«Ανιστορήθη ο Παρών Ούτος και Σεβάσμιος Ναός του Οσίου Ημών Ναούμ του Θαυματουργού... Επιστασίας του Πανοσιωτάτου Καθηγουμένου Κυρού Φιλιππουπόλεως του και Νέου Κτίτορος επί των Ημερών του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Αγίου Πρεσπών Κυρού Καλλινίκου και του Συνδρόμου Χατζή Κυρίου Ιακώβου και του Επιτρόπου της Ιεράς Ταύτης Μονής Κύρου Ιωάννου Γαβριήλ. ΑΩΕΖ, Σεπτεμβρίου ΣΤ'» (6 Σεπτεμβρίου 1857. (Πηγή: Εδώ & Εδώ )

Μονή Οσίου Ναούμ Αχρίδος


Ἡ Ἀκολουθία τοῦ Ὁσίου Ναούμ

Ἡ Θεία καὶ Ἱερὰ Ἀκολουθία τοῦ Ὁσίου Ναοὺμ τοῦ Θαυματουργοῦ, τοῦ Φωτιστοῦ τῶν Βουλγάρων. Ψαλλομένη τὴν Κ΄Ἰουνίου ἐκ μεταθέσεως ἀπὸ τὴν ΚΓ΄Δεκεμβρίου. 
Ἔκδοσις Α΄: Μοσχόπολις 1740, Ἔκδοσις Β΄: Ἀθῆναι 1907, Ἔκδοσις Γ΄: Ἀθῆναι 1992 ἐν ἧ προσετέθησαν σημειώσεις διὰ τὴν Ἱ. Μονὴν τοῦ Ὁσίου Ναοὺμ Ἀχρίδος, εἰκόνες ἀπὸ τὴν ζωήν, τὰ θαύματα καὶ τὴν τελευτὴν τοῦ Ὁσίου, ὡς καὶ μουσικὸν παράρτημα μὲ μελοποιημένα τὰ δοξαστικὰ τῆς Ἀκολουθίας (Ἑσπερινοῦ, Λιτῆς καὶ Ὄρθρου). 
Ἐπιμελείᾳ: Πρωτοπρεσβυτέρου Ἀθανασίου Γ. Ρούκαλη, τ. Γεν. Ἀρχιερ. Ἐπιτρόπου τῆς Ἱ. Μητροπόλεως Φλωρίνης, τ. Πρωτοσυγκελλεύοντος τῆς Ἱ. Μητροπόλεως Νικαίας. Ἔκδοσις Ὀρθοδόξου Ἱεραποστολικῆς Ἀδελφότητος "Ο ΣΤΑΥΡΟΣ", Ἀθῆναι 1992. (Πηγή: Εδώ).
Παρατίθεται στη συνέχεια:
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κόσμια κριτική και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των σχολιαστών είναι σεβαστή. Σχόλια τα οποία υπεισέρχονται σε προσωπικά δεδομένα ή με υβριστικό περιεχόμενο να μην γίνονται. Τα σχόλια αποτελούν καθαρά προσωπικές απόψεις των συντακτών τους. Οι διαχειριστές δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για τυχόν δημοσίευση υβριστικού ή παράνομου περιεχομένου στα σχόλια των αναρτήσεων.Τα σχόλια αυτά θα διαγράφονται με την πρώτη ευκαιρία.