Του Αρχιμ. Ιωακείμ Οικονομίκου,
Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου Ι.Μ.Κίτρους
Ο Οκτώβριος, είναι ο μήνας κατά τον οποίο τιμούμε τον ένδοξο Μακεδονικό Αγώνα. Ένα αγώνα, ανάμεσα σε Έλληνες - Πατριαρχικούς και Βούλγαρους - Εξαρχικούς. Ο Μακεδονικός αγών, ήταν όντος αγών, διότι οι Ρωμηοί της Μακεδονίας, αγωνίστηκαν εναντίον της Βουλγαρικής και Ρουμανικής προπαγάνδας, πού ήθελαν και οι δύο από την δική τους πλευρά να προσεταιριστούν τους Πατριαρχικούς, και εντάσσοντάς τους είτε στην "Βουλγαρική Εξαρχία" είτε στο Ρουμανικό Κομιτάτο, το οποίο ήθελε να πάρει με το μέρος του τους ακραιφνείς Βλαχόφωνους Έλληνες.
Στον αγώνα αυτό, πήραν μέρος πολλοί άνθρωποι από όλα τα κοινωνικά στρώματα της κοινωνίας της Μακεδονίας μας. Άνθρωποι του μόχθου, Διπλωμάτες, όπως ο Ίων Δραγούμης, ο Λάμπρος Κορομηλάς, Δασκάλες, όπως η Αικατερίνα Χατζηγεωργίου, η Λιλίκα Βλάχου, αλλά και κληρικοί, με κορυφαίο τον Μεγάλο Πατριάρχη Ιωακείμ τον Γ' πού συντόνιζε όλο τον αγώνα. Εκτός από τον Πατριάρχη Ιωακείμ τον Γ', έχουμε τον Καστορίας Γερμανό Καραβαγγέλη, τον Δράμας Χρυσόστομο, τον Κορυτσάς Φώτιο, τον Πελαγωνίας Ιωακείμ. Ανάμεσά τους υπήρξε και ο ήρωας Μητροπολίτης Γρεβενών Αιμιλιανός Λαζαρίδης.
Ο Γρεβενών Αιμιλιανός Λαζαρίδης, γεννημένος το 1877 στα Πέρματα της Μικράς Ασίας, σπούδασε στην Ιερά Θεολογική της Χάλκης. Μετά τις σπουδές του υπηρετεί ως Διάκονος και καθηγητής των θρησκευτικών κοντά στον άλλο αγωνιστή του Μακεδονικού Αγώνος, Μητροπολίτη Πελαγωνίας Ιωακείμ Φορόπουλο, με έδρα το ελληνικό και ιστορικό Μοναστήρι.
Τον Μάρτιο του 1910, η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Σεπτού και Μαρτυρικού Πατριαρχείου μας, εκλέγει τον Αιμιλιανό Λαζαρίδη, Μητροπολίτη στην ιστορική Μητρόπολη Γρεβενών, η οποία την εποχή εκείνη, ταλανίζονταν από την ρουμανική προπαγάνδα, λόγω του βλαχόφωνου Ελληνισμού πού επικρατεί μέχρι και σήμερα στην περιοχή, η οποία προπαγάνδα και σήμερα δυστυχώς επανέρχεται.
Από την πρώτη στιγμή πού ενθρονίζεται, αγωνίζεται για την ελληνικότητα της περιοχής. Περιοδεύει σε όλα τα χωριά, εμψυχώνει τους Βλαχόφωνους Έλληνες, ενισχύει τους κατατρεγμένους από την ρουμανική και βουλγαρική προπαγάνδα. Με πόνο ψυχής ενημερώνει το Πατριαρχείο για την κατάσταση πού επικρατεί στην επαρχία του. Οι εκθέσεις του αποτέλούν μέχρι σήμερα κείμενα μεγάλης ιστορικής σημασίας, αλλά και εθνικής αφυπνήσεως. Γρἀφει:
"Το μισό κτήριο της Σχολής της Κρανιάς, κατελήφθη υπό του βασιλέως της Κρανιάς, του πανισχύρου Τσακαμά, όστις δέρει και φυλακίζει, με αποτέλεσμα 80 μαθητές να είναι εις τον δρόμο. Οι ρουμανίζοντες ζητούν να ψάλλουν εις την κεντρικήν εκκλησίαν δεξιάν εις τα ελληνικά και αριστερά εις τα βλάχικα. Στο χωρίον Περιβόλι, οι ρουμανίζοντες κατέλαβαν την Εκκλησίαν, ενω εις το ιστορικόν χωριόν Σαμαρίναν, όπου υπάρχουν 600 οικογένειες, ανάμεσά τους 10 ρουμανίζοντες με 3 δασκάλους και 10 μαθητές, έχουν καταλάβει την ελληνικήν αστικήν σχολήν".
Ως ένας άνθρωπος πού έχει σπουδάσει και γνώριζε την μεγάλη αξία της μορφώσεως, προσπαθεί να υπάρχουν σε όλη την επαρχία του βιβλία για να μπορούν οι Έλληνες Πατριαρχικοί να μαθαίνουν γράμματα, ενώ φρόντιζε και για την μισθοδοσία των δασκάλων.
Η δράση του όπως ήταν επόμενο, προκάλεσε την οργή των βουλγάρων και των ρουμάνων, οι οποίοι έβλεπαν, ότι τους "χαλούσε τα σχέδια". Για τον λόγο αποφασίζουν να τον εξοντώσουν. Ο δραστήριος Μητροπολίτης Γρεβενών Αιμιλιανός, είχε ήδη ξεκινήσει μια νέα περιοδία στα χωριά της επαρχίας του. Το Σάββατο 1η Οκτωβρίου του 1911, είχε λειτουργήσει στο χωριό Σχίνοβο, και μετά θα έφευγε για να πάει στο διπλανό χωριό τους Γκριντάδες για να λειτουργήσει την άλλη ημέρα. Στο δρόμο όμως, σε μία χαράδρα τον περίμεναν οι εχθροί του. Τον συνέλαβαν μαζί με τον διάκονό του και αφού τους βασάνισαν φρικτά, στο τέλος τους κατακρεούργησαν με φρικτό τρόπο. Οι κάτοικοι από τους Γκριντάδες ανήσυχοι, διότι είχε αργήσει να εμφανιστεί ο Δεσπότης, βγήκαν πρός αναζήτηση, και όταν έφτασαν στο σημείο είδαν το φρικτό αυτό θέαμα. Η κηδεία του έγινε στις 9 Οκτωβρίου στα Γρεβενά, ενώ τα δύο αυτά χωριά, ονομάστηκαν Αιμιλιανός και Δεσπότης. Ήταν μόλις τριάντα τεσσάρων χρονών.
Ο αείμνηστος Οικουμενικός Πατριάρχης Ιωακείμ ο Γ' τελώντας μαζί με οκτώ Μητροπολίτες τρισάγιο για τον Γρεβενών Αιμιλιάνό, είπε τα εξής:
"Ανθρωπίνως κλαίομεν, αλλ' είμαι βέβαιος ότι ούκ εκλείψουσι στρατιώται της Εκκλησίας και πρέπει να δοξάζωμεν τον Θεόν. Η Εκκλησία θα εξακολουθήση αγωνιζομένη τον δίκαιον αγώνα".
Ο Μητροπολίτης Δράμας Χρυσόστομος, ο μετέπεια Σμύρνης, αναφερόμενος στον φρικτό θάνατο του Γρεβενών Αιμιλιανού αναφέρει:
"Όταν οι αρχιερείς καιώσιν εαυτούς ως λαμπάδας ενώπιον του ειδώλου της πατρίδος, ο δε μαρτυρικός θάνατός των γίνεται ζωής και δόξης υπόθεσις και θεμέλιον αγιωτέρου βίου, το μνημόσυνον των δεν εναρμονίζεται μα δάκρυα και θλίψιν, αλλά με υπερηφάνειαν και αγαλλίασιν".
Ο αείμνηστος Μητροπολίτης Γρεβενών ήταν το τελευταίο θύμα του Μακεδονικού Αγώνος, αφού σε λίγο θα ξεκινούσαν οι Βαλκανικοί πόλεμοι και θα ανέπνεαν τον αέρα της ελευθερίας και οι περιοχές της Ηπείρου και της Μακεδονίας, αυτών που λέμε μέχρι σήμερα "Νέες Χώρες". Η θυσία του Γρεβενών Αιμιλιανού, αποτελεί παράδειγμα πρός μίμηση για όλους μας, διτό και σήμερα πού οι γείτονές μας επιβουλεύονται την ιστορία της Μακεδονίας, αλλά και την ιστορία και την ελληνικότητα των Βλάχων, εάν δεν έχουμε τα πρότυπα για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις νέες προκλήσεις, τότε είναι μαθηματικώς αποδεδειγμένο ότι θα ξαναζήσουμε τέτοια γεγονότα. Αλλά εμείς οι Ρωμηοί δεν έχουμε αυτή την πολυτέλεια, γιατί όπως αναφέρει και ο Κωστής Παλαμάς:
"χρωστάτε, κι όσους ήρθαν,
πέρασαν, θα ρθούνε, θα περάσουν.
Kριτές, θα μας δικάσουν,
οι αγέννητοι, οι νεκροί".
Αιωνία του η μνήμη.
Πηγή: Εδώ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η κόσμια κριτική και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των σχολιαστών είναι σεβαστή. Σχόλια τα οποία υπεισέρχονται σε προσωπικά δεδομένα ή με υβριστικό περιεχόμενο να μην γίνονται. Τα σχόλια αποτελούν καθαρά προσωπικές απόψεις των συντακτών τους. Οι διαχειριστές δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για τυχόν δημοσίευση υβριστικού ή παράνομου περιεχομένου στα σχόλια των αναρτήσεων.Τα σχόλια αυτά θα διαγράφονται με την πρώτη ευκαιρία.