Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

Τατιάνα Αβέρωφ - Συνεντεύξεις ...για τις παιδικές μνήμες, τα βιώματα, την ιδιαίτερη πατρίδα


...Τα παιδικά βιώματα είναι πολύ σημαντικά για τον κάθε συγγραφέα. Εκεί βρίσκεται η πηγή, η πρώτη ύλη της δουλειάς του. Εκεί θα βρει εγγεγραμμένες τις βαθύτερές του αισθήσεις, μνήμες, λαχτάρες, τα ακατέργαστα συναισθήματα, που δίνουν την ώθηση και την ενέργεια στη δουλειά του. (Ανατόλια, 2005)

...Η ιδιαίτερη πατρίδα είναι για τον κάθε άνθρωπο «ιδιαίτερη», ακριβώς επειδή τον σημαδεύει συνήθως απ’ τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Τα παιδικά μου βιώματα στο Μέτσοβο είναι συνδεδεμένα με μια αίσθηση χαράς της ζωής, με κάτι πηγαίο και ατόφιο, την απλότητα του ανθρώπου, με τη διαύγεια των αισθήσεων, με την ομορφιά και το μεγαλείο της φύσης. (Ανατόλια, 2005)

...Η Ήπειρος για μένα ίσον... Οι άνθρωποι, τα βουνά, το βάθος, το φως, οι σκιες, η διαύγεια της ατμόσφαιρας. Και ακόμα οι ήχοι, οι μυρωδιές, το πώς συνυπάρχουν όλα αυτά, ήχος-μυρωδιά-εικόνα, ευδιάκριτα και ζωηρά στο ίδιο αντικείμενο, σε μια θεόρατη οξυά, σε ένα κοπάδι πρόβατα, σ’ ένα λιβάδι που σφύζει από ζωή ή μια γιαγιά στην εκκλησία, λες και εκεί στη φτωχή Ήπειρο βρίσκεται η πηγή όλων των αισθήσεων και της πρωτογενούς εμπειρίας. Κάπως ποιητικά βέβαια όλα αυτά, αλλά έτσι τείνω να αντιδρώ αυθόρμητα όταν σκέφτομαι την Ήπειρο, γιατί το τοπίο της είναι μέσα μου, εγγραμμένο κάπου βαθιά, χωρίς λόγια, εκεί όπου εγγράφονται και ζουν για πάντα οι παιδικές μνήμες και τα βιώματα. (Ταχυδρόμος Άρτας, 2003)

....Μιλάω βέβαια για το Μέτσοβο κυρίως, όπου εκεί πέρασα τα καλοκαίρια μου από παιδί και πηγαίνω συχνά και τώρα. Αλλά και όλη η 'Ηπειρος έχει μια δική της ομορφιά, μια δική της αξιοπρέπεια και μεγαλωσύνη. 'Ηταν επίσης για μένα ο τόπος της ελευθερίας – εκεί όπου μπορούσες να αλωνίσεις, να εξερευνήσεις, να ανακαλύψεις, να κάνεις χίλια πράγματα μόνος σου, πολύ περισσότερα απ' ό,τι το μαντρωμένο παιδί της πρωτεύουσας. Και ακόμα, ήταν ο τόπος όπου ανακάλυπτα τον πατέρα μου, είχαμε πιο πολύ χρόνο, κάναμε πράγματα μαζί, που μας ευχαριστούσαν και τους δυο – γιατί κι αυτός στην Αθήνα ήταν πιο "μαντρωμένος" λόγω εργασίας. (Boss, 2003)
Πηγή: Εδώ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κόσμια κριτική και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των σχολιαστών είναι σεβαστή. Σχόλια τα οποία υπεισέρχονται σε προσωπικά δεδομένα ή με υβριστικό περιεχόμενο να μην γίνονται. Τα σχόλια αποτελούν καθαρά προσωπικές απόψεις των συντακτών τους. Οι διαχειριστές δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για τυχόν δημοσίευση υβριστικού ή παράνομου περιεχομένου στα σχόλια των αναρτήσεων.Τα σχόλια αυτά θα διαγράφονται με την πρώτη ευκαιρία.