Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

Η ηθοποιός Ελένη Ζιώγα για το γεφύρι της Πλάκας


Η καταξιωμένη ηθοποιός και στιχουργός Ελένη Ζιώγα γεννήθηκε στην Αθήνα με καταγωγή από το Συρράκο της Ηπείρου και την Πόλη.

To γεφύρι της Πλάκας το ήξερα από παιδί. -Ο παππούς μου ο Κώστας είχε καταγωγή απ΄ τα Τζουμέρκα. Απ΄το Συρράκο. -Κι εγώ άλλωστε-. 
Όταν ταξιδεύαμε, λοιπόν, προς την ιδιαίτερη πατρίδα μας, σ΄αυτή την συγκλονιστική, παλιά, Ηπειρώτικη διαδρομή, ανάμεσα στα πλατάνια και τις ποταμιές, κάποια στιγμή σταματούσαμε να αγναντέψουμε και να ευχαριστηθούμε αυτό το τοξωτό, αέρινο γεφύρι, που ένωνε σαν αραχνοϋφαντη μονοκοντυλιά τις δύο όχθες του ορμητικού Άραχθου.
Το Ιστορικό του παρελθόν, φυσικά, τότε δεν το ήξερα. Κάτι διάβαζα στα υγρά μάτια του παππού, κάτι που εγώ το ερμήνευα κυνικά και επιπόλαια σαν γεροντική ευσυγκινησία. Κουβέντα, βλέπεις, δεν έλεγε για τα γεγονότα... Φρέσκος ο εμφύλιος ακόμα. Και οι συνέπειές του είχαν καταδικάσει την κοινωνία σε μια πληγωμένη σιωπή. 
Πού να ομολογήσει ο παππούς ότι ήταν παρών, ως συμμετέχων στην Αντίσταση, στο γεγονός της υπογραφής του συμφώνου ανακωχής των δύο αντιμαχόμενων αντάρτικων ομάδων Ζέρβα- Βελουχιώτη, που συνέβη ακριβώς εκεί, στο γεφύρι της Πλάκας, το Φλεβάρη του ’44... 
Μιας υπογραφής που γεφύρωσε, έστω και περιστασιακά, τις εθνικές μας αντιθέσεις ... 
Τσιμουδιά ο παππούς. Απλώς κοιτούσε το γεφύρι. 
Και αναπολούσε την χαμένη ενότητα...

Τώρα το γεφύρι έπεσε... Και μάλιστα πάνω σε μια εντελώς ειδική εθνική συγκυρία. Και να θέλει κανείς να μείνει στην απλή σύμπτωση δεν μπορεί να αποφύγει τον πειρασμό της αναγωγής σε συμβολισμούς. 
Αν το καλοσκεφτείς, λοιπόν, μπορείς να καταλήξεις στο συμπέρασμα πως το γκρέμισμα του παραμελημένου γεφυριού δεν συμβολίζει τίποτε περισσότερο απ΄τις συνέπειες που μπορεί να έχει η μέχρι τώρα εγκατάλειψη της προσπάθειας για ενότητα... 
Κάτι που δείχνει να αρχίζει να ανατρέπεται, μ΄αυτά που ανατέλλουν αισιόδοξα στο τρέχον πολιτικό σκηνικό... Μαζί με την άμεση απόφαση να ξαναχτιστεί!
Ας αφιερώσουμε, λοιπόν, το νέο γεφύρι της Πλάκας, στην αέναη προσπάθεια που διεκδικεί από μας η πατριωτική, συμφιλιωτική, συναινετική ΕΝΟΤΗΤΑ!

Η ηθοποιός Ελένη Ζιώγα για το γεφύρι της Πλάκας στο facebook
Πηγή: epirus-tv-news

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κόσμια κριτική και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των σχολιαστών είναι σεβαστή. Σχόλια τα οποία υπεισέρχονται σε προσωπικά δεδομένα ή με υβριστικό περιεχόμενο να μην γίνονται. Τα σχόλια αποτελούν καθαρά προσωπικές απόψεις των συντακτών τους. Οι διαχειριστές δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για τυχόν δημοσίευση υβριστικού ή παράνομου περιεχομένου στα σχόλια των αναρτήσεων.Τα σχόλια αυτά θα διαγράφονται με την πρώτη ευκαιρία.