Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

Το σπαθί του Απόστολου Αρσάκη και το χρέος της Φιλεκπαιδευτικής


Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΓΚΟΓΚΑ

Στη θαυμάσια έκθεση κειμηλίων που οργανώθηκε από τον Δήμο Ιωαννιτών και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων με την ευκαιρία του εορτασμού της 102ης επετείου από την απελευθέρωση των Ιωαννίνων, μεταξύ των φυλακτών μνήμης που θαυμάσαμε ήταν και το σπαθί του Απόστολου Αρσάκη.
Όπως μας πληροφόρησαν οι υπεύθυνοι του Βυζαντινού Μουσείου, το σπαθί αυτό είναι μέρος της συλλογής Φ. Ραπακούση και το μετέφερε στα Γιάννενα από τη Ρουμανία. Στη λεπίδα του είναι εγχάρακτη, με πυρογραφία, η επιγραφή: ΑΠΟΣΤΟΛ(Η) ΑΡΣΑΚΗ Χ(Ο)Τ(Α)Χ(Ο)Β(Α) και η συμπληρωματική πληροφορία ότι κατασκευάστηκε το 1813 από Γιαννιώτες ασημουργούς και δωρήθηκε με την ευκαιρία της απονομής σ' αυτόν του Διδακτορικού Διπλώματος της Ιατρικής. 

Το σπάνιο αυτό κειμήλιο μας φέρνει στη σκέψη μας τον μεγάλο εθνικό ευεργέτη, τον Απόστολο Αρσάκη, που γεννήθηκε στο μικρό ορεινό χωριό Χοταχόβα της Πρεμετής και, αφού ξενιτεύτηκε στη Ρουμανία μετά τις σπουδές του στην Ιατρική, ανέλαβε υψηλά καθήκοντα και διέπρεψε σε πολλούς τομείς, ενώ ακόμη αναδείχτηκε και Υπουργός στη Ρουμανία. Όλο του τον πλούτο τον διέθεσε για την μόρφωση των κορασίδων της πατρίδας και παρέμεινε ανύπανδρος ώστε να μη δαπανήσει ούτε δραχμή για δική του οικογένεια.
Έτσι λοιπόν με δύο δωρητήρια συμβόλαια το 1867 (το αριθμ. 8163/14-7 -1867) και το 1871 (το αριθμ. 14991/20-2-1971) παρεχώρησε στη Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία Αθηνών τεράστια χρηματικά ποσά για τους σκοπούς της, υπό τον όρο «να αναδεχθεί η ρηθείσα Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία την εποπτείαν της ιδρυθείσης υπ αυτού σχολής εις το χωρίον της γεννήσεώς του Χοταχόβαν, πλησίον της Πρεμετής και με την υποχρέωσσιν να δαπανά κατ' έτος δι' αυτήν με τους αναγκαίους διδασκάλους δραχ. 3.000 ετησίως». Έτσι, έφυγε ευχαριστημένος γιατί πλέον το σχολείο αυτό θα καταστεί μίαν ημέρα μουσοτροφείον γιατί είχε την καλή τύχη να τεθεί υπό την προστασία του Συμβουλίου της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας.

Η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία, που στηρίχτηκε κυρίως στις δωρεές του Αρσάκη, ξέχασε τον όρο των δωρητηρίων Συμβολαίων του και δεν μερίμνησε ούτε για το σχολείο, ούτε για το σπίτι του Αρσάκη, ούτε για την Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, που είναι ερείπια εκεί ψηλά στη Χοτόβα.
Όταν προ ετών ο πρόεδρος της Φιλεκπαιδευτικής καθηγητής κ. Μπαμπινιώτης, εγκαινίαζε το Αρσάκειο σχολείο στους Λογγάδες, ο τότε δήμαρχος Ιωαννίνων Ν. Γκόντας του υπενθύμισε την υποχρέωση της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας στη γενέτειρα του Αρσάκη, αυτός μάλλον δυσφόρησε και δεν καταδέχτηκε ούτε μια φορά να ανεβεί στη Χοταχόβα ή έστω και στην Πρεμετή, να ανάψει ένα κεράκι στη μνήμη του μεγάλου Ευεργέτη.
Αλήθεια, το Διοικητικό Συμβούλιο της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας και ο πρόεδρος αυτού κ. Μπαμπινιώτης δε φοβούνται μήπως κάποια μέρα κατεβούν από τη Χοτόβα της Πρεμετής ο δάσκαλος του χωριού και ο κοινοτάρχης, αρπάξουν το σπαθί του Αρσάκη και ορμήσουν εναντίον τους; Τι δικαιολογία θα βρουν να πουν σ' αυτούς τους ανθρώπους; Ασφαλώς καμία! Θα σιωπήσουν, όπως κάνουν τόσα χρόνια τώρα...

Δημοσιεύθηκε στις 26 Φεβρουαρίου 2015
Το διαβάσαμε: Εδώ


Σχετικές αναρτήσεις:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κόσμια κριτική και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των σχολιαστών είναι σεβαστή. Σχόλια τα οποία υπεισέρχονται σε προσωπικά δεδομένα ή με υβριστικό περιεχόμενο να μην γίνονται. Τα σχόλια αποτελούν καθαρά προσωπικές απόψεις των συντακτών τους. Οι διαχειριστές δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για τυχόν δημοσίευση υβριστικού ή παράνομου περιεχομένου στα σχόλια των αναρτήσεων.Τα σχόλια αυτά θα διαγράφονται με την πρώτη ευκαιρία.