Είναι γνωστό, ιδιαίτερα σ' εκείνους που έλκουν την καταγωγή τους από τα βλαχοχώρια, το ετυμολογικό λεξικό της Κουτσοβλαχικής του διαπρεπούς Έλληνα Γυμνασιάρχη, με καταγωγή από το Λιβάδι Ολύμπου, Κων/νου Νικολαϊδη, που εκδόθηκε το 1909. Το λεξικό αποτέλεσε ένα από τα ισχυρά όπλα των βλαχόφωνων Ελλήνων στον αγώνα για την απελευθέρωση της Μακεδονίας αφού αναζήτησε για πρώτη φορά την ετυμολογική προέλευση των λέξεων της κουτσοβλαχικής αντιπαραβάλλοντας τες με τις αντίστοιχες της δακορουμουνικής και τεκμηρίωσε επιστημονικά την ελληνικότητα του βλαχόφωνου στοιχείου.
Ο Κ. Νικολαϊδης αντιμετώπισε με ευθύνη το έργο του και μετά το πέρας της συγγραφής του απέστειλε όλα τα στοιχεία που είχε σε 6μελή επιτροπή στο Βόλο την οποία αποτελούσαν διακεκριμένοι Βλάχοι στην καταγωγή, μεταξύ των οποίων ήταν και ο Γρεβενιώτης Ιωάννης Γραμματικός, δικηγόρος από το Περιβόλι. Τα άλλα μέλη υπήρξαν: ο Ν. Παπανικολάου, Πρωτοδίκης από το Μέτσοβο, ο Δ. Γενή-Σεβδάς, τελωνιακός από το Βλαχολίβαδο Ολύμπου, ο Ν. Σακελλαρόπουλος, έμπορος από το Βλαχολίβαδο, ο Γ. Τσούγκας, ωρολογοποιός από το Κρούσοβο και ο Σ. Ζουρναζόπουλος από το Μοναστήρι. [β.π: εδώ]
Ο Γ. Τσούγκας από το Κρούσοβο ήταν ένας από τους διακεκριμένους Βλάχους
της 6μελούς επιτροπής που αξιολόγησε το Ετυμολογικό Λεξικό Κουτσοβλαχικής
της 6μελούς επιτροπής που αξιολόγησε το Ετυμολογικό Λεξικό Κουτσοβλαχικής
του Κ. Νικολαϊδη το οποίο, αναμφισβήτητα, αποτέλεσε σπουδαίο έργο για
τον ελληνισμό και παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.
Η σύζυγός του Ερασμία Κυρνασίου από την Καστανιά Καλαμπάκας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η κόσμια κριτική και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των σχολιαστών είναι σεβαστή. Σχόλια τα οποία υπεισέρχονται σε προσωπικά δεδομένα ή με υβριστικό περιεχόμενο να μην γίνονται. Τα σχόλια αποτελούν καθαρά προσωπικές απόψεις των συντακτών τους. Οι διαχειριστές δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για τυχόν δημοσίευση υβριστικού ή παράνομου περιεχομένου στα σχόλια των αναρτήσεων.Τα σχόλια αυτά θα διαγράφονται με την πρώτη ευκαιρία.