Τρίτη, 19 Μαΐου 2015

Η υποδοχή της Ιερής Εικόνας της Παναγίας της Οδηγήτριας της Γράμμουστας στον Βόλο


Η υποδοχή της εικόνας της 
Παναγίας της Οδηγήτριας, κειμήλιο 
της Γράμμουστας, στον Βόλο!
Δευτέρα 18.5.2015

Με τις δέουσες τιμές, σε κλίμα συγκίνησης, πραγματοποιήθηκε χθες η υποδοχή της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας της Οδηγήτριας της Γραμμουστιανής, προστάτιδας της Βλαχόφωνης Ρωμιοσύνης, στον ιερό ναό της Αναλήψεως Βόλου.

Η θαυματουργή εικόνα μεταφέρθηκε στο ναό πάνω σε ιππήλατη άμαξα, συνοδεία μελών του Λαογραφικού Συλλόγου Βλάχων Βόλου, ντυμένων με την παραδοσιακή Βλάχικη φορεσιά.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του Συλλόγου, Σπύρος Τσιανάκας, επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι «η Παναγία είναι το πνευματικό στόλισμα της Ορθοδοξίας. Για μας, τους Ελληνες, είναι η πονεμένη μητέρα, η παρηγορήτρια και η προστάτιδα, που μας παραστέκεται σε κάθε περίσταση. Είναι όμως και η οδηγήτρια, που μας δείχνει το δρόμο προς τον Χριστό».

Αναφερόμενος στη σημασία της έλευσης της Παναγίας της Γραμμουστιανής στην Ανάληψη, ο κ. Τσιανάκας τόνισε ότι «για εμάς, τους βλαχόφωνους, είναι μια συγκινητική και ιδιαίτερη ημέρα. Η Παναγία η Γραμμουστιανή συνδέθηκε με την ιστορία των Γραμμουστιάνων Βλάχων, μιας από τις πιο δραστήριες ομάδες της Βλαχόφωνης Ρωμιοσύνης, αφού εδώ και 400 χρόνια είναι η πνευματική τους μητέρα και προστάτιδα».

Αμέσως μετά την υποδοχή της θαυματουργής εικόνας, που φιλοτεχνήθηκε το 1650, τελέστηκε πανηγυρικός εσπερινός και ιερά παράκληση της Παναγίας. Το πολύτιμο κειμήλιο της Βλαχόφωνης Ρωμιοσύνης θα παραμείνει στον Ιερό Ναό της Αναλήψεως έως το Σάββατο 23 Μαΐου, οπότε και θα επιστρέψει στην έδρα του.

Η Εικόνα της Παναγίας Γραμμουστιανής διασώθηκε με θαυματουργικό τρόπο τόσο στην περίοδο της Τουρκοκρατίας, όσο και στις μαύρες σελίδες της Ελληνικής ιστορίας, την περίοδο του εμφυλίου, επιτελώντας αμέτρητα θαύματα που προκαλούν δέος.

~ Σχετικές αναρτήσεις:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κόσμια κριτική και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των σχολιαστών είναι σεβαστή. Σχόλια τα οποία υπεισέρχονται σε προσωπικά δεδομένα ή με υβριστικό περιεχόμενο να μην γίνονται. Τα σχόλια αποτελούν καθαρά προσωπικές απόψεις των συντακτών τους. Οι διαχειριστές δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για τυχόν δημοσίευση υβριστικού ή παράνομου περιεχομένου στα σχόλια των αναρτήσεων.Τα σχόλια αυτά θα διαγράφονται με την πρώτη ευκαιρία.