Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015

«Στο διάβα» - Φωτογραφική έκθεση στην Πινακοθήκη Αβέρωφ στο Μέτσοβο


Φωτογραφική έκθεση «Στο διάβα» 
για τη νομαδική κτηνοτροφία σ’ όλη τη 
Μεσόγειο και πρώτη παρουσίαση 
ενότητας φωτογραφιών του Κ. Μπαλάφα στην Πινακοθήκη Ευ. Αβέρωφ, στο Μέτσοβο.

Της Ελένης Μπίστικα

~ (Φωτο) Ηπειρώτισσα με μειδίαμα αξιοσύνης, με την ξύλινη «κούνια» των μικρών προβάτων στην πλάτη της, πορεύεται... Φωτογραφία Κώστας Μπαλάφας.

Σε υψόμετρο Μετσόβου, στην προστατευόμενη περιοχή του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, πεδίο μελέτης της μετακινούμενης κτηνοτροφίας στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στην Πινακοθήκη Αβέρωφ στο Μέτσοβο, θα φιλοξενηθεί η έκθεση «Στο διάβα» – ένα φωτογραφικό ταξίδι στη ζωή που κάνουν οι μετακινούμενοι και νομάδες κτηνοτρόφοι στην περιοχή της Μεσογείου. Είναι η έκτη στάση της έκθεσης μετά την Ελβετία, τη Γαλλία, την Τυνησία, τον Λίβανο και την Ισπανία, πριν ολοκληρώσει τον κύκλο της στην Τουρκία. Περιλαμβάνει 60 μοναδικές φωτογραφίες που προβάλλουν τη ζωή των μετακινούμενων κτηνοτρόφων, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στην εναλλαγή των εποχών στην αγκαλιά της φύσης. Συμμετέχουν έξι αξιόλογοι φωτογράφοι από διάφορες πλευρές της Μεσογείου – από την Ελλάδα ο Στάμος Αμπάτης που η φωτογραφία του τσέλιγκα με το νεογέννητο κατσικάκι εικονογραφεί την πρόσκληση για τη «φωτογραφική έκθεση για τη μετακινούμενη και νομαδική κτηνοτροφία στη Μεσόγειο». Επίσης, φωτογράφοι όπως ο Baris Korka από την Τουρκία, ο Yunes Tazi από το Μαρόκο, ο Wassim Ghoziani από την Τυνησία, ο Assad Saleh από τον Λίβανο και η Gema Arrugaeta από την Ισπανία, αποκαλύπτουν μέσα από τις φωτογραφίες τους τον ξεχωριστό τρόπο της ζωής τους, δυσκολίες και χαρές. Η οργάνωση είναι του Μεσογειακού Ινστιτούτου για τη Φύση και τον Ανθρωπο, σε συνεργασία με τη Mediterranean Consortium of Nature and Culture. Συνυπογράφουν δε την πρόσκληση ο φορέας διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου - Αώου και Πίνδου, το Ιδρυμα Ευ. Αβέρωφ - Τοσίτσα, η Πίνδος Περιβαλλοντική και το Οικομουσείο Ποταμού Αώου.

Φωτογραφία: Κώστας Μπαλάφας
Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη στις 29 Ιουλίου 2015, ώρα 19.30, στην Πινακοθήκη Ευ. Αβέρωφ, Ιδρυμα Ευάγγελου Αβέρωφ - Τοσίτσα, Μέτσοβο. Διάρκεια έκθεσης ώς τις 14 Σεπτεμβρίου 2015. Στην Αθήνα θα παρουσιαστεί στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης έως τα τέλη Σεπτεμβρίου. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προσδίδει, γιατί είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζεται στην Πινακοθήκη Ευ. Αβέρωφ στο Μέτσοβο η ενότητα φωτογραφιών του Κώστα Μπαλάφα (1920-2011), ευγενική παραχώρηση του Ιδρύματος Εγνατία Ηπείρου του Γιάννη και της Ελενας Αβέρωφ. Στην έκθεση περιλαμβάνονται εκθέματα από το Λαογραφικό Μουσείο Μετσόβου του Ιδρύματος Τοσίτσα. Παρόντες στα εγκαίνια η πρόεδρος του Ιδρύματος Ευ. Αβέρωφ, κ. Τατιάνα Αβέρωφ-Ιωάννου, ο κ. Σωτήρης Ιωάννου, λάτρης και γνώστης όσον λίγοι της μαγευτικής περιοχής και οι οργανωτές της έκθεσης, με καλεσμένους τους κτηνοτρόφους της περιοχής και τον τοπικό Τύπο - ΜΜΕ...

ΤΗΛΕΦΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κόσμια κριτική και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των σχολιαστών είναι σεβαστή. Σχόλια τα οποία υπεισέρχονται σε προσωπικά δεδομένα ή με υβριστικό περιεχόμενο να μην γίνονται. Τα σχόλια αποτελούν καθαρά προσωπικές απόψεις των συντακτών τους. Οι διαχειριστές δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για τυχόν δημοσίευση υβριστικού ή παράνομου περιεχομένου στα σχόλια των αναρτήσεων.Τα σχόλια αυτά θα διαγράφονται με την πρώτη ευκαιρία.