Τετάρτη, 5 Αυγούστου 2015

Πρώτος πρόεδρος στην ιστορία του ΗΡΑΚΛΗ ήταν ο ιατρός Αλκιβιάδης Μάλτος από το Μεγάροβο Πελαγονίας


Η ιστορία του Ηρακλή ξεκινά 
από το 1899, όταν ιδρύθηκε ο 
όμιλος Φιλόμουσων

Ο όμιλος δεν ήταν αθλητικός σύλλογος, αλλά ένα σωματείο γραμμάτων και μουσικής. Το 1903, τα μέλη του ομίλου αποφάσισαν να εντάξουν στις δραστηριότητες τους τον αθλητισμό. Δημιούργησαν ένα γυμναστήριο και ίδρυσαν τμήματα κολύμβησης και ποδηλασίας. Ωστόσο, ήταν το ποδόσφαιρο, ένα νέο άθλημα εκείνης της εποχής που «έκλεψε τις καρδιές» των αθλητών.

Το πρώτο επίσημο παιχνίδι διεξήχθη στις 23 Απριλίου του 1905, αλλά στη συνέχεια ο σύλλογος άρχισε να αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα. Τρία χρόνια αργότερα, το 1908, ημερομηνία-ορόσημο για τον Ηρακλή, όλα άλλαξαν. Ο σύλλογος συνεργάστηκε με την ομάδα «Ολύμπια» και η συνένωση των δυνάμεων τους είχε ως αποτέλεσμα τη γέννηση του Ηρακλή. Ολόκληρη η ονομασία του ήταν τότε: «Οθωμανικός Ελληνικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης "Ο Ηρακλής"». Το τμήμα ποδοσφαίρου ήταν το πρώτο που δημιουργήθηκε. 

Οι πρώτες επιτυχίες δεν άργησαν να έρθουν. Στις 29 Νοεμβρίου 1908, κατά τη Γενική Συνέλευση των μελών, καταρτίσθηκε το πρώτο καταστατικό του ΗΡΑΚΛΗ αποτελούμενο από 36 άρθρα. Πρώτος Πρόεδρος στην ιστορία του ΗΡΑΚΛΗ ήταν ο ιατρός Αλκιβιάδης Μάλτος.
Περισσότερα για τον ΗΡΑΚΛΗ: Εδώ

Ο Μάλτος Αλκιβιάδης (1871-1945), ανηψιός του Αναστασίου Μάλτου, σπούδασε στο Γυμνάσιο Μοναστηρίου και αργότερα σαν γιατρός εγκαταστάθηκε στη Θεσσα­λονίκη. Υπήρξε το 1908 ιδρυτής του Σωματείου "Ηρα­κλής" στη Θεσσαλονίκη (πρώην "Όμιλος Φιλόμουσων" που είχε ιδρυθεί το 1899). [Πηγή: Βλαχόφωνος Ελληνισμός της Πελαγονίας - ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ ΠΟΠΣΒ]


Ο Δημήτριος Κάκκαβος με την οικογένεια Ζάννα. 
Από αριστερά διακρίνονται: Χαρίλαος Ζάννας, Ελένη Ζάννα, 
Δημήτριος Κάκκαβος, Ιφιγένεια Ζάννα-Μάλτου, Κωνσταντίνος Ζάννας 
και πίσω του ο Αλκιβιάδης Μάλτος. Καθιστός διακρίνεται ο Δημήτριος Ζάννας.
Περισσότερες πληροφορίες: ΙΜΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κόσμια κριτική και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των σχολιαστών είναι σεβαστή. Σχόλια τα οποία υπεισέρχονται σε προσωπικά δεδομένα ή με υβριστικό περιεχόμενο να μην γίνονται. Τα σχόλια αποτελούν καθαρά προσωπικές απόψεις των συντακτών τους. Οι διαχειριστές δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για τυχόν δημοσίευση υβριστικού ή παράνομου περιεχομένου στα σχόλια των αναρτήσεων.Τα σχόλια αυτά θα διαγράφονται με την πρώτη ευκαιρία.