Παρασκευή 7 Αυγούστου 2015

Η οικία του Δημητρίου Λάλλα στο Μοναστήρι


Η οικία του Δ. Λάλλα στο Μοναστήρι  (σημ. Bitola της FYROM), που χρονολογείται από τον 19ο αι., είναι συντηρημένη και σε καλή κατάσταση όπως κι άλλα ελληνικά νεοκλασσικά της πόλης, και βρίσκεται κοντά στον παλιό τετραγωνικό πύργο ωρολογίου. Μέσα στο οίκημα πλέον στεγάζονται κάποια γραφεία.
Μετά τον θάνατο του Πέταρ Πετρόβ, ιδιοκτήτη και κληρονόμου της κατοικίας, η κόρη του Αικατερίνη που διαμένει στο Βελιγράδι αποφάσισε να νοικιάσει το κτίριο στην δημοτική υπηρεσία παροχής τουριστικών πληροφοριών. Το υπουργείο πολιτισμού επεδίωξε αρκετές φορές ν' αγοράσει το κτίριο αλλά η ιδιοκτήτρια αρνήθηκε να το πουλήσει και, επίσης, δεν δέχθηκε να το διαθέσει ως μουσείο. 

Όσο ήταν εν ζωή ο πατέρας της Πέταρ Πετρόβ, στον χώρο της οικίας λειτουργούσε το ιδιωτικό μουσείο μουσικής ''Βάγκνερ-Λάλλα'' με εκθέματα που συγκέντρωσε και φύλασσε ο ίδιος. Επίσης, ο επισκέπτης αντλούσε πληροφορίες σχετικά με τα έργα του Βάγκνερ και την μουσική ζωή της πόλης του Μοναστηρίου. 
Ο Δ. Λάλλας, ως γνωστόν, ακολούθησε τις εγκύκλιες σπουδές στο Μοναστήρι, την Θεσ/νίκη -όπου έζησε και το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του- και την Αθήνα και συνέχισε τις μουσικές σπουδές του στη Γενεύη, τη Βιέννη και το Μόναχο. Εκεί συνδέθηκε φιλικά με τον Βάγκνερ, βοηθώντας τον στην Α' σκηνική παρουσίαση του "Δακτυλιδιού του Νίμπελουγκ" ("Der Ring des Nibelungen", 1876).

Τα εκθέματα του ιδιωτικού μουσείου ''Βάγκνερ-Λάλλα'' αγοράστηκαν από το υπουργείου πολιτισμού της γείτονος και φυλάσσονται στο Ινστιτούτο και Μουσείο της πόλης του Μοναστηρίου μέχρι να βρεθεί κάποιος κατάλληλος χώρος που θα φιλοξενηθούν. Ίσως κάποιο άλλο ελληνικό κτίριο του οποίου θα αποκρύπτουν, ως συνήθως,  την ιστορία.

Να σημειωθεί ότι, ο Δημήτριος Λάλας είχε τρεις αδελφούς και μια αδελφή: Δόμνα, Κωνσταντίνο, Μιχαήλ και Πέτρο. Με τον Πέτρο διατηρούσε αλληλογραφία ο Ίων Δραγούμης, όπως προκύπτει από τις επιστολές του αρχείου του που βρίσκεται στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη.


Η παλιά στρατιωτική σχολή Μοναστηρίου που 
σήμερα λειτουργεί ως Ινστιτούτο και Μουσείο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κόσμια κριτική και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των σχολιαστών είναι σεβαστή. Σχόλια τα οποία υπεισέρχονται σε προσωπικά δεδομένα ή με υβριστικό περιεχόμενο να μην γίνονται. Τα σχόλια αποτελούν καθαρά προσωπικές απόψεις των συντακτών τους. Οι διαχειριστές δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για τυχόν δημοσίευση υβριστικού ή παράνομου περιεχομένου στα σχόλια των αναρτήσεων.Τα σχόλια αυτά θα διαγράφονται με την πρώτη ευκαιρία.