Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2015

Βόρειος Ήπειρος ή Αλβανία: Ένα γραμματόσημο αποκαλύπτει μια πτυχή της ιστορίας


Όταν η Ελλάδα απελευθερώθηκε από την γερμανική κατοχή, το 1944, ετέθη το θέμα έκδοσης μίας αναμνηστικής σειράς γραμματοσήμων για την συμβολή της Ελλάδας στην νίκη των συμμαχικών δυνάμεων κατά των δυνάμεων του άξονα. Όλες οι άλλες χώρες που είχαν εμπλακεί με τους συμμάχους, και όχι μόνο, ετοίμαζαν ή είχαν ήδη θέσει σε κυκλοφορία παρόμοιες εκδόσεις. Αποφασίστηκε λοιπόν από την Ελληνική κυβέρνηση η έκδοση να πραγματοποιηθεί στην Αγγλία με την μέθοδο της χαλκογραφίας για ένα πιο άρτιο αισθητικά αποτέλεσμα.

Ένα από τα γραμματόσημα που σχεδιάστηκαν εικόνιζε μια ελληνική στρατιωτική μονάδα σε πορεία κατά τον Ελληνοιταλικό πόλεμο.

Πράγματι στις 24 Οκτωβρίου 1946 ο αγγλικός εκτυπωτικός οίκος Thomas de la Rue στέλνει στην Ελληνική κυβέρνηση το δοκίμιο του σχετικού γραμματοσήμου για έγκριση ώστε να προχωρήσει στην ΕΚΤΥΠΩΣΗ. Στις 11 Νοεμβρίου 1946 το Υπουργείο των ΤΤΤ εξετάζει το δοκίμιο και αποφαίνεται «Εγκρίνεται ως τελικόν δοκίμιον, υπό τον όρον αλλαγής της ένδειξης ΑΛΒΑΝΙΑ εις τοιαύτην ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ».

Την 1η Μαΐου 1947 τίθεται όμως σε κυκλοφορία με την ένδειξη «Αλβανία».

Ήταν η εποχή που η Ελλάδα είχε καταθέσει στην διάσκεψη των Παρισίων το αίτημα περί ενσωμάτωσης της Βορείου Ηπείρου και της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα. Ήταν τότε που οι Η.Π.Α., η Βρετανία και η Γαλλία είχαν αποδεχθεί το αίτημα και μόνο η Σοβιετική Ένωση, για να μην στενοχωρήσει την κομμουνιστική τότε Αλβανία, είχε ζητήσει να παγώσει το θέμα αυτό, μαζί με το Γερμανικό και το Αυστριακό, αποδεχόμενη παράλληλα της απόδοσης της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα. 

Το ερώτημα, γιατί δεν υλοποιήθηκε από το Αγγλικό εργοστάσιο η εντολή για την αλλαγή της ένδειξης σε Βόρειος Ήπειρος; ΑΝ δεν ευθύνεται ο δαίμων του τυπογραφείου τότε ο δάκτυλος πρέπει να είναι βρετανικός.

Η φωτογραφία προέρχεται από το αρχείο των Ελληνικών Ταχυδρομείων. 

Δημήτρης Περδίκης

Από Βλαχόφωνοι Έλληνες:
Αξίζει να σημειωθεί ότι, τα δύο ζητήματα, το Αυστριακό και το Γερμανικό,  διευθετήθηκαν το 1955 και το 1991 αντιστοίχως...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κόσμια κριτική και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των σχολιαστών είναι σεβαστή. Σχόλια τα οποία υπεισέρχονται σε προσωπικά δεδομένα ή με υβριστικό περιεχόμενο να μην γίνονται. Τα σχόλια αποτελούν καθαρά προσωπικές απόψεις των συντακτών τους. Οι διαχειριστές δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για τυχόν δημοσίευση υβριστικού ή παράνομου περιεχομένου στα σχόλια των αναρτήσεων.Τα σχόλια αυτά θα διαγράφονται με την πρώτη ευκαιρία.