Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2015

Σύντομος περιγραφή της Δάρδας - Σπύρος Ν. Ζέγκος


Ι. Ν. Αγίου Γεωργίου Δάρδας Κορυτσάς

Βιογραφία Πολυκάρπου του Δαρδαίου μητροπολίτου Λαρίσης καρατομηθέντος υπό του Μαχμούτ-Πασά τω 1821, Σύντομος περιγραφή της Δάρδας μετά εικόνων / Παπα-Σπύρου Ν. Ζέγκου. Εν Αθήναις Τύποις Ι. Βάρτσου, 1927.

Κατά τον 15ο-18ο αι. αναδεικνύονται σε σημαντικά οικονομικά και πνευματικά κέντρα πολλοί βλαχόφωνοι οικισμοί στην Ήπειρο αλλά και την Βόρειο Ήπειρο, όπως ο Αυλώνας, το Βεράτι, η Καβάια, η Φιέρη αλλά και η Μοσχόπολη που βρίσκεται κοντά στην Κορυτσά. 
Η Μοσχόπολη με τις 22 εκκλησιές, την περίφημη Νέα Ακαδημία και το τυπογραφείο της, δικαίως, αποκαλείται ''Αθήνα του Βορρά''. 
Άλλοι βλαχόφωνοι οικισμοί που ακολούθησαν την πρόοδο της Μοσχόπολης είναι η Σίπισκα, η Γκραμπόβα, η Λάγκα, η Νίτσα, η Νικολίτσα, η Δάρδα, το Λινοτόπι, η Φράσερη και η Γράμμοστα. 
Το παρακάτω βιβλίο δίνει μια σύντομη περιγραφή της Δάρδας από τα χρόνια της τουρκοκρατίας μέχρι την εποχή του εξαλβανισμού μέρους των εναπομείναντων Ελλήνων σ' εκείνη την περιοχή.

~ Ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κόσμια κριτική και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των σχολιαστών είναι σεβαστή. Σχόλια τα οποία υπεισέρχονται σε προσωπικά δεδομένα ή με υβριστικό περιεχόμενο να μην γίνονται. Τα σχόλια αποτελούν καθαρά προσωπικές απόψεις των συντακτών τους. Οι διαχειριστές δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για τυχόν δημοσίευση υβριστικού ή παράνομου περιεχομένου στα σχόλια των αναρτήσεων.Τα σχόλια αυτά θα διαγράφονται με την πρώτη ευκαιρία.