Παρασκευή, 27 Μαΐου 2016

Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων επισκέφθηκε τη Βουδαπέστη


Στης 23 Μαΐου 2016 η Α.Θ.Μ. Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος βρέθηκε για δεύτερη φορά στην Ουγγαρία μετά από επίσημη πρόσκληση της Ουγγρικής Κυβέρνησης. Στο ταξίδι αυτό συνοδευόταν από το Γέροντα Αρχιγραμματέα Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Κωνσταντίνης κ. Αρίσταρχο και το Αρχιδιάκονο π. Ευλόγιο.

Τον Μακαριότατο και την ακολουθία του καθώς και τον Μητροπολίτη Αυστρίας Έξαρχο Ουγγαρίας και Μεσευρώπης Αρσένιο υποδέχτηκαν στο Παρεκκλήσιο Αγίου Ιεροθέου και Αγίου Στεφάνου επί της οδού Váci 55 οι ιερείς της Μητρόπολης Αυστρίας και Εξαρχίας της Ουγγαρίας μετά του Θείου Ευαγγελίου. Επίσης παρευρέθηκαν το προσωπικό της Ελληνικής Πρεσβείας με επικεφαλής τον πρέσβη Δημήτριο Γιαννακάκη και τον πρόξενο Λουκά Τσώκο, ο εκπρόσωπος της Ουγγρικής Κυβερνήσεως Fedor Tibor, ο Ούγγρος πρέσβης στη Ραμάλλα Géza Mihailyi, ο Σπύρος Αγκάρντι Μπέντεγκους αντιπρόεδρος της Ελληνικής Αυτοδιοίκησης, ο πρώην Δήμαρχος Μπελογιάννη Κώστας Ριζογιάννης, ο πρόεδρος του Ελληνικού Κυπριακού Ουγγρικού Συλλόγου Φιλίας Βασίλειος Σταματόπουλος και ενορίτες της Βουδαπέστης. 

Πραγματοποιήθηκε δοξολογία και ακολούθησαν ομιλίες από τον Μητροπολίτη Αρσένιο και από το Πατριάρχη Ιεροσολύμων.
Τέλος ο Πατριάρχης σε ανάμνηση της επίσκεψης χάρισε στο παρεκκλήσιο μία εικόνα του Παναγίου Τάφου και οι ιερείς του παρεκκλησίου του χάρισαν μια εικόνα της Βουδαπέστης.

Ο Βασίλειος Σταματόπουλος μαζί με τον Σπύρο Αγκάρντι Μπέντεγκους του χάρισαν το βιβλίο της έκθεσης που πραγματοποιήθηκε το 2009, το οποίο εκπροσωπεί όλους τους ομογενειακούς συλλόγους που μαζί με την εκκλησία πραγματοποίησαν την έκθεση και την έκδοση αυτού του τόμου. Βλέποντας ο Πατριάρχης το εξώφυλλο θαύμασε το τέμπλο της Ελληνικής Εκκλησίας της Κοίμησης της Θεοτόκου που ακόμη και σήμερα είναι υπό την κατοχή του Ρωσικού Πατριαρχείου. Επίσης του χάρισαν το βιβλίο, που έχει εκδοθεί από την Ελληνική Αυτοδιοίκηση με θέμα την Ιστορική Αλήθεια για τους Βλάχους. Ο θαυμασμός του ήταν μεγάλος γιατί όπως δήλωσε είναι ένα σοβαρό Εθνικό Θέμα.

~ Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος ξεφυλλίζοντας το βιβλίο ''ΟΙ ΜΑΚΕΔΟΝΟΒΛΑΧΟΙ (17ος-19ος αι.). ΕΛΛΗΝΕΣ ΒΛΑΧΟΙ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ. Η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ'' εξέφρασε τον θαυμασμό του προς τον συγγραφέα κ. Βασίλειο Σταματόπουλο.

Στη συνέχεια δόθηκε γεύμα στο ξενοδοχείο Actor από τον πρόεδρο της Ελληνικής Αυτοδιοίκησης Ουγγαρίας Γεώργιο Κουκουμτζή και την σύμβουλο του στην Αυτοδιοίκηση Μάρθα Πολιτίδου, προς τιμή του Μακαριότατου και της συνοδείας του, στα μέλη και παράγοντες της Ουγγρικής Κυβέρνησης, της Ελληνικής Πρεσβείας και στα μέλη της Ελληνικής Κοινότητας. 

Τέλος ο πρόεδρος της Ελληνική Αυτοδιοίκησης έδωσε αναμνηστικό δώρο Herend στον Μακαριότατο και στην συνοδεία του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κόσμια κριτική και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των σχολιαστών είναι σεβαστή. Σχόλια τα οποία υπεισέρχονται σε προσωπικά δεδομένα ή με υβριστικό περιεχόμενο να μην γίνονται. Τα σχόλια αποτελούν καθαρά προσωπικές απόψεις των συντακτών τους. Οι διαχειριστές δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για τυχόν δημοσίευση υβριστικού ή παράνομου περιεχομένου στα σχόλια των αναρτήσεων.Τα σχόλια αυτά θα διαγράφονται με την πρώτη ευκαιρία.