Σάββατο, 28 Μαΐου 2016

Ο αντίκτυπος των Γερμανών στην Ανατολή


Ο νυν Πρόεδρος της Ρουμανίας
Klaus Johannis
Το παρακάτω άρθρο γράφτηκε από το «German Foreign Policy» το 2009. Σήμερα, ο εν λόγω Παν-Γερμανιστής πολιτικός, μέλος της FUEN και συνδαιτημόνας του Βόλφγκαν Σόιμπλε, από απλός δήμαρχος έχει πλέον ανέλθει στο ύπατο Αξίωμα της Ρουμανίας, εκείνο του Προέδρου της χώρας. 

2009/10/16 
Σιμπίου / Βουκουρέστι (Ίδια έκθεση) –
Ο πρόεδρος μιας εκ των οργανώσεων υπέρ του Παν-Γερμανισμού (“Germandom") του γερμανικού δικτύου εξωτερικής πολιτικής είναι το επίκεντρο της μίας ρουμανικής κυβερνητικής κρίσης. Η ρουμανική αντιπολίτευση προορίζει τον δήμαρχο του Σιμπίου, Klaus Johannis, ώστε να αναπληρώσει το κενό που άφησε ο πρωθυπουργός, ο οποίος ανατράπηκε από την αντιπολίτευση στην αρχή της εβδομάδος. Ο Ρουμάνος πρόεδρος, Traian Basescu, απέρριψε αυτό το σχέδιο και όρισε έναν οικονομικό εμπειρογνώμονα για την πρωθυπουργία. Ο Johannis, είναι ο επικεφαλής του ''Δημοκρατικού Φόρουμ των Γερμανών στη Ρουμανία'' (DFDR) και συνδεδεμένο μέλος της ''Ομοσπονδιακής Ένωσης Ευρωπαϊκών Εθνοτήτων'' (FUEN), η οποία εδρεύει στη Βόρεια Γερμανία και συντονίζει, επίσης, τις γερμανόφωνες μειονότητες ανά την Ευρώπη, με την υποστήριξη της κυβέρνησης. Η FUEN, που ιδρύθηκε από πρώην Ναζί ρατσιστές, με την οποία συνεργάζεται ο Johannis καθώς και με το Γερμανικό ίδρυμα Hermann Niermann, ήταν ο στόχος των μεγάλων διαδηλώσεων στο ανατολικό Βέλγιο λόγω της συγκεκαλυμμένης προσπάθειάς τους για άσκηση πίεσης υπέρ των "Germandom" παν-γερμανικών στόχων. Ο διορισμός του Johannis είναι το δεύτερο σημαντικό βήμα που έγινε για λογαριασμό της ρουμανικής "Germandom" μέσα σε μια βδομάδα. Το πρώτο ήταν η απονομή του βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας σε Γερμανίδα συγγραφέα της Ρουμανίας. Τα ρουμανικά κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία ανέτρεψαν τον πρωθυπουργό με ψήφο μη εμπιστοσύνης στην αρχή της εβδομάδος, πρότειναν τον σημερινό δήμαρχο του Σιμπίου ("Hermannstadt" στα γερμανικά), Klaus Johannis, ώστε να καλύψει τη θέση του απερχόμενου πρωθυπουργού. Ο Ρουμάνος πρόεδρος, Traian Basescu, απέρριψε αυτή την πρόταση και πρότεινε τον οικονομικό εμπειρογνώμονα Lucian Croitoru για τη θέση του νέου πρωθυπουργού. Η πρόταση αυτή θα πρέπει να επικυρωθεί από το κοινοβούλιο, κάτι που φαίνεται απίθανο, επειδή η αντιπολίτευση έχει την πλειοψηφία και επιμένει στην υποψηφιότητα του Johannis. Το αποτέλεσμα είναι ανοιχτό. 

Εθνοτική Πολιτική 

Ο Klaus Johannis προέρχεται από ένα "Germandom – Πανγερμανιστικό” περιβάλλον, στο οποίο αποδίδει φυλετικές αρετές ''όπως ορθότητα, αξιοπιστία, ρεαλισμό και αποτελεσματικότητα''[1]. Είναι ο πρόεδρος της τοπικής "Germandom" οργάνωσης, του ''Δημοκρατικού Φόρουμ των Γερμανών της Ρουμανίας'' (DFDR), το οποίο όπως πολλές άλλες ενώσεις των γερμανόφωνων μειονοτήτων στην Ανατολική και Νοτιοανατολική Ευρώπη, ιδρύθηκε αμέσως μετά από τις αναταραχές το 1989. Το DFDR, όπως και ο πρόεδρος του Johannis, συνδέονται στενά με τα δίκτυα των "Germandom" οργανώσεων που έχουν εξαπλωθεί σε όλη την Ευρώπη. Το DFDR είναι συνδεδεμένο μέλος της ''Ομοσπονδιακής Ένωσης Ευρωπαϊκών Εθνοτήτων'' (FUEN), ενός οργανισμού, ο οποίος συγκεντρώνει πολλές μειονότητες της Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας, που ιδρύθηκε σύμφωνα με την γραμμή της παραδοσιακής γερμανικής εθνοτικής πολιτικής στον απόηχο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου από πρώην Ναζί ρατσιστές.[2] Στα πλαίσια της FUEN, το DFDR, είναι επίσης μια οργάνωση μέλος της ''Ομάδας Εργασίας των Γερμανικών Μειονοτήτων'' (AGDM), που βρίσκεται σε διαρκή επαφή με το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών.[3] Το κόμμα της ουγγρικής μειονότητας στη Ρουμανία, το ''Uniunea Democrată Maghiară din România'' (UDMR), είναι επίσης μέλος της FUEN. Είναι ένα από τα κοινοβουλευτικά κόμματα που προτείνουν τον Johannis για τη θέση του πρωθυπουργού.

Συνωμοσία

Επί του παρόντος ο Johannis είναι γνωστός ως δήμαρχος του Σιμπίου ("Hermannstadt"). Από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντα του το 2006 στο Σιμπίου, όντως, έχει δημιουργήσει ένα όνομα, με την οικονομική επιτυχία να διαδέχεται η μία την άλλη. ''Η Παλιά Πόλη είναι ένα κόσμημα, οι υπηρεσίες παροχής νερού και πάνω απ' όλα, υπάρχουν μόνο λίγοι άνεργοι'', σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση Τύπου. Υπό τον "Γερμανό'' Johannis, η πόλη έχει γίνει ένα ''πρότυπο επιτυχίας''.[4] Στην πραγματικότητα, ο Johannis απλώς χρησιμοποιεί με έξυπνο τρόπο την υποστήριξη που λαμβάνει από τη Γερμανία η εκεί κοινότητά του, ώστε να δημιουργήσει μία νησίδα Γερμανισμού, πρότυπο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Συνάπτοντας ειδική σύμβαση με το Γερμανικό Υπουργείο Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης στη Βόννη, η Γερμανική Ένωση Τεχνικής Συνεργασίας (GTZ) έχει ήδη ξεκινήσει την ανακαίνιση της Παλιάς Πόλης –σύμβαση η οποία κυρίως αποδίδεται στον Johannis- πριν ο ίδιος αναλάβει τα καθήκοντα του.[5] Η Γερμανική Υπηρεσία Τεχνικής Αρωγής (THW) ήρθε να βοηθήσει τον Johannis ώστε να λύσει το πρόβλημα της ύδρευσης.[6] Όμως κι άλλες ενισχύσεις παρέχονται από τις "Germandom" οργανώσεις της Γερμανίας. Για παράδειγμα, το DFDR και ο Johannis προσωπικά προσέφυγαν στο ίδρυμα Hermann Niermann του Dusseldorf για ''θέματα προώθησης πολιτιστικών, ακαδημαϊκών και κοινωνικών προγραμμάτων'' - επίσης προς όφελος της γερμανόφωνης μειονότητας της Ρουμανίας.[7] Το Ίδρυμα Niermann έγινε διαβόητο πριν χρόνια, λόγω της συγκεκαλυμμένης άσκησης επιρροής στη γερμανόφωνη μειονότητα του Ανατολικού Βελγίου - σε συνεργασία με ακροδεξιές εθνοκεντρικές δυνάμεις. Είναι κοινός τόπος ότι, ο πρόεδρος του Ιδρύματος ασφαλώς είχε ''επίγνωση της συνωμοσίας'' που κατευθύνονταν ''εναντίον του Βελγίου''.[8] 

Ιδιαίτερη Χορηγία 

Ο Johannis διαθέτει επίσης τις καλύτερες επαφές με κυβερνητικά γραφεία στο Βερολίνο και με κορυφαίους Γερμανούς πολιτικούς. Η συγκεκριμένη "Germandom" οργάνωση, το DFDR, απολαμβάνει προνομιακή προώθηση από το Υπουργείο Εσωτερικών της Γερμανίας. Από το 1990 ως το 2004, διατέθηκαν 88.330.000 ευρώ για την ''σταθεροποίηση της Γερμανικής μειονότητας της Ρουμανίας''. Όταν το Βερολίνο έπρεπε να περιορίσει τις δημοσιονομικές δαπάνες ακόμη και για τους ''Γερμανούς του εξωτερικού'' λόγω οικονομικών δυσκολιών, ο Υπουργός Εσωτερικών της παρούσας χρονικής στιγμής, Otto Schily, υποσχέθηκε στον Klaus Johannis τον Νοέμβριο του 2004, ''προνομιακή μεταχείριση'' για τη γερμανόφωνη μειονότητα της Ρουμανίας. Όντως, οι πιστώσεις για το ρουμανικό "Germandom" μειώθηκαν μόνο κατά εννιά τοις εκατό, ενώ η μέση μείωση (για τους υπολοίπους) ήταν στο 23 τοις εκατό. Μόνο το έτος αυτό, η γερμανική κυβέρνηση έχει διαθέσει ένα ποσό ύψους 1,6 εκατομμύρια ευρώ για την προώθηση της γερμανόφωνης μειονότητας στη Ρουμανία.[9]

Εντυπωσιακός Ισολογισμός 

Ο Klaus Johannis καλωσόρισε προσωπικά μια ολόκληρη σειρά υψηλόβαθμων εκπροσώπων της γερμανικής κυβέρνησης, τόσο από το ομοσπονδιακό όσο και από το περιφερειακό επίπεδο του κράτους. Μεταξύ των επισκεπτών στην πατρίδα του Johannis συμπεριλαμβάνονται ο Επίτροπος για τα Θέματα των Εθνικά Γερμανών Αποδήμων και Εθνικών Μειονοτήτων, Hans-Peter Kemper, ο Γερμανός Επίτροπος για Πολιτιστικά Θέματα, Bernd Neumann, και οι Πρωθυπουργοί των γερμανικών περιφερειακών κρατών της Θουριγγίας (Dieter Althaus) και του Σάαρλαντ (Peter Mueller). Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Hans-Gert Poettering, αλλά και η Κοινοβουλευτική ομάδας εργασίας, για τους ''Απελαθέντες και Προσφύγες'' του συντηρητικού CDU/CSU της Ομοσπονδιακής Γερμανικής Βουλής, επισκέφθηκε, επίσης, το δήμο του Σιμπίου ("Hermannstadt''). Ο Erwin Marschewski, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ομάδας εργασίας, συνεχάρη τον Johannis για τα ''εντυπωσιακά του επιτεύγματα''.[10] Ο Γερμανός Πρόεδρος, Horst Koehler, δέχθηκε να ξεναγηθεί στην πόλη από τον δήμαρχο Johannis προσωπικά και απέτισε φόρο τιμής για το ''θετικό αντίκτυπο που έχουν οι Γερμανοί στην Ανατολική Ευρώπη'', όπως αποδεικνύεται από το Hermannstadt (σημ: Σιμπίου).''[11]

Βραβείο Merit

Στο τέλος του περασμένου έτους, πλάι στον Γερμανό Υπουργό Εσωτερικών, Wolfgang Schaeuble, δόθηκε στον Johannis από τη Deutsche Gesellschaft ''Το Βραβείο Merit για τη Γερμανο-Ευρωπαϊκή Συναντίληψη''. Η απονομή πραγματοποιήθηκε από τον πρώην υπουργό Εσωτερικών και επίτιμο δημότη του Σιμπίου, Otto Schily. Η Γερμανίδα Καγκελάριος, Angela Merkel, συμμετέχει στη συμβουλευτική επιτροπή, ασκώντας μεγάλη επιρροή. Η ίδια η Merkel είχε μάλιστα λάβει το ίδιο βραβείο το 2005. 

Όχι πλέον κυρίαρχη 

Η εκλογή του Klaus Johannis από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία του Βουκουρεστίου είναι το δεύτερο σημαντικό βήμα για λογαριασμό της ρουμανικής "Germandom" - μετά την απονομή του βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας στην ''Γερμανίδα συγγραφέα της Ρουμανίας'', Herta Mueller - μέσα στην ίδια εβδομάδα.[12] Ο Johannis, με εξαιρετικά στενούς δεσμούς με το Βερολίνο θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την κυριαρχία της Ρουμανίας, εφ' όσον γίνει πρωθυπουργός της χώρας. Προφανώς, η πλειοψηφία στο κοινοβούλιο του Βουκουρεστίου είναι έτοιμη να κάνει αυτό το βήμα. 


[1] Klaus Johannis; www.siebenbuerger.de 01.11.2003
[4] Johannis, ein Deutscher für Bukarest; Financial Times Deutschland 14.10.2009
[5] see also The Germandom Prize
[6] Erfolgreiches Ende für Twinning-Projekt in Rumänien; www.thw.bund.de 20.11.2008
[7] Partner; www.g-h-n-s.de
[9] Bundesregierung fördert deutsche Minderheit in Rumänien; www.siebenbuerger.de 17.02.2009
[10] Aufbauleistung der deutschen Minderheit in Rumänien gewürdigt; www.siebenbuerger.de 01.09.2005
[11] Horst Köhler würdigt Aussiedler als europäische Brückenbauer; www.siebenbuerger.de 04.03.2009
[12] see also The Germandom PrizeΣημειώσεις Vlahofonoi Blogspot: 
- Το άρθρο αυτό γράφτηκε από το «German Foreign Policy» το 2009. Σήμερα ο εν λόγω Παν-Γερμανιστής πολιτικός, μέλος της FUEN και συνδαιτημόνας του Βόλφγκαν Σόιμπλε, από απλός δήμαρχος έχει πλέον ανέλθει στο ύπατο Αξίωμα της Ρουμανίας, εκείνο του Προέδρου της χώρας, μετατρέποντας το ρουμανικό κράτος και τυπικά σε ένα ακόμα εξάρτημα της Γερμανικής μεγαλοϊδεατικής πολιτικής. Οι συνέπειες και για τη δική μας χώρα δεν θα αργήσουν να φανούν.
- Μέλη της FUEN: FARA ARMÂNEASCÂ dit ROMÂNIA / Arman Community in Romania κ.α, βλ. fuen.org, members list
- ''This event also represented an important occasion for the consolidation of the partnership between the Aromanian Community in Romania and the FUEN, EBLUL and YEN international organizations.'' (μετάφρ.: Η εκδήλωση αυτή αντιπροσώπευε επίσης μια σημαντική ευκαιρία για την εδραίωση της εταιρικής σχέσης μεταξύ της Αρμάνικης/Βλάχικης Κοινότητας της Ρουμανίας με τις διεθνείς οργανώσεις FUEN, EBLUL και YEN) -βλ. σελ. 18-19, REPORT on the activity of the “Aromanian Community from Romania” Association between 2004 and 2007.
- ''Costică Canacheu s-a implicat și în organizarea Comunității Aromânilor din România (CAR). Deși criticat de o parte a mass-media de la București, inițiativele lor nu au rămas fără ecou la Bruxelles și la Strasbourg, unde CAR a devenit membră a FUEN – Uniunea Federală a Naționalităților Europene, organism consultativ al Consiliului Europei.'' (μετάφρ.: Ο Costică Canacheu συμμετείχε στην οργάνωση των Αρμάνικων Κοινοτήτων της Ρουμανίας (CAR). Αν και επικρίθηκε από ορισμένα μέσα μαζικής ενημέρωσης στο Βουκουρέστι, οι πρωτοβουλίες του δεν ήταν χωρίς ηχώ στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο, όπου η CAR έγινε μέλος της FUEN -Ομοσπονδιακή Ένωση Ευρωπαϊκών Εθνοτήτων, συμβουλευτικό όργανο του Συμβουλίου της Ευρώπης.), βλ. wikipedia, Costica Canacheu.

1 σχόλιο:

Η κόσμια κριτική και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των σχολιαστών είναι σεβαστή. Σχόλια τα οποία υπεισέρχονται σε προσωπικά δεδομένα ή με υβριστικό περιεχόμενο να μην γίνονται. Τα σχόλια αποτελούν καθαρά προσωπικές απόψεις των συντακτών τους. Οι διαχειριστές δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για τυχόν δημοσίευση υβριστικού ή παράνομου περιεχομένου στα σχόλια των αναρτήσεων.Τα σχόλια αυτά θα διαγράφονται με την πρώτη ευκαιρία.