Κυριακή 26 Ιουνίου 2016

Ελλάδα - Αλβανία: η δραστηριότητα των μεταβυζαντινών ζωγράφων στον βαλκανικό χώρο


Pirro Thomo

Η μεταβυζαντινή τέχνη είχε μια μεγάλη εξάπλωση στους χώρους με έντονη βυζαντινή παράδοση, και κυρίως στον βαλκανικό χώρο. Ένας μεγάλος αριθμός ζωγράφων δραστηριοποιούνταν ακριβώς σε αυτό τον χώρο, επηρεάζοντας έτσι στη δημιουργία και την διάδοση διαφόρων κινημάτων σε αυτό τον χώρο. Οι επιγραφές των εκκλησιών μας προσφέρουν ένα ξεκάθαρο ταμπλό των κινήσεων (διαδρομών) των ζωγράφων σε διάφορα μέρη. 

Ένας από τους εξοχότερους ζωγράφους του 16ου αιώνα που έχει υπογράψει και την τοιχογραφία του ναού των Αγίων Αποστόλων στην Καστοριά (1547), ο Ονούφριος, έχει εικονογραφήσει τους ναούς της περιοχής των Σπαθιών στην Αλβανία. Στη διάρκεια του 17ου αιώνα συναντάμε τον Ονούφριο Κυπριώτη, τον Μιχαήλ και τους συνεργάτες του από το χωριό Λινοτόπι, το Μιχαήλ από το χωριό Γέρμα κ.τ.λ. Στη συνέχεια κατά τη διάρκεια του 18ου παρατηρείται μια άνοδος της καλλιτεχνικής δραστηριότητας. Οι Aγραφιώτες ζωγράφοι εικονογράφησαν το καθεδρικό ναό της Μοσχόπολης το 1712. Στο ναό του Αγ. Νικολάου δημιουργεί το 1726 ο Δαβίδ, γνωστός από τα έργα του στο Άγιον Όρος, Καστοριά, Θεσσαλονίκη κ.τ.λ. Πολύ παραγωγική δραστηριότητα είχαν τα αδέλφια από την Κορυτσά Κωνσταντίνος και Αθανάσιος στις περιοχές της Κορυτσάς, Μουζακιάς και στο Άγιον Όρος.

Pirro Thomo pirrothomo@yahoo.gr 
Δρ Πολιτικός Μηχανικός, Αλβανική Ακαδημία Επιστημών, υπεύθυνος Τμ. Πολιτιστικής Κληρονομιάς Ορθόδοξης Εκκλησίας Αλβανίας. Διπλωματούχος της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών στο Πανεπιστήμιο των Τιράνων. Κάτοχος επιστημονικών Διπλωματών και Τίτλων, Διδάκτωρ και Καθηγητής. Συμμετοχή σε πλήθος συνεδρίων και συμποσίων εθνικών και διεθνών. Συγγραφέας σε πάνω από 60 ερευνητικά άρθρα σε περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων και 6 μονογραφιών για την παραδοσιακή, την Βυζαντινή, την Μεταβυζαντινή αρχιτεκτονική και τις αναστηλωτικές εργασίες. Έρευνες για τον εντοπισμό, την καταγραφή, αξιολόγηση και κήρυξη μνημείων στην Αλβανία (Βυζαντινές και Μεταβυζαντινές Εκκλησίες, παραδοσιακά σπίτια, συνοικίες και σύνολα). Περισσότερες από 50 μελέτες αποκατάστασης και επανάχρησης μνημείων και συνόλων στην Αλβανία και στην Ελλάδα. Έχει εκπληρώσει σημαντικό επιστημονικό έργο καθώς και έχει συμβάλλει στην διεύθυνση επιστημονικών ιδρυμάτων. (Πηγή: εδώ, σελ. 8-9)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κόσμια κριτική και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των σχολιαστών είναι σεβαστή. Σχόλια τα οποία υπεισέρχονται σε προσωπικά δεδομένα ή με υβριστικό περιεχόμενο να μην γίνονται. Τα σχόλια αποτελούν καθαρά προσωπικές απόψεις των συντακτών τους. Οι διαχειριστές δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για τυχόν δημοσίευση υβριστικού ή παράνομου περιεχομένου στα σχόλια των αναρτήσεων.Τα σχόλια αυτά θα διαγράφονται με την πρώτη ευκαιρία.