Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2017

Η Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία του 2017 με την Φιλαρμονική Ορχήστρα της Βιέννης


Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος παρακολουθήσαμε από την ΕΡΤ1 την Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Βιέννης και ήταν μαγευτική!!

Η συναυλία πάντα τελειώνει με τρία encores. Το πρώτο μία γρήγορη πόλκα. Το δεύτερο ο Γαλάζιος Δούναβης του Γιόχαν Στράους ΙΙ, η εισαγωγή του οποίου διακόπτεται από το χειροκρότημα αναγνώρισης των θεατών. Τότε ο μαέστρος αναγγέλλει ένα σύντομο πρωτοχρονιάτικο μήνυμα και όλοι οι μουσικοί μαζί εύχονται καλή χρονιά, παίζουν τον Γαλάζιο Δούναβη και κλείνουν με το Radetzky March του Γιόχαν Στράους του πρεσβύτερου. Κατά τη διάρκεια αυτού του τελευταίου κομματιού το κοινό συνοδεύει παραδοσιακά με ρυθμικό χειροκρότημα, με τον μαέστρο στραμμένο προς το κοινό να διευθύνει το χειροκρότημα αντί της ορχήστρας.

Το κτίριο που φιλοξενεί τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Βιέννης όπου και λαμβάνει χώρα η πρωτοχρονιάτικη συναυλία είναι το Musikverein. Κατασκευάσθηκε με πρωτοβουλία του εθνικού μας ευεργέτη Νικολάου Δούμπα με καταγωγή από το Λινοτόπι του Γράμμου (βλ. εδώ). Η οδός που οδηγεί από τη Ρίνγκστράσσε στο Μέγαρο Μουσικής της Βιέννης φέρει έκτοτε το επώνυμό του (Dumba Strasse). Στην εξοχική κατοικία των Δούμπα στις όχθες του Δούναβη ο Γιόχαν Στράους συνέθεσε και πρωτοπαρουσίασε το γνωστό βαλς Γαλάζιος Δούναβης. Επίσης προς τιμήν του συνέθεσε ο Άντον Κραλ το έργο Dumba Marsch

Φέτος την φιλαρμονική ορχήστρα διηύθυνε ο διεθνώς καταξιωμένος Gustavo Dudamel από τη Βενεζουέλα. Είναι μόλις 35 ετών και είναι ο νεότερος αρχιμουσικός που υπήρξε ποτέ από την δημιουργία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Βιέννης δηλαδή εδώ και 75 χρόνια.



Σχετικές αναρτήσεις:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κόσμια κριτική και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των σχολιαστών είναι σεβαστή. Σχόλια τα οποία υπεισέρχονται σε προσωπικά δεδομένα ή με υβριστικό περιεχόμενο να μην γίνονται. Τα σχόλια αποτελούν καθαρά προσωπικές απόψεις των συντακτών τους. Οι διαχειριστές δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για τυχόν δημοσίευση υβριστικού ή παράνομου περιεχομένου στα σχόλια των αναρτήσεων.Τα σχόλια αυτά θα διαγράφονται με την πρώτη ευκαιρία.