Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017

Η Λάρισα επίκεντρο του Βλαχόφωνου Ελληνισμού


Στις 16, 17 και 18 Ιουνίου, στη Λάρισα, θα πραγματοποιηθεί το φετινό 33ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Βλάχων, υπό την αιγίδα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων, της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Δήμου Λαρισαίων.

Για τρεις ημέρες η καρδιά του βλάχικου στοιχείου θα χτυπά στην πρωτεύουσα της Θεσσαλίας, όπου κατοικούν άλλωστε πολλοί εκπρόσωποι βλάχικων κοινοτήτων. Στο πλαίσιο των τριήμερων εκδηλώσεων θα παρουσιαστούν χοροί, τραγούδια, ήθη και έθιμα του βλαχόφωνου ελληνισμού.

Την Παρασκευή 16 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί στις 12 το μεσημέρι επίσκεψη και ξενάγηση στην Αβερώφειο Γεωργική Σχολή, ενώ στις 8.15 το βράδυ οι τοπικοί Σύλλογοι Βλάχων θα συναντηθούν στην Πλατεία Ταχυδρομείου και με πατινάδα θα φτάσουν ως το Κηποθέατρο. Εκεί στις 9 το βράδυ παρουσίαση λαϊκών δρώμενων, ηθών και εθίμων από την πλούσια πολιτιστική παράδοση του Βλαχόφωνου Ελληνισμού με τη συμμετοχή των συλλόγων Απανταχού Αβδελλιωτών «Η Βασιλίτσα», Πανθεσσαλικού Συλλόγου Αετομιλητσιωτών «Το Ντένισκο», Πανθεσσαλικού Συλλόγου Καλαρρυτινών «Oι Καλαρρύτες», Λιβαδιωτών Λάρισας «Γιωργάκης Ολύμπιος», Συνδέσμου Σαμαριναίων Λάρισας και περιχώρων «Η Αγία Παρασκευή», Μορφωτικού Λαογραφικού Συλλόγου Σμιξιωτών «Η Ωραία Βασιλίτσα».

Το Σάββατο 17 Ιουνίου στις 10 το πρωί στην πλατεία Ταχυδρομείου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για παιδιά και εργαστήρι ζωγραφικής με θέμα: «Ζωγραφίζοντας τα Βλαχοχώρια μας», ενώ στις 12 στην Περιφέρεια Θεσσαλίας θα εγκαινιαστεί έκθεση φωτογραφίας «Οι Βλάχοι στην πόλη της Λάρισας» και θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα: «Η Λάρισα των Βλάχων». Στον ίδιο χώρο στις 7 το βράδυ θα γίνει η συγκέντρωση των χορευτικών και έναρξη πατινάδας σε ζευγάρια με προορισμό την Κεντρική πλατεία, όπου θα γίνει παρουσίαση σε ομάδες των χορευτικών συγκροτημάτων της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων. Τέλος, την Κυριακή 18 Ιουνίου μετά τον εκκλησιασμό στον Άγιο Αχίλλιο, στο Φρούριο θα διεξαχθεί ο «Μεγάλος Χορός», «Κόρλου Μάρι» με τη συμμετοχή όλων των Συλλόγων που συμμετέχουν στο Αντάμωμα.

Πηγή: eleftheria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κόσμια κριτική και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των σχολιαστών είναι σεβαστή. Σχόλια τα οποία υπεισέρχονται σε προσωπικά δεδομένα ή με υβριστικό περιεχόμενο να μην γίνονται. Τα σχόλια αποτελούν καθαρά προσωπικές απόψεις των συντακτών τους. Οι διαχειριστές δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για τυχόν δημοσίευση υβριστικού ή παράνομου περιεχομένου στα σχόλια των αναρτήσεων.Τα σχόλια αυτά θα διαγράφονται με την πρώτη ευκαιρία.