Τετάρτη, 9 Μαρτίου 2011

Δεκαήμερο εκδηλώσεων στο Βόλο για τις καταβολές των Βλάχων


Κύκλος εκδηλώσεων αφιερωμένος στις μακραίωνες ιστορικές καταβολές των Βλάχων θα πραγματοποιηθεί προσεχώς στον Πολυχώρο Τέχνης του Ωδείου Φουντούλη στον Βόλο, "αναδεικνύοντας με λόγο και εικόνα, μια πολύπλευρη προσφορά, σε όλα τα πεδία", όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση για τις εκδηλώσεις. Επίκεντρο του κύκλου είναι η έκθεση φωτογραφιών εποχής την οποία οργανώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων με την συνδιοργάνωση του Λαογραφικού Συλλόγου Βλάχων Βόλου, του Λαογραφικού Συλλόγου Βλάχων Επαρχίας Αλμυρού και του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Βλάχων Σέσκλου η «Φρασάρη». και το Ίδρυμα Εγνατία Ηπείρου.
Ο κύκλος εκδηλώσεων ανοίγει με τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφιών εποχής, που σκιαγραφεί στιγμιότυπα «Από την ζωή των Βλάχων στα 1900» και θα ανοίξει τις πύλες της στο κοινό την Τετάρτη 9 Μαρτίου στις 19.00, στον προαναφερθέντα χώρο. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων σε συνεργασία με το Ίδρυμα Εγνατία Ηπείρου, παρουσιάζει για πρώτη φορά στον Βόλο την συγκεκριμένη έκθεση φωτογραφιών, που περιλαμβάνει σπάνια ντοκουμέντα.

Την παρουσίαση θα πραγματοποιήσει ο Μιχάλης Μαγειρίας, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων, ο οποίος επισημαίνει ότι «Η παρουσίαση της έκθεσης στη Βόλο, πόλη με σημαντικό αστικό βλάχικο πληθυσμό σήμερα αλλά κι από τη μεσοβυζαντινή περίοδο στα όρια του σημερινού καλλικράτειου Δήμου όπως και πολύ αργότερα στις Μηλιές του Πηλίου δεν είναι μόνο αυτονόητη. Είναι υποχρέωσή μας. Φόρος τιμής στις γενιές των Βλάχων που συνέδεσαν την παρουσία τους στην πόλη αλλά και τη Μαγνησία δημιουργικά και περήφανα. Φόρος τιμής στους εκδότες των ιστορικών τοπικών εφημερίδων που σε χαλεπούς καιρούς δεν διατράνωσαν απλά την ελληνικότητα των Βλάχων, αλλά αποκάλυψαν τα σχέδια των κατακτητών και των συνεργατών τους κι αφύπνισαν τις συνειδήσεις. Φόρος τιμής στους Βλάχους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, που τόσο πολλούς έχει δώσει η γη της Μαγνησίας. Τέλος, κάλεσμα στους νέους να γνωρίσουν έξω από στερεότυπα, «τις πολλαπλές βλάχικες ταυτότητες, όπως τις αποτύπωσε ο φωτογραφικός φακός στις αρχές του 20ού αιώνα». Για να κατανοήσουν στη συνέχεια τις μεταβολές και διαφοροποιήσεις τους.» Επικροτώντας την όλη προσπάθεια, προσθέτει, θεωρούμε πως ήταν επιβεβλημένη η παρουσίαση αυτής της έκθεσης στον Βόλο».

Ο Ιωάννης Αβέρωφ, πρόεδρος του Δ.Σ. του Ιδρύματος «Εγνατία Ηπείρου» σημειώνει από την πλευρά του ότι «το Ίδρυμα Εγνατία Ηπείρου αντιμετωπίζει, προβάλλει και αναδεικνύει τη βλάχικη πολιτισμική κληρονομιά ως συστατικό στοιχείο του τόπου μας. Θεωρεί ότι οι καιροί είναι ώριμοι για τη συστηματική έρευνα, μελέτη και παρουσίαση τόσο της ιστορικής όσο και της σύγχρονης συνείδησης και πραγματικότητας της λατινόφωνης Ρωμιοσύνης. Επιθυμία του Ιδρύματος είναι να κάνει κατανοητά στο ευρύτερο κοινό τα συνακόλουθα θεωρητικά και μη ζητήματα. Ξεκινά λοιπόν την προσπάθειά του με την παρουσίαση των πολλαπλών βλάχικων ταυτοτήτων (τοπικών, οικονομικών, κοινωνικών, δημογραφικών, πολιτισμικών κ.ά.), όπως τις αποτύπωσε ο φωτογραφικός φακός στις αρχές του 20ού αιώνα». Η συγκεκριμένη παρουσίαση συμβάλλει στην ερμηνεία και την κατανόηση της σύγχρονης ταυτότητας των Βλάχων της Ελλάδας και στόχος των διοργανωτών είναι η κατανόηση της μεγάλης προσφοράς τους στο πέρασμα του χρόνου.

Στην διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν παράλληλες εκδηλώσεις με συναφές θέμα, όπως το αφιέρωμα στην ενότητα «Βλάχοι ευεργέτες» που επιμελείται και παρουσιάζει ο Δημήτρης Τσούτσας, πρόεδρος του Λαογραφικού Συλλόγου Βλάχων Επαρχίας Αλμυρού και αντιδήμαρχος Αλμυρού. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 11 Μαρτίου στις 19.00 στον χώρο της έκθεσης, αναλύοντας το σημαντικό κεφάλαιο των Βλάχων ευεργετών.
Την Παρασκευή 18 Μαρτίου στις 19.00 θα παρουσιαστεί  ''Η Μεγάλη Βλαχία και η βυζαντινή κοινοπολιτεία (13ος-14ος αιώνας)'', από τον Αστέριο Κουκούδη, συγγραφέα-ερευνητή.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
Τετάρτη 9 Μαρτίου
Ώρα: 19.00
Εγκαίνια της Έκθεσης Φωτογραφιών Εποχής
ΑΠΟ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΩΝ ΒΛΑΧΩΝ ΣΤΑ 1900
Παρουσίαση
ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΑΓΕΙΡΙΑΣ
Πρόεδρος της Π.Ο.Π.Σ.Β
Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011
Ώρα: 19.00
«Οι Βλάχοι Ευεργέτες»
Παρουσίαση – Επιμέλεια
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΥΤΣΑΣ
Πρόεδρος Λαογραφικού Συλλόγου Βλάχων Επαρχίας Αλμυρού
Αντιδήμαρχος Αλμυρού Μαγνησίας
Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011
Ώρα: 19.00
«"Η Μεγάλη Βλαχία και η Βυζαντινή κοινοπολιτεία"»
(13ος -14ος αιώνας)
Παρουσίαση
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΚΟΥΚΟΥΔΗΣ
Συγγραφέας – Ερευνητής


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κόσμια κριτική και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των σχολιαστών είναι σεβαστή. Σχόλια τα οποία υπεισέρχονται σε προσωπικά δεδομένα ή με υβριστικό περιεχόμενο να μην γίνονται. Τα σχόλια αποτελούν καθαρά προσωπικές απόψεις των συντακτών τους. Οι διαχειριστές δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για τυχόν δημοσίευση υβριστικού ή παράνομου περιεχομένου στα σχόλια των αναρτήσεων.Τα σχόλια αυτά θα διαγράφονται με την πρώτη ευκαιρία.