Πέμπτη, 10 Μαρτίου 2011

Ελληνική διασπορά στην Κεντρική Ευρώπη


Χάρη στο βιβλίο του Ντούσαν Πόποβιτς «Αρμάνοι Βλάχοι στα Βαλκάνια» (της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών) και στις πληροφορίες που συγκομίζει και υποσημειώνει η επιμελήτρια του έργου κ. Κωνσταντίνα Καρακώστα, σχηματίζει ο αναγνώστης ευκρινέστερη εικόνα των διαστάσεων του μεταναστευτικού ρεύματος από τις ελληνικές χώρες προς την Κεντρική Ευρώπη, κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας.
Βεβαίως, η εικόνα υπάρχει. Ξέρουμε για τους πραματευτάδες από τη Δυτική Μακεδονία, την Ηπειρο, τις Σέρρες, για τα καραβάνια και τα εμπορεύματα, για το Σεμλίνο και τη Βιέννη, για την Κοζάνη, τη Σιάτιστα, τα Αμπελάκια, για ομαδικές μετακινήσεις ξεριζωμένων πληθυσμών μετά την καταστροφή της Μοσχόπολης και άλλων οικισμών του βλαχόφωνου Ελληνισμού, για τις παροικίες των Μακεδόνων, Ηπειρωτών κι άλλων (βλαχόφωνων και μη) Ελλήνων στα ευρωπαϊκά κέντρα, στους αιώνες, πριν και κατά την περίοδο του ελληνικού Διαφωτισμού.
Αλλά στην εικόνα αυτή προσθέτουν κάτι πολύ σημαντικό οι πληροφορίες από τη συστηματική και σχολαστική σχεδόν έρευνα των πηγών που έκανε ο Πόποβιτς και από τη διεύρυνση του φάσματος της έρευνας με αναγωγές σε συναφή πεδία γνώσης που κάνει η κ. Κ. Καρακώστα: Πρόκειται για τις πληροφορίες που, από τις οικονομικές συνέπειες της μεταναστευτικής ροής, αποκαλύπτουν τις πραγματικές διαστάσεις της.

Πράγματι, ήταν τόσο σημαντικές, ώστε η μεν Αυστρία να παίρνει διοικητικά και νομοθετικά μέτρα για να εμποδίζει την εκροή συναλλάγματος από τους Ελληνες μετανάστες προς την Οθωμανική Τουρκία, η δε τελευταία να εμποδίζει τη μετάβαση των οικογενειών των μεταναστών κοντά τους, μόνο και μόνο για να τους υποχρεώνει να στέλνουν το χρήμα στην Τουρκία.
Ενα μεγάλο μέρος της συγκεκριμένης ελληνικής Διασποράς αφομοιώθηκε στους τόπους εγκατάστασης και, όπως συνέβη και με τις αρχαιότερες περιπτώσεις του φαινομένου, έχει για πάντα χαθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κόσμια κριτική και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των σχολιαστών είναι σεβαστή. Σχόλια τα οποία υπεισέρχονται σε προσωπικά δεδομένα ή με υβριστικό περιεχόμενο να μην γίνονται. Τα σχόλια αποτελούν καθαρά προσωπικές απόψεις των συντακτών τους. Οι διαχειριστές δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για τυχόν δημοσίευση υβριστικού ή παράνομου περιεχομένου στα σχόλια των αναρτήσεων.Τα σχόλια αυτά θα διαγράφονται με την πρώτη ευκαιρία.