Τετάρτη, 22 Ιουνίου 2011

Ο Κλείδωνας του Ιμαρέτ Σερρών


Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Βλάχων Ν.Σερρών “Γεωργάκης Ολύμπιος σας ενημερώνει ότι την Πέμπτη 23 Ιουνίου και ώρα 8:00 μμ, θα πραγματοποιηθεί το δρώμενο του Κλείδωνα του Ιμαρέτ μπροστά από το κτίριο μας (Καραϊσκάκη & Γρ.Ρακιτζή γωνία) με την παρουσία του χορευτικού τμήματος των Γυναικών του Συλλόγου, γυναικών του Ιμαρέτ και των χορευτικών τμημάτων μας.

Η αναβίωση του Κλείδωνα συμπεριλαμβάνει δρώμενο στο οποίο οι κοπέλες μαζεύανε λουλούδια για να στολίσουν το δοχείο στο οποίο έριχναν η κάθε μια από ένα προσωπικό μεταλλικό αντικείμενο. Το δοχείο το γεμίζανε με το «αμίλητο νερό» από την βρύση της γειτονιάς του Ιμαρέτ καθώς δεν έπρεπε να μιλήσουν στην διαδρομή αυτή.


Σκεπάζανε το δοχείο και το άφηναν όλο το βράδυ σε ανοικτό χώρο. Μια γυναίκα της γειτονιάς έβγαζε από το νερό τα μεταλλικά αντικείμενα και προφήτευε τα μελλούμενα ως προς το γάμο που θα έκαναν και την οικογένεια που θα αποκτούσαν οι κοπέλες. Ακόμη, ανάβανε μια μεγάλη φωτιά και αγόρια και κορίτσια πηδούσαν πάνω από την φωτιά. Μετά το πέρας της εκδήλωσης θα ακολουθήσει γλέντι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κόσμια κριτική και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των σχολιαστών είναι σεβαστή. Σχόλια τα οποία υπεισέρχονται σε προσωπικά δεδομένα ή με υβριστικό περιεχόμενο να μην γίνονται. Τα σχόλια αποτελούν καθαρά προσωπικές απόψεις των συντακτών τους. Οι διαχειριστές δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για τυχόν δημοσίευση υβριστικού ή παράνομου περιεχομένου στα σχόλια των αναρτήσεων.Τα σχόλια αυτά θα διαγράφονται με την πρώτη ευκαιρία.