Πέμπτη, 12 Απριλίου 2012

ΠΟΠΣΒ - Απάντηση σε ανακοίνωση του Λ.Σ.Β.Βέροιας (03/04/2012) σχετικά με την Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση της ΠΟΠΣΒ


Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων


Το ΔΣ του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας για άλλη μια φορά επέλεξε μη θεσμικό τρόπο να επικοινωνήσει μαζί μας κι εξέδωσε τη δική του παρερμηνεία των πεπραγμένων της Εκλογοαπολογιστικής Συνέλευσης της ΠΟΠΣΒ στις 11 Μαρτίου τρέχοντος. Παραβιάζουμε έτσι κι εμείς τους κανόνες της θεσμικότητας, για πρώτη και τελευταία φορά, ευρισκόμενοι στην ανάγκη να απαντήσουμε στη μη θεσμική του δημοσίευση. 

Είναι εκπληκτική η εκ των υστέρων έκφραση δήθεν ενστάσεων κι η επιλεκτική παρουσίαση των πραγμάτων βασισμένη σε «ψιθύρους» προκειμένου να σμικρυνθεί η συνολική δραστηριότητα της ΠΟΠΣΒ για την προαγωγή των καταστατικών της σκοπών με σεβασμό στη ζωντανή παράδοση και την κληρονομιά του βλαχόφωνου Ελληνισμού κι απαξιωθεί έτσι η δυναμική δράση της, η απήχηση κι αναγνώρισή της από τον βλαχόφωνο Ελληνισμό στην Ελλάδα και στη Διασπορά, που προφανώς έχει ενοχλήσει τα μακεδοναρμάνικα κονσίλια και τα συναφή διαβούλια. 

Ο πρόεδρος της ΠΟΠΣΒ κ. Μιχάλης Μαγειρίας είναι μέλος του Συλλόγου Μηλιάς Μετσόβου Τρικάλων, όπως κι ο εκλεγείς στο νέο ΔΣ κ. Δημ. Γκάμας πρόεδρος του ομώνυμου Συλλόγου. Κι οι δυο τους είναι αντιπρόσωποι στην ΠΟΠΣΒ του παραπάνω Συλλόγου κι εξελέγησαν με μεγάλη πλειοψηφία στο νέο ΔΣ (έλαβαν: Μαγειρίας 142 και Γκάμας 68 ψήφους σε σύνολο 173 ψηφισάντων) . Ο Σύλλογος Μηλιάς Μετσόβου Τρικάλων μετέχει ενεργά και δραστήρια σε όλες τις εκδηλώσεις της ΠΟΠΣΒ ανελλιπώς. Είναι γνωστό ότι όσοι προερχόμαστε από τα ημινομαδικά Βλαχοχώρια διατηρούμε την ιδιότητα του μέλους σε περισσότερα από τα σωματεία του τόπου μας. Έτσι ο πρώην πρόεδρος της ΠΟΠΣΒ κ. Στέργιος Τσιλινής είναι ταυτόχρονα μέλος του Συλλόγου Περιβολιωτών Μαγνησίας και του Εξωραϊστικού Πολιτιστικού του Περιβολίου και μετείχε στη ΓΣ ως αντιπρόσωπος του Συλλόγου στο Περιβόλι. Ενώ ως Πρόεδρος της ΠΟΠΣΒ ήταν αντιπρόσωπος του Συλλόγου Μαγνησίας του οποίου συνεχίζει να είναι μέλος όπως και του Εξωραϊστικού Πολιτιστικού του Περιβολίου. Η σχετική αιτίαση λοιπόν από μέρους του ΔΣ του ΣΒΒ μόνο ως αποσκοπούσα στη δημιουργία στρεβλών εντυπώσεων κατανοείται. 

Η παρουσία στη ΓΣ των αντιπροσώπων 63 από τους 115 Συλλόγους μέλη μπορεί να θεωρηθεί σημαντική με δεδομένη την εμπειρία και τη συγκυρία. Η παρουσία η μη ενός Συλλόγου μέλους στις διαδικασίες και στις δραστηριότητες της ΠΟΠΣΒ αφορά πρωτίστως στον ίδιο. Η ΠΟΠΣΒ δεν είναι ο απουσιολόγος της «τάξης». Από τη στιγμή που οι Σύλλογοι μέλη τηρούν τις έναντί της καταστατικές τους υποχρεώσεις δεν υπεισέρχεται στα δικά τους ζητήματα. Το καταστατικό της ΠΟΠΣΒ δίνει τη δυνατότητα σε όποιον Σύλλογο επιθυμεί είτε να εγγραφεί είτε να αποχωρήσει από αυτή την Πανελλήνια βλαχική προσπάθεια. Σε μια τέτοια περίπτωση ο κάθε Σύλλογος οφείλει να εξηγήσει επαρκώς στην τοπική κοινωνία και στους άλλους Συλλόγους τη στάση του αυτή, η οποία ασφαλώς και δε μπορεί να δικαιολογηθεί με πολιτικάντικα τερτίπια. 

Είναι πάγια πολιτική της ΠΟΠΣΒ να σέβεται τις καταστατικές διαδικασίες κάθε Συλλόγου μέλους και να μην παρεμβαίνει σ’ αυτές παρά μόνο όταν δε συνάδουν με τις καταστατικές της διαδικασίες. Κάθε Σύλλογος μέλος της ΠΟΠΣΒ έχει πλήρη αυτοτέλεια κι αυτονομία. Η πολιτική κάθε Συλλόγου ορίζεται από τα μέλη του και μόνο. Ο ΣΒΒ διδάσκει τα βλάχικα καθώς έτσι κρίνουν τα μέλη του. Κι υπάρχουν κι οι Σύλλογοι που δεν συμμερίζονται κάτι τέτοιο. Η ΠΟΠΣΒ κατανοεί ότι αυτή η στάση, όντως ετεροβαρής, είναι δικαίωμα αμφοτέρων των πλευρών, ανταποκρίνεται στις τοπικές τους παραδόσεις και θεωρείται συμβατή με τη βλαχική πολυμορφία. Η ΠΟΠΣΒ ωστόσο έχει από καιρό με σχετική δημόσια τοποθέτησή της τονίσει ότι δεν υπάρχει κοινή βλαχική γλώσσα κι ότι τα βλάχικα είτε ως σύνολο είτε ως μεμονωμένες διάλεκτοι είναι μόνον προφορική γλώσσα. Η απόπειρα κατασκευής εθνικής αρμάνικης/βλάχικης γλώσσας σήμερα είναι διαφορετικό πράγμα από την καταστατική μας πρόβλεψη για διάσωση των βλαχικών και δε μας αφορά. Η Ομοσπονδία μας δεν έχει σκοπό ούτε να ομογενοποιήσει ούτε και να πολτοποιήσει τους Βλάχους κατασκευάζοντας μια πολιτική ετερότητα. Σκοπός της είναι η ανάδειξη και διατήρηση όλων των εκφάνσεων της όποιας πολιτιστικής διαφορετικότητας της πολύμορφης βλαχικής παρουσίας διαχρονικά αλλά και στο παρόν. Η ΓΣ της ΠΟΠΣΒ με το σχετικό υπερψηφισθέν ψήφισμά της στις 11 Μαρτίου (166 υπέρ, 7 λευκά σε σύνολο 173) ξεκαθάρισε αυτά τα ζητήματα. Αν έχουμε να διασώσουμε κάτι αυτό είναι το σύνολο των προφορικών βλάχικων διαλέκτων κι όχι επιλεκτικά μια κατασκευασμένη με έξωθεν παρέμβαση γλώσσα. Με τη δράση μας έχουμε αποδείξει ότι εργαζόμαστε για το σύνολο με σεβασμό στη διαφορετικότητα κάθε βλαχικής ομάδας που μετέχει της βλαχόφωνης Ρωμιοσύνης. Η ΠΟΠΣΒ εργάζεται κι ενθαρρύνει τη διάσωση όλων των βλαχικών διαλέκτων. Δεν απαγόρευσε, ως εργαλείο διάσωσής της, σε Συλλόγους τη διδασκαλία του βλαχικού τους ιδιώματος. Αλλά τονίζει απερίφραστα ότι το συγκεκριμένο ιδίωμα η όποιο άλλο δεν συνιστά κάποια κοινή γλώσσα των Βλάχων. Η καταστατική μας αναφορά στη διάσωση των βλαχικών δε σημαίνει ούτε κατασκευή γλώσσας ούτε υιοθέτηση του γλωσσικού κατασκευάσματος των αυτοαποκαλούμενων «Μακεδοναρμάνων». 

Για την ΠΟΠΣΒ δεν υπάρχουν «μεγάλοι» η «μικροί», προνομιούχοι ή μη Σύλλογοι. Όλα τα μέλη της ΠΟΠΣΒ είναι ισότιμα, εκφράζονται στις καταστατικές διαδικασίες και τα όργανα της και εισακούγονται κατά τον αυτό τρόπο. Η ΠΟΠΣΒ δεν επιφυλάσσει σε κανέναν είτε Σύλλογο-μέλος είτε άτομα ειδική μεταχείριση και δε συγχέει τις ανθρώπινες σχέσεις με τις καταστατικές και συλλογικές της διαδικασίες. 

Τα κρατικά κανάλια ανταποκρίνονται πάντα κι είναι παρόντα στις εκδηλώσεις μας προβάλλοντάς τες και με τα σχετικά ρεπορτάζ. Επίσης παρουσιάζουν όχι μόνο την ΠΟΠΣΒ αλλά και τους κατά τόπους Συλλόγους και τη δραστηριότητά τους. Η ΕΤ3 για παράδειγμα παρουσίασε το ΣΒΒ και την προσπάθειά του για τη διδασκαλία της «βλάχικης γλώσσας». Πρέπει να την καταγγείλουμε καθώς δεν υπάρχει ομογενοποιημένη, κοινή βλαχική με αποδεκτή σε όλους μας γραφή; Η Ελληνική Πολιτεία δεν είναι αυτή που χρηματοδοτεί τις ποικίλες δράσεις μας; Δίνεται η αίσθηση με τη μόνιμη γκρίνια έναντι της Πατρίδας μας ότι κάποιοι θα την προτιμούσαν μητριά για να δικαιολογείται η μιζέρια τους. 

Η μόνιμη επωδός για την ίδρυση πανεπιστημιακής βλαχολογικής έδρας έχει ξεπεραστεί από την ίδια την πραγματικότητα. Πλειάδα επιστήμονες (γλωσσολόγοι, ιστορικοί, ανθρωπολόγοι, λαογράφοι, κοινωνιολόγοι, θεολόγοι), κάθε σχετικού αντικειμένου, ασχολούνται σήμερα συστηματικά κι ευτυχώς ελεύθεροι κι ανεξάρτητα με πτυχές της βλάχικης παρουσίας. Τα ελληνικά πανεπιστημιακά Ιδρύματα είναι Ανεξάρτητα κι Αυτόνομα. Το αντικείμενο της έρευνας και της διδασκαλίας το καθορίζουν τα ίδια. Άνωθεν επιβεβλημένες ή με μη ακαδημαϊκά κριτήρια έδρες υπηρετούν είτε το ιδεολόγημα ολοκληρωτικών καθεστώτων είτε άλλες σκοπιμότητες. Είναι πεποίθησή μας ότι η Δημοκρατία δε λειτουργεί α λα καρτ. 

Η ΠΟΠΣΒ δεν είναι πολιτικό σωματείο και δεν ταυτίζεται με κανέναν ιδεολογικοπολιτικό η κομματικό χώρο. Οι Βλάχοι είναι ελεύθεροι πολίτες όπως κι οι άλλοι Έλληνες και δεν χρήζουν καθοδηγητών. Γνωρίζουν ως πολίτες το χρέος τους προς την Πατρίδα και το Λαό της. 

Η Παγκόσμια Βλαχική Αμφικτυονία ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του ΔΣ της ΠΟΠΣΒ στο Μέτσοβο στις 2 Ιουλίου 2011. Η πρώτη της Γενική Συνέλευση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου Μετσόβου την ίδια μέρα με συμμετοχή της ΠΟΠΣΒ και Συλλόγων από τις γειτονικές χώρες (Αλβανία, ΠΓΔΜ), Γερμανία, Καναδά, ΗΠΑ, Αυστραλία. Σκοπός της είναι η σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ της ΠΟΠΣΒ και των Συλλόγων των Ελλήνων Βλάχων στη Διασπορά. 

Τα παραπάνω συνάδουν με το Ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης της ΠΟΠΣΒ της 11ης Μαρτίου, το κείμενο του οποίου κατέθεσε ο πρώην πρόεδρος κ. Κ. Αδάμ και υπερψηφίστηκε από τους αντιπροσώπους. Οι ενστάσεις για δήθεν αιφνιδιασμό είναι έωλες καθώς το κείμενο συνοψίζει και κωδικοποιεί τις μέχρι τώρα αποφάσεις και δημόσιες τοποθετήσεις της ΠΟΠΣΒ. Εάν εκτέθηκαν όσοι δεν το ψήφισαν η δεν το κατάλαβαν, είναι δικό τους το πρόβλημα κι όχι των Ελλήνων Βλάχων. Το να επικαλείται κανείς την καλοπροαίρετη κι ανθρώπινη στάση του κ. Νιτσιάκου και της κ. Αυγέρη είναι ατυχές. 

Η ΠΟΠΣΒ και το ΔΣ της δεν λειτουργούν ούτε ανώνυμα ούτε ψευδώνυμα. Ούτε με κουκούλες. Έχει όργανα και καταστατικές διαδικασίες όπου μπορεί ο καθένας αντιπρόσωπος Συλλόγου να εκφραστεί ελεύθερα και να παρουσιάσει τις θέσεις του τεκμηριωμένα θέτοντάς τες στην κρίση των μελών. Όπως και γίνεται. Για την ΠΟΠΣΒ τοποθετήσεις στη βάση ψιθυριστών και «ψιθύρων» υπολείπονται σοβαρότητας κι αξίας ακόμη και της παιδικής χαράς. Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κόσμια κριτική και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των σχολιαστών είναι σεβαστή. Σχόλια τα οποία υπεισέρχονται σε προσωπικά δεδομένα ή με υβριστικό περιεχόμενο να μην γίνονται. Τα σχόλια αποτελούν καθαρά προσωπικές απόψεις των συντακτών τους. Οι διαχειριστές δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για τυχόν δημοσίευση υβριστικού ή παράνομου περιεχομένου στα σχόλια των αναρτήσεων.Τα σχόλια αυτά θα διαγράφονται με την πρώτη ευκαιρία.