Σάββατο 21 Απριλίου 2012

Χαιρετισμός του προέδρου της ΠΟΠΣΒ κ. Μ. Μαγειρία στα πλαίσια του εορτασμού για την 190η Επέτειο του Ολοκαυτώματος της Νάουσας


Λαογραφικός Σύλλογος Βλάχων Νάουσας
Εκδήλωση στα πλαίσια του εορτασμού 
για την 190η Επέτειο του 
Ολοκαυτώματος της Νάουσας
΄΄Οι Βλάχοι στην Νάουσα το 1821΄΄

Χαιρετισμός του κ. Μαγειρία Μιχάλη, προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων (ΠΟΠΣΒ)

Αγαπητοί φίλοι,
Κυρίες και κύριοι,

Τιμούμε σήμερα με πρωτοβουλία του Συλλόγου Βλάχων Νάουσας τον ξεσηκωμό, τον αγώνα και την αυτοθυσία των Ναουσαίων την άνοιξη του 1822. Πριν εκατόν ενενήντα χρόνια στο βωμό της Ελευθερίας του Γένους, τέτοιες μέρες, έμελλε οι καταρράκτες της “Αράπιτσας” να γίνουν το δεύτερο Ζάλογγο του νεώτερου Ελληνισμού. Κι οι γυναίκες της Νάουσας με τα μωρά τους κουρμπάνι στο βωμό των αιώνιων ιδανικών της Μνήμης του Γένους, της Αντίστασης και της Λευτεριάς.
Αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή ως πρόεδρος της ΠΟΠΣΒ που βρίσκομαι σ' αυτή την εκδήλωση Μνήμης της οποίας το βλάχικο στοιχείο της πόλης είναι μέτοχος και πρωταγωνιστής. Όπως ταιριάζει στη ζωντανή λατινόφωνη Ρωμιοσύνη, στο Γένος των Ελλήνων. Ασί κουμ πρίντι λα Νόϊ Ελλάσλι ντι του μούντζι ! Έχω τονίσει με την ευκαιρία κι άλλων εκδηλώσεων τα παραπάνω κι ιδιαίτερα στα πλαίσια της ανάδειξης της προσφοράς, του ρόλου και της συμβολής των Βλάχων στον Ελληνισμό.

Όπως θα γνωρίζετε δεν είναι λίγοι όσοι ενδιαφέρθηκαν ανέκαθεν να ξεκόψουν τους Βλάχους απ' τον γενέθλιο τόπο τους κι απ' την Πατρίδα. Πενιχρά τα αποτελέσματα. Σήμερα επιστρατεύονται άλλα μέσα. Πιο μοντέρνα. Και γίνεται λόγος πολύς για τη γλώσσα μας από την καλοστημένη επιχείρηση του «Συμβουλίου των Μακεδοναρμάνων» και τους Ελλαδίτες θιασώτες τους. Δήθεν από ενδιαφέρον. Στην πραγματικότητα για να εξαλείψουν τις βλάχικες ντοπιολαλιές αντικαθιστώντας τες με μια φτιαχτή μακεδονοαρμάνικη γλώσσα για το ομώνυμο υπό κατασκευή “έθνος”.

Με σεβασμό στο παρελθόν και στο παρόν μας, τις θυσίες των Ελλήνων Βλάχων μας στο βωμό της Ελευθερίας του Γένους, συναίσθηση της πραγματικότητας και των επιστημονικώς παραδεκτών εγκαίρως ως ΠΟΠΣΒ εκφράσαμε δημόσια τη θέση μας. Θα μου επιτρέψετε να την επαναλάβω ως κατάθεση τιμής στο βωμό των αγωνιστών της Ελευθερίας μας:
Όταν μιλάμε για τη βλάχικη γλώσσα (νεολογισμοί: αρωμουνική, αρμάνικη, κουτσοβλαχική) στο χώρο της Νοτίου Βαλκανικής εννοούμε τα βλάχικα, δηλαδή των σύνολο των βλάχικων προφορικών διαλέκτων. Η γλώσσα αυτή παραμένει μέχρι σήμερα προφορική και δεν έχει αποκτήσει μία ενιαία μορφή, κοινά αποδεκτή, από όλες τις ομάδες των βλαχοφώνων, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στις γύρω Βαλκανικές Χώρες. Τα βλάχικα, σύμφωνα και με τους ειδικούς γλωσσολόγους, είναι το σύνολο των διαλέκτων μίας μη ομογενοποιημένης και μη κωδικοποιημένης προφορικής γλώσσας. Τα βλάχικα είναι μία από τις τέσσερις ρομανικές (δηλαδή νεολατινικές) γλώσσες της Βαλκανικής λατινικής. Ο εγγραμματισμός της ως νεολατινικής γλώσσας από τους ειδικούς επιστήμονες γίνεται κυρίως με το λατινικό αλφάβητο και τη χρήση εν μέρει ελληνικών στοιχείων. Τα βλάχικα που ομιλούνται από Έλληνες, δεν είναι ούτε ξένη ούτε μειονοτική γλώσσα. Είναι μια άλλη γλώσσα και συνιστά στοιχείο της υπερχιλιετούς προφορικής πολιτισμικής κληρονομιάς της πατρίδας μας. Η επιστημονική καταγραφή, μελέτη και διάσωσή τους είναι η καλύτερη απάντηση τόσο στους αδαείς κινδυνολογούντες φοβικούς όσο και στους επαγγελματίες ακτιβιστές και κατασκευαστές μιας «εθνικής» αρμάνικης/βλάχικης γλώσσας. 
Η Ομοσπονδία μας δεν έχει σκοπό ούτε να ομογενοποιήσει ούτε και να πολτοποιήσει τους Βλάχους κατασκευάζοντας μια πολιτική ετερότητα. Σκοπός της είναι η ανάδειξη και διατήρηση όλων των εκφάνσεων της όποιας πολιτιστικής διαφορετικότητας της πολύμορφης βλάχικης παρουσίας διαχρονικά αλλά και στο παρόν.

Εμείς οι Βλάχοι υπάρχουμε, είμαστε εδώ, η ζωντανή λατινόφωνη Ρωμιοσύνη. Φορείς ενός προφορικού λατινόφωνου πολιτισμού κι ενός γραπτού ελληνόφωνου. Ως η πιο μακραίωνη σύνθεση του ρωμαίϊκου ατενίζουμε το ίδιο αισιόδοξα και δημιουργικά το παρόν και το μέλλον.
Ο ξεσηκωμός των Ναουσαίων το 1822 κι η Αυτοθυσία των γυναικών τους στον καταρράκτη της Αράπιτσας γίνονται αντίδωρο της μνήμης, ανατέμνουν τη συνείδηση των νεοτέρων και μας υπενθυμίζουν ότι “θέλει αρετή και τόλμη η Ελευθερία”.

Νου ν' αγκαρσίμου. ΔΕΝ ΞΕΧΝΟΥΜΕ!
ΤΙΜΗ και ΔΟΞΑ στους Υπέρ ΠΙΣΤΕΩΣ, ΠΑΤΡΙΔΟΣ και της 
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ του ΓΕΝΟΥΣ Ηρωικώς ΘΥΣΙΑΣΘΕΝΤΕΣ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κόσμια κριτική και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των σχολιαστών είναι σεβαστή. Σχόλια τα οποία υπεισέρχονται σε προσωπικά δεδομένα ή με υβριστικό περιεχόμενο να μην γίνονται. Τα σχόλια αποτελούν καθαρά προσωπικές απόψεις των συντακτών τους. Οι διαχειριστές δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για τυχόν δημοσίευση υβριστικού ή παράνομου περιεχομένου στα σχόλια των αναρτήσεων.Τα σχόλια αυτά θα διαγράφονται με την πρώτη ευκαιρία.