Τετάρτη, 25 Απριλίου 2012

"Η γιαγιά Πηνιώ" - Όλγας Κοκκίνου Στασινοπούλου


Του Γιώργου Βλαχόπουλου

Είναι αλήθεια ότι παίρνοντας στα χέρια την "Γιαγιά Πηνιώ" με σκοπό να περιδιαβείς τις "μνήμες" που έχουν καταγραφεί, χρειάζεσαι αρκετή ποσότητα θάρρους για να γράψεις σε λίγες γραμμές την βιβλιοκριτική σου, αφού σε συνοδεύει συνέχεια η αίσθηση ότι δεν διαθέτεις το απλό παιδικό βλέμμα που φώτιζε το παιδικό προσωπάκι, σαν άκουγε τα παραμύθια της γιαγιάς. ΄Ομως η ζεστασιά που εκπέμπει και μόνο ο λιτός τίτλος του βιβλίου, με σπρώχνει στην περιπέτεια να γράψω την γνώμη μου για το πόνημα αυτό, έτσι σε μια ανάσα, σίγουρος πως η "Γιαγιά Πηνιώ", πίσω από τον ώμο μου, παρακολουθεί με αυστηρή αγάπη τις λέξεις που βγαίνουν από την γραφίδα μου.

Με μία πολύ καλαίσθητη έκδοση της Νομ. Αυτοδιοίκησης Καστοριάς η συγγραφέας κ. Όλγα Κοκκίνου Στασινοπούλου έσκυψε ευλαβικά στο ποτάμι της οικογενειακής της (και ...μας) παράδοσης και μας πρόσφερε το δροσερό ζωογόνο νερό απο τα χέρια και την ψυχή της "Γιαγιάς Πηνιώς". Σε μια πολύ ζωντανή, μεστή, σύντομη και γρήγορη αφηγηματική γλώσσα, χωρίς περιττές αναδρομές, άνοιξε η συγγραφέας το σεντούκι της Γιαγιάς της Πηνιώς, της πανελλήνιας γιαγιάς που όλοι έχουμε σε αυτόν τον ευλογημένο τόπο, και μας άφησε να μοιραστούμε μαζί της γεύσεις και μνήμες, θύμησες και συνταγές, θάματα και οράματα μα πιο πολύ το χάδι, εκείνο το βελούδινο χάδι που μόνο ένα ροζιασμένο χέρι και ένα χαμόγελο αγαπημένο μιας ελληνίδας γιαγιάς ξέρει και μπορεί να προσφέρει.

Τα κεράσματα στις γιορτές και τις χαρές !
Η συγγραφέας, σαν κοριτσάκι χαρούμενο στο λιβάδι με τις ανεμώνες, μας παίρνει - μας συνεπαίρνει, θα 'λεγα - σε ένα ανάλαφρο ταξίδι "επί πτίλων ανέμου", μας οδηγεί σε μέρες γιορτινές, σε γεύσεις και νοστιμιές που μοσχοβολούν Φύση και Παράδοση ελληνική, σε συνταγές μαγειρικής που προκαλούν το νου να επιστρέψει σε χρόνια και καιρούς, όπου ένα καλοψημένο καρβέλι από τον πέτρινο φούρνο αρκούσε για να νιώσει κανείς την ευτυχία, αυτή που σήμερα εμείς οι "παγκοσμιοποιημένοι" μάταια αναζητούμε στην ευμάρεια και κατανάλωση μιας ζωής σε "κονσέρβα χωρίς συντηρητικά".

Ένα πλούσιο φωτογραφικό υλικό, με στιγμές τόσο προσωπικές αλλά και κοινές συνάμα, πλαισιώνει την έκδοση αυτή που αποτελεί μια μικρή δοξολογία στην Παράδοση και την Λαογραφία της καστοριανής ψυχής, ενώ συγχρόνως μια παράθεση της τοπολαλιάς επιτρέπει στον αναγνώστη την προσέγγιση και κατανόηση των ακουσμάτων και γραπτών μνημείων, που αποτελούν βίωμα ζωής της συγγραφέως. Πολύ αξιέπαινη και ευφυής η απόδοση των κειμένων στην αγγλική γλώσσα, ώστε να γίνει η παραδοσιακή ομορφιά, τα ήθη και τα έθιμα της Καστοριάς, κτήμα και σε όσους ξενόγλωσσους διψούν να πιούν απο την Πηγή της "Γιαγιάς Πηνιώς", ως η έλαφος επί τας πηγάς των υδάτων.

Φασολάδα... παραδοσιακή συνταγή από το βιβλίο
Δεν μένει παρά να ευχηθεί κανείς στην άξια συγγραφέα αλλά και σε όσους είχαν την πρωτοβουλία και συμμετείχαν με κάθε τρόπο στην επίπονη και συστηματική αυτή εργασία να ανακαλύψουν και να μας προσφέρουν και άλλα τέτοια ψήγματα χρυσού μιας Παράδοσης που είναι η ζωή του Ελληνισμού και του κόσμου ολάκερου. (Πηγή: εδώ)

Το όμορφο φωτογραφικό υλικό που παραθέτουμε προέρχεται από το αρχείο της κ. Όλγα Κοκκίνου - Στασινοπούλου και συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο της ''Η Γιαγιά Πηνιώ''. 
Ευχαριστούμε θερμά την συγγραφέα, την συγχαίρουμε και ευχόμαστε να είναι καλοτάξιδο το βιβλίο της και να μας χαρίσει στο μέλλον κι άλλες εξαιρετικές δημιουργίες !!!!


Χειμωνιάτικο δωμάτιο... σπίτια λιτά και ζεστά !!!


130 χρόνια πριν...
Η ραπτομηχανή της γιαγιάς Πηνιώς... κάτω από το φως της λάμπας.....!!!


Τα δώρα του γάμου !


Χαλβάς σιμιγδαλένιος... 
παραδοσιακή συνταγή από το βιβλίο ''Η Γιαγιά Πηνιώ''


Μια βόλτα στη νοσταλγία... 
Τότε που οι γειτονιές μύριζαν φρέσκο ψωμί
και οι πόρτες έμεναν ανοιχτές για να καλωσορίζουν !!! 


Χυλοπίτες και τραχανάς...


Η πρασόπιτα της γιαγιάς Πηνιώς !!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κόσμια κριτική και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των σχολιαστών είναι σεβαστή. Σχόλια τα οποία υπεισέρχονται σε προσωπικά δεδομένα ή με υβριστικό περιεχόμενο να μην γίνονται. Τα σχόλια αποτελούν καθαρά προσωπικές απόψεις των συντακτών τους. Οι διαχειριστές δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για τυχόν δημοσίευση υβριστικού ή παράνομου περιεχομένου στα σχόλια των αναρτήσεων.Τα σχόλια αυτά θα διαγράφονται με την πρώτη ευκαιρία.