Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

Χαιρετισμός του προέδρου της Π.Ο.Π.Σ.ΒΛΑΧΩΝ κ. Μιχαήλ Μαγειρία - Καλαμπάκα, Παρασκευή 29 Ιουλίου.


28ο Αντάμωμα Βλάχων




Κυρίες και κύριοι,

Χθες στα πλαίσια των εκδηλώσεων του 28ου Ανταμώματος είχαμε την ευκαιρία από τους επαΐοντες να ακούσουμε και να μάθουμε για τους Βλάχους των Σταγών,  όπως τους διέσωσε η μαρτυρία των μνημείων, το επιγραφικό υλικό, το έγγραφο κι αρχειακό υλικό και τα έργα τους. Η ταυτότητά τους, έκφραση της λατινόφωνης Ρωμιοσύνης,  έχει αποτυπωθεί στο χρόνο αλλά και στον τόπο. Σφραγίζει την Πίνδο αντίκρυ μας, σμίλευσε τους βράχους των Μετεώρων.

Απόψε, θα παρακολουθήσουμε αναπαραστάσεις δρωμένων από την εθιμική ζωή των Βλάχων διαφορετικών περιοχών της Ελλάδας.
Οι Βλάχοι των Σερρών, δημιουργική και δυναμική σύνθεση Πινδαίων Βλάχων, που μετακινήθηκαν από την Πίνδο στην Ανατολική Μακεδονία σε συγκεκριμένες συνθήκες κατά το παρελθόν, διατηρούν κι αναβιώνουν ακολουθούμενοι από τους σκληροτράχηλους Μαλακασαίους Βλάχους του Ζυγού της Πίνδου και τέλος τους Τζιουρτζιώτες  του Ασπροποτάμου, δρώμενα από τον εθιμικό κύκλο συνδεόμενα με την κοινωνική ζωή των Βλάχων.

Στο βάθος των ήχων της λαλιάς και του μέλους, του πλούτου των χρωμάτων και των μοτίβων ξεπροβάλλει και πάλι η Πίνδος. Σύνορο και πέρασμα μαζί. Ο κορμός, η ραχοκοκαλιά της Πατρίδας μας η μητροπολιτική κοιτίδα των Βλάχων της Ελλάδας.

Καλά να περάσουμε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κόσμια κριτική και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των σχολιαστών είναι σεβαστή. Σχόλια τα οποία υπεισέρχονται σε προσωπικά δεδομένα ή με υβριστικό περιεχόμενο να μην γίνονται. Τα σχόλια αποτελούν καθαρά προσωπικές απόψεις των συντακτών τους. Οι διαχειριστές δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για τυχόν δημοσίευση υβριστικού ή παράνομου περιεχομένου στα σχόλια των αναρτήσεων.Τα σχόλια αυτά θα διαγράφονται με την πρώτη ευκαιρία.