Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

Τιμήθηκε η Βιολέτα Παπαθανασίου…



ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΑΣΗΜΟ ΤΟΥ ΑΡΓΥΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΤΟΥ ΤΑΓΜΑΤΟΣ ΕΥΠΟΙΪΑΣ ΤΙΜΗΘΗΚΕ Η ΒΙΟΛΕΤΑ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΣΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ

Η μεγαλύτερη τιμή απονεμήθηκε από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, στην συμπατριώτισσα μας και πρόεδρο του Συνδέσμου Μοναστηριωτών και των πέριξ η «Καρτερία», Βιολέτα Παπαθανασίου, με το παράσημο του Αργυρού Σταυρού του Τάγματος της Ευποιϊας.   Ένα παράσημο που από το 1948 απονέμεται αποκλειστικά σε γυναίκες, στο πλαίσιο της προσφοράς που έχουν δώσει στην κοινωνία, τα γράμματα και τις τέχνες.

Η  εκδήλωση τιμής πραγματοποιήθηκε στο χώρο του Ελληνικού προξενείου στα BITOLA – Μοναστήρι, στην οποία παραβρέθηκαν,  η πρέσβης μας στα Σκόπια Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ο Πρόξενος στο Γραφείο Προξενικών Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελλάδος στο Μοναστήρι (Βitola) Μάρκος Τριπολιτάκης, ο πρόεδρος των Βλάχων στο Μοναστήρι καθώς και  Μοναστηριώτες.
Από Ελληνικής πλευράς παραβρέθηκαν φίλοι της κας Παπαθανασίου, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Δακής, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων και της Παγκόσμιας Βλαχικής Αμφικτιονίας κ. Μιχαήλ Μαγειρίας, ο Δήμαρχος Φλώρινας Γιάννης Βοσκόπουλος, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Χρήστος Ευαγγέλου.

Ο κ. Τριπολιτάκης αναφερόμενος στην κα Παπαθανασίου και την τιμητική διάκριση που της έγινε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είπε:


Η αποψινή βραδιά είναι αφιερωμένη, στην πρόεδρο του Συνδέσμου  Μοναστηριωτών Θεσσαλονίκης Βιολέτας Παπαθανασίου.
Η κα Παπαθανασίου, σπούδασε στη Παιδαγωγική Ακαδημία της Φλώρινας και μετεκπαιδεύτηκε στα παιδαγωγικά στο πανεπιστήμιο της Θεσ/νίκης ενώ παρακολούθησε εκπαιδευτικά σεμινάρια  στη Γερμανία. Ξεκίνησε την καριέρα της ως δασκάλα από το ιστορικό χωριό Παύλος Μελάς της Καστοριάς, που υπηρέτησε για 10 χρόνια και ανακηρύχτηκε επίτιμη δημότης του, ενώ μέχρι σήμερα ασχολείται ενεργά με την εθνική και πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής των Κορεστίων.
Έχει πλούσια δραστηριότητα στον κοινωνικό τομέα και είναι μέλος εθνικών και διεθνών οργανισμών.
Έχει δώσει πλήθος διαλέξεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Από το 1978 και μέχρι σήμερα είναι πρόεδρος ενός από τους  ιστορικότερους συλλόγους της Θεσ/νίκης, του συνδέσμου Μοναστηριωτών και των πέριξ η «Καρτερία», υλοποιώντας δράσεις με στόχο την καταγραφή και την μελέτη της ιστορικής παρουσίας του Ελληνισμού στην περιοχή της Πελαγονίας, την διατήρηση και διάσωση της Ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού στην ίδια περιοχή.
Είναι συγγραφέας του ιστορικού ντοκουμέντου «Μάννα η Μακεδόνισσα», που περιγράφει την ιστορία μιας λησμονημένης ηρωίδας, ενώ το βιβλίο της «Μοναστήρι ιστορική περιπλάνηση στην πάτρια γη», τιμήθηκε με διάκριση από την Ακαδημία Αθηνών.

Για τη δράση της έχει τιμηθεί από τον ερυθρό σταυρό, την  Βασιλική πρόνοια, τους Ρόταρι Θεσ/νίκης, το σώμα ελληνικού οδηγισμού Θεσ/νίκης, την ομοσπονδία Δυτικομακεδονικών σωματείων Θεσ/νίκης, την Παμμακεδονική ένωση Αυστραλίας, την πανελλήνια ομοσπονδία Βλάχων, την  εταιρία πολιτιστικής και κοινωνικής ανάπτυξης Μακεδονίας-Θράκης, τον σύλλογο γυναικών Θεσ/νίκης, Μακεδονίας και Αθηνών, τον οδοντιατρικό σύλλογο Φλώρινας, τον μουσικοχορευτικό όμιλο Θεσ/νίκης «Ο ΟΡΦΕΑΣ», το υπουργείο Παδείας, τον Δήμο Αμπελοκήπων, τον  Δήμο Θεσ/νίκης με το μετάλλιο του Δήμου καθώς και από την Ακαδημία Αθηνών.
Ως επιστέγασμα λοιπόν αυτής της μακράς και πλούσιας πορείας, ο πρόεδρος της Ελληνικής δημοκρατίας ο κος Κάρολος Παπούλιας, απένειμε στην πρόεδρο του συνδέσμου Μοναστηριωτών Θεσ/νίκης τον Αργυρό Σταυρό του Τάγματος της Ευποιΐας. Ένα παράσημο που από το 1948 απονέμεται αποκλειστικά σε γυναίκες, στο πλαίσιο της προσφοράς που έχουν δώσει στην κοινωνία, τα γράμματα και τις τέχνες. Προσωπικά είχα την ιδιαίτερη τύχη και χαρά να γνωρίσω τη κα Παπαθανασίου, στην αρχή της σταδιοδρομίας μου, που ομολογώ ότι απ’ αυτή τη γνωριμία και μακρά μας σχέση έχω διδαχθεί και έχω μάθει πολλά. Παράλληλα το πείσμα, η αφοσίωση, η επιμονή και ο δυναμισμός της Παπαθανασίου για όλους εμάς, ειδικά τους νεότερους, αποτελούν ένα φωτεινό παράδειγμα.

Η πρέσβης της Ελλάδος στα Σκόπια κα Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, απένειμε το παράσημο του Αργυρού Σταυρού του Τάγματος της Ευποιΐας και τα διάσημα στην κα  Παπαθανασίου.
Για την βραβευθείσα μίλησαν εκτός του κ. Τριπολιτάκη,  η πρέσβης μας στα Σκόπια Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Δακής, ο Δήμαρχος Φλώρινας Γιάννης Βοσκόπουλος, ο πρόεδρος των Βλάχων του Μοναστηρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κόσμια κριτική και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των σχολιαστών είναι σεβαστή. Σχόλια τα οποία υπεισέρχονται σε προσωπικά δεδομένα ή με υβριστικό περιεχόμενο να μην γίνονται. Τα σχόλια αποτελούν καθαρά προσωπικές απόψεις των συντακτών τους. Οι διαχειριστές δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για τυχόν δημοσίευση υβριστικού ή παράνομου περιεχομένου στα σχόλια των αναρτήσεων.Τα σχόλια αυτά θα διαγράφονται με την πρώτη ευκαιρία.