Πέμπτη, 1 Νοεμβρίου 2012

Εσείς Περιβολιώτες, εσείς μωρέ καημένοι...


Μετά την ισχυροποίηση του Αλή πασά στην εξουσία το 1788 που έγινε διοικητής της Ηπείρου, το Περιβόλι καθώς και οι λοιπές ορεινές κοινότητες έχασαν τα προνόμια που είχαν από την αρχή της τουρκοκρατίας.

Μετά το θάνατο του Γκογκομίσου στα 1789, τα αρματολίκια της Πίνδου εξασθένησαν και οι ληστρικές επιδρομές των Aλβανών ατάκτων του Αλή πασά αυξήθηκαν..
Ήταν μέρος της πολιτικής του άλλωστε να τρομοκρατεί για να προσφέρει στη συνέχεια προστασία... με το αζημίωτο.

Τότε, στις αρχές του 1800 άρχισε το μεγάλο κύμα φυγής των Περιβολιωτών από την προαιώνια του εστία καθώς είχαν γίνει στόχος της απληστίας του Αλή.
Σε Όχριδα, Κρούσοβο, Μοναστήρι, Σέρρες, δημιουργήθηκαν νέες εστίες Περιβολιωτών.
Ο Θεσσαλικός κάμπος από χειμαδιό που ήταν για τους Περιβολιώτες, τώρα με την νέα τάξη πραγμάτων, αρκετοί αποφάσισαν τη μόνιμη πια εγκατάσταση τους εκεί.
Έτσι βλέπουμε το Περιβόλι εκείνη την περίοδο να έχει σχεδόν ερημώσει.

Το τραγούδι αναφέρεται σε εκείνη την περίοδο όπου κύματα Περιβολιωτών ξεχύθηκαν στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα για να αποφύγουν την ακόρεστη δίψα του Αλή πασά για εξουσία και κυριαρχία:


''Βόι Πιρβουλιάτς, βόι λάι μαράτς'' 
(Εσείς Περιβολιώτες, εσείς μωρέ καημένοι):Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κόσμια κριτική και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των σχολιαστών είναι σεβαστή. Σχόλια τα οποία υπεισέρχονται σε προσωπικά δεδομένα ή με υβριστικό περιεχόμενο να μην γίνονται. Τα σχόλια αποτελούν καθαρά προσωπικές απόψεις των συντακτών τους. Οι διαχειριστές δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για τυχόν δημοσίευση υβριστικού ή παράνομου περιεχομένου στα σχόλια των αναρτήσεων.Τα σχόλια αυτά θα διαγράφονται με την πρώτη ευκαιρία.