Οι πίτες, γλυκές και αλμυρές, είναι πάντα ευπρόσδεκτες από μικρούς και μεγάλους, ειδικά όταν τις φτιάχνουμε με τα χεράκια μας, λαχταριστές και μυρωδάτες...
με τον τέλειο συνδυασμό τραγανής ζύμης
και νόστιμης γέμισης !!
Όλοι οι Έλληνες μεγαλώσαμε με την νοστιμιά της παραδοσιακής πίτας, τη γευτήκαμε από τα χέρια της μαμάς ή της γιαγιάς και θα την αναζητάμε πάντα! Πρόκειται για ένα οικονομικό και θρεπτικό έδεσμα που μπορεί να το γευτεί κανείς κάθε ώρα της ημέρας. Στην ελληνική παραδοσιακή κουζίνα βρίσκει κανείς πολλά και διαφορετικά είδη πίτας, τα οποία ποικίλουν ανά γεωγραφικό διαμέρισμα. Κάθε περιοχή στην πατρίδα μας έχει ως σημείο αναφοράς στη μαγειρική τη δική της πίτα και όλοι πιστεύουν ότι η δική τους είναι η καλύτερη... έτσι κι εμείς οι Βλάχοι, θεωρούμε ότι οι πίτες μας είναι μοναδικές !
~~~~~~~~~~~~~~~~
Της Βούλας Ψαλλίδα
Νηπιαγωγού
Ρυζόπιτα:
Υλικά για τη ζύμη:
1 κιλό αλεύρι
1 ποτήρι νερό
λίγο αλάτι & λάδι.
Υλικά για τη γέμιση:
1/2 κιλό ρύζι
1/2 κιλό πράσα
λιαστή ντομάτα
λίγο αλάτι & πιπέρι
Πιάνουμε το ζυμάρι και ετοιμάζουμε τη γέμιση. Έχουμε βράσει το ρύζι και ψιλοκόβουμε τα πράσα για να τα τσιγαρίσουμε λίγο. Μόλις τα πράσα ροδίσουν προσθέτουμε το ρύζι, λιαστή ντομάτα ψιλοκομμένη, λίγο πιπέρι και αλάτι και τα ανακατεύουμε. Βάζουμε δυο φύλλα στο ταψί και ρίχνουμε λίγο από το μείγμα μας, το απλώνουμε καλά σε όλο το ταψί, έπειτα πάλι φύλλο και μείγμα εναλλάξ μέχρι να φτάσουμε στα δυο τελευταία φύλλα με τα οποία θα σκεπάσουμε την πίτα μας. Την ραντίζουμε με λάδι και την ψήνουμε περίπου μιάμιση ώρα.
''Πίτα ντούλτσι σουτσιάτα''
Στριφτόπιτα γλυκιά:
Υλικά:
1 κιλό αλεύρι
1 ποτήρι νερό
λίγο αλάτι & λάδι
Υλικά για τη γέμιση:
2 ποτήρια ζάχαρη
καρύδια & σταφίδες
Ετοιμάζουμε την ζύμη μας και ανοίγουμε πολύ ψιλό φύλλο. Ρίχνουμε τη γέμιση αφού προηγουμένως την πασπαλίσουμε με λάδι. Μαζεύουμε το φύλλο στρογγυλό και το βάζουμε στο ταψί. Στην συνέχεια, ανοίγουμε άλλο φύλλο και βάζουμε πάλι ζάχαρη, σταφίδες και καρύδια. Κάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να συμπληρώσουμε το ταψί. Μόλις τελειώσουμε την ραντίζουμε από πάνω με λάδι και την ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει..
Καλή σας όρεξη!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η κόσμια κριτική και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των σχολιαστών είναι σεβαστή. Σχόλια τα οποία υπεισέρχονται σε προσωπικά δεδομένα ή με υβριστικό περιεχόμενο να μην γίνονται. Τα σχόλια αποτελούν καθαρά προσωπικές απόψεις των συντακτών τους. Οι διαχειριστές δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για τυχόν δημοσίευση υβριστικού ή παράνομου περιεχομένου στα σχόλια των αναρτήσεων.Τα σχόλια αυτά θα διαγράφονται με την πρώτη ευκαιρία.