Με λαμπρότητα αλλά και μεγάλη συγκινησιακή φόρτιση από τους παρευρισκόμενους πραγματοποιήθηκαν και ολοκληρώθηκαν πριν από λίγο οι εκδηλώσεις που οργάνωσε ο Δήμος Καλαμπάκας με αφορμή την επέτειο του Ολοκαυτώματος της Κουτσούφλιανης
(13 Μαίου 1898).
Ως γνωστόν φέτος συμπληρώθηκαν 115 χρόνια από το μεγάλο αυτό ιστορικό γεγονός του εθελούσιου εκπατρισμού των Κουτσουφλιανιτών που κυριολεκτικά σημάδεψε την τότε παγκόσμια κοινότητα, εμπνέοντας ποιητές που έγραψαν διθυράμβους για την κορυφαία αυτή πράξη αποδεικνύοντας παράλληλα το μεγάλο θάρρος των Ελλήνων.
Έτσι κάτω από τον αιωνόβιο πλάτανο που φύτεψε ο εθνομάρτυρας Πατρο-Κοσμάς (Κοσμάς ο Αιτωλός) που πέρασε από εδώ, οι σημερινοί Κουτσουφλιανιώτες τίμησαν τους προγόνους τους οι οποίοι μη αντέχοντας την αδικία των τότε μεγάλων δυνάμεων που όρισαν τα Ελληνο-Τουρκικά σύνορα εντάσσοντας την Κουτσούφλιανη στην Τουρκική επικράτεια, έκαψαν το χωριό τους και φορτωμένοι με τα ιερά και όσια, το βιός τους, πέρασαν στην Ελληνική επικράτεια, γύρω από το Μοναστήρι της Παναγιάς Λιμποχώβου.
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με τη θεία λειτουργία και η δοξολογία στον Ναό των Αγίων Πάντων (Εκκλησιαστικά ο Πλατάνιστος ανήκει στην Μητρόπολη Γρεβενών) και στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε η επιμνημόσυνη δέηση.
Ακολούθησαν οι χαιρετισμοί και οι ομιλίες, η κατάθεση στεφάνων, η ανάκρουση του εθνικού ύμνου, ποιήματα από παιδιά του Δημοτικού και του Νηπιαγωγείου Παναγίας και στη συνέχεια τα χορευτικά της Καλαμπάκας, υπό την αιγίδα του Πανεπιστημιακού Καθηγητή Γιάννη Δήμα παρουσίασαν χορούς και τραγούδια. Χόρεψε και ολιγομελής ομάδα του χορευτικού της Αδελφότητας Παναγίας.
Την κεντρική ομιλία για το ολοκαύτωμα της Κουτσούφλιανης εκφώνησε η εκπαιδευτικός του δημοτικού σχολείου Παναγιάς Βασιλική Μουζακιάρη η οποία χαρακτήρισε την πράξη ως ενέργεια εθνικής αξιοπρέπειας, ιστορικής λεβεντιάς και εθνικού μεγαλείου, ενώ μαθητές του σχολείου απήγγειλαν ποιήματα .
Τους παρευρισκόμενους αλλά και τους επίσημους καλεσμένους καλωσόρισε η σύμβουλος πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης κ. Μαρία Πετρίδη η οποία μεταξύ άλλων τόνισε ότι η πράξη των Κουτσοφλιανιτών αποτελεί μεγαλείο εθνικής προσφοράς απλών ανθρώπων του ταπεινού χωριού το περιεχόμενο του οποίου είναι διαχρονικό και επίκαιρο, τις δύσκολες ημέρες που περνάει η πατρίδα μας.
Η κ. Πετρίδη τόνισε ότι ολοκληρώνονται οι διαδικασίες κατασκευής και τοποθέτησης του μνημείου και ευχαρίστησε τον Ηλία Κοτσίρα που φιλοτέχνησε το μνημείο.
«Παράδειγμα υπόμνησης και δίδαγμα για όλους τους νεοέλληνες να αγαπούν και να μαρτυρούν για ην πατρίδα» τόνισε για το ολοκαύτωμα στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Καλαμπάκας κος Σακελλαρίου. Ο Δήμαρχος Καλαμπάκας μεταξύ των άλλων τόνισε πως η 13η Μαίου 1898 αποτελεί κορυφαία μέρα ιστορικής μνήμης και εθνικής αυτογνωσίας καθώς αυτός ο τόπος με τους κατοίκους του έγιαναν σύμβολα τόσο επίκαιρα σήμερα.
Ανάλογου περιεχομένου ήταν και οι χαιρετισμοί των Βουλευτών του Νομού κκ. Βλαχογιάννη και Ταμήλου, του εκπροσώπου της Αντιπεριφέρειας κ. Νάνη, του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βλάχων κ. Μαγειρία, της προέδρου της Αδελφότητας Κουτσοφλιανιτών Αθήνας κας Αλεξίου, του προέδρου Συλλόγου Κουτσοφλιανιτών Τρικάλων κ. Ζαμπούρα, του Προέδρου της κοινότητας Παναγίας κ. Γκίνη και της Προέδρου της ΦΑΤΑ κας Κούτσια.
Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν επίσης οι αντιδήμαρχοι Καρακώστας και Λύπας, οι δημοτικοί σύμβουλοι Γιάννης Ζαρόπουλος και Νίκος Ζαχαράκης, εκπρόσωποι της Αστυνομίας, του Στρατού, της Πυροσβεστικής κ.α.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η κόσμια κριτική και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των σχολιαστών είναι σεβαστή. Σχόλια τα οποία υπεισέρχονται σε προσωπικά δεδομένα ή με υβριστικό περιεχόμενο να μην γίνονται. Τα σχόλια αποτελούν καθαρά προσωπικές απόψεις των συντακτών τους. Οι διαχειριστές δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για τυχόν δημοσίευση υβριστικού ή παράνομου περιεχομένου στα σχόλια των αναρτήσεων.Τα σχόλια αυτά θα διαγράφονται με την πρώτη ευκαιρία.