Στο κέντρο της Αυστριακής πρωτεύουσας και σε απόσταση μόλις 500 μέτρων από την κεντρική πλατεία του Αγίου Στεφάνου (όπου βρίσκεται και ο ομώνυμος καθολικός καθεδρικός ναός της πόλης), βρίσκεται ένας στενός δρομάκος, η Fleischmarkt. Στο νούμερο 13, ο επισκέπτης αντικρύζει ένα μεγαλοπρεπές μέγαρο, σωστό κομψοτέχνημα. Το αρχιτεκτονικό αυτό στολίδι στεγάζει τον Ορθόδοξο Ιερό Καθεδρικό Ναό της Βιέννης.
Η παρουσία των Ελλήνων στη Βιέννη
Η παρουσία των Ελλήνων στην Αυστριακή πρωτεύουσα χάνεται στα βάθη των αιώνων. Από τη βυζαντινή ακόμα εποχή, οι Ορθόδοξες Πριγκήπισσες: Θεοδώρα Κομνηνή (1148), Θεοδώρα Αγγελίνα (1203) και Σοφία Λάσκαρι (1220), παντρεύτηκαν γόνους Αυστριακών αριστοκρατικών οικογενειών και μεταλαμπάδευσαν το βυζαντινό πνεύμα στην Κεντρική Ευρώπη. Πολλοί Έλληνες κατά τη διάρκεια του 17ου και 18ου αιώνα είχαν συνάψει ισχυρές εμπορικές και οικονομικές σχέσεις με τη Βιέννη. Στη πόλη αυτή φιλοξενήθηκαν πολλοί Διδάσκαλοι του Γένους, προωθήθηκαν τα ελληνικά γράμματα μέσα από τις περίφημες εκδόσεις των ελληνικών τυπογραφείων, προετοιμάσθηκε με κάθε μέσο ο Αγώνας της Παλλιγγενεσίας του Έθνους και βρήκε μαρτυρικό θάνατο, ο υμνητής της ελευθερίας Ρήγας Βελεστινλής (Φερραίος). Τον αρχιερατικό θρόνο της Ιεράς Μητροπόλεως Αυστρίας λάμπρυνε με την παρουσία του στις αρχές του 20ού αιώνα, ο ήρωας Μακεδονομάχος Μητροπολίτης Καστοριάς (και μετέπειτα Αμασείας) Γερμανός Καραβαγγέλης και αργότερα (1963 – 1991) ο Μητροπολίτης Αυστρίας Χρυσόστομος Τσίτερ (κατά σάρκα ανεψιός του Εθνομάρτυρα Μητροπολίτη Σμύρνης, Αγίου Χρυσοστόμου). Από το 1991 πηδαλιούχος της τοπικής εκκλησίας είναι ο Μητροπολίτης κ. Μιχαήλ (Στάϊκος), ο οποίος προσπαθεί να τονώσει το θρησκευτικό αίσθημα της ελληνικής παροικίας και να συντηρήσει την εκκλησιαστική και ιστορική παράδοση της επαρχίας του.
Η ιστορία του Ναού
Η Ελληνική Κοινότητα της Βιέννης, το 1782, αγόρασε το μεγαλοπρεπές αυτό κτήριο, από τον Κόμη Joh. Von Stockhammer και ανέθεσε στον αρχιτέκτονα Peter Mollner τη μετατροπή του σε Εκκλησία. Ο Αυστριακός καλλιτέχνης τοποθέτησε στη μέση του οικοδομήματος το κωδωνοστάσιο και το ρολόι. Το 1851 συνεχίσθηκαν οι εργασίες εντός του ναού, με την ορθομαρμάρωσή του και την ανέγερση του γυναικωνίτη. Το μεγαλύτερο έργο των δαπανών ανακαίνισης και εξωραϊσμού του Ναού κάλυψε με προσωπικές του δαπάνες ο (μετέπειτα μεγάλος εθνικός ευεργέτης) Βαρώνος Σίμων Σίνας. Ο ευεργέτης κάλεσε το φημισμένο Δανό αρχιτέκτονα Θεόφιλο Χάνσεν (έργα του οποίου είναι τα μεγαλύτερα δημόσια κτήρια της Αθήνας), να ολοκληρώσει τις εργασίες του Ναού και να δώσει στο κτήριο τα απαραίτητα αρχιτεκτονικα στοιχεία που να το κάνουν να μοιάζει με βυζαντινό Ορθόδοξο Ναό. Τις δαπάνες για την αποπεράτωση του Ναού κάλυψε εξ’ ολοκλήρου ο Βαρώνος. Στις 21 Δεκεμβρίου 1858, έγιναν τα επίσημα θυρανοίξια – εγκαίνεια του πρώτου Ορθόδοξου Ναού στην Αυστρία.
Ο Ναός της Αγίας Τριάδος
Ο ναός εξωτερικά είναι σε κόκκινο χρώμα, ενώ τα πολλά δίλοβα καμαροειδή παράθυρα, του δίνουν τη μορφή βυζαντινού εκκλησιαστικού κτηρίου. Πάνω από την είσοδο του Ναού βρίσκονται σε χάλκινες πλάκες οι απεικονίσεις της Αγίας Τριάδος, του Αγίου Συμεών, της Αγίας Αικατερίνης, του Αγίου Γεωργίου και της Θεοτόκου Βρεφοκρατούσας. Εισερχόμενος στο ναό ο προσκυνητής υποβάλλεται από το ημίφως του πρόναου – διαδρόμου που θυμίζει το παλαιοχριστιανικό αίθριο και τον οδηγεί στον κυρίως Ναό. Στους δύο τοίχους του πρόναου οι οποίοι είναι καλυμμένοι με μάρμαρο είναι σκαλισμένα τα ονόματα των ευεργετών, δωρητών και αφιερωτών του Ναού. Μεταξύ των πολλών δωρητών διακρίναμε τα ονόματα: του Βαρώνου Σίμωνος Σίνα (με εγχάρακτο και το οικόσημό του), τα ονόματα του διοικητικού συμβουλίου της Αδελφότητας των Αγίων Πέτρου και Παύλου Νεαπόλεως Ιταλίας, του διατελέσαντος Μητροπολίτη Αυστρίας Χρυσόστομου Τσίτερ, του Υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Αβέρωφ, της οικογένειας του Δρος Άρχη Ενισλέιδη, κ.α... Στη δεξιό μέρος του κυρίως Ναού, βρίσκεται το παγκάρι με τους τρείς σκαλιστούς κηροστάτες και τα τρία προσκυνητάρια. Εκατέρωθεν των τοίχων του Ναού υπάρχουν τα ξύλινα στασίδια και ο περικαλλής αρχιερατικός θρόνος. Το τέμπλο του ναού είναι ξυλόγλυπτο και επιχρυσωμένο. Στο αριστερό μέρος του Ναού βρίσκεται ο κυλινδρικός άμβων με οξυκόρυφη απόληξη πρός τα κάτω ενώ το αναλόγιο του είναι ένας εστεμμένος δικέφαλος αετός. Το Ιερό δεν ακολουθεί τη συνήθη τριμερή διάρθρωση και αποτελείται από ένα ενιαίο κυκλικό χώρο στη μέση του οποίου βρίσκεται το παλαιοχριστιανικού ρυθμού κιβώριο της Αγίας Τραπέζης. Ιδιαίτερη πρωτοτυπία αποτελεί η Αγία Πρόθεση του Ιερού, η οποία περιβάλλεται από δύο ξύλινους ραβδωτούς κίονες με την απεικόνιση του οφθαλμού του Κυρίου. Στο δεύτερο όροφο του κτηρίου, στεγάζονται τα γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως Αυστρίας, η κατοικία του επισκόπου, οι αίθουσες των βιβλιοθηκών και η Ελληνική Εθνική Σχολή, η οποία ιδρύθηκε το 1801 και συνεχίζει μέχρι σήμερα, το σημαντικό εθνικό και πνευματικό της έργο. Τόσον η ενορία της Αγίας Τριάδος όσον και η Σχολή τελούν υπό την επιτροπεία του 12μελούς Κοινοτικού Συμβουλίου. Η κοινότητα και η ενορία της Αγίας Τριάδος συνεχίζουν τη λαμπρή ιστορική πορεία του Ελληνισμού της Βιέννης, πρός δόξαν της Ορθοδοξίας και του Γένους.
Για επικοινωνία: Ιερός Ορθόδοξος Καθεδρικός Ναός Αγίας Τριάδος Βιέννης, Fleischmarkt 13, 1010, Wien, Austria, τηλ: 0043 – 1 – 53.32.965, fax: 0043 – 1 – 53.33.889.
Στοιχεία για τη συγγραφή του παρόντος άρθρου λάβαμε από το βιβλίο του κ. Χαράλαμπου Γ. Χοτζάκογλου «Οι Ελληνορθόδοξοι Ναοί και ο Ελληνισμός της Βιέννης», Βιέννη 1998
Ευχαριστούμε το Σεβ. Μητροπολίτη Αυστρίας κ. Μιχαήλ για την ευγενική του συνεργασία και τον Πρωτοσύγκελο της Ιεράς Μητροπόλεως Αυστρίας και ιερατικό προϊστάμενο του Καθεδρικού Ναού Αγίας Τριάδος Βιέννης, παν. Αρχιμανδρίτη π. Γερμανό Κατσαρίκα, για τη βιβλιογραφική του βοήθεια.
Συντάκτης: ΠΑΝ. ΡΙΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πηγή: Εδώ
~ Ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο
για περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η κόσμια κριτική και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των σχολιαστών είναι σεβαστή. Σχόλια τα οποία υπεισέρχονται σε προσωπικά δεδομένα ή με υβριστικό περιεχόμενο να μην γίνονται. Τα σχόλια αποτελούν καθαρά προσωπικές απόψεις των συντακτών τους. Οι διαχειριστές δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για τυχόν δημοσίευση υβριστικού ή παράνομου περιεχομένου στα σχόλια των αναρτήσεων.Τα σχόλια αυτά θα διαγράφονται με την πρώτη ευκαιρία.