Τρίτη, 10 Φεβρουαρίου 2015

Ποδοσφαιρικός αγώνας του 1938: «Μπίτολ» Μοναστηρίου – «Ελλάς» Φλώρινας
Σπύρος Παπαχαρίσης

Η φωτογραφία μας είναι αναμνηστική του αγώνα που έδωσε η ποδοσφαιρική ομάδα «Ελλάς» Φλώρινας με την ομάδα «Μπίτολ» από το γειτονικό Μοναστήρι. Οι Φλωρινιώτες παίκτες της «Ελλάδος» είναι με τις φανέλες με τις λεπτότερες ρίγες.

Ο Αγώνας πραγματοποιήθηκε στις 12-9-1938, στο Γήπεδο του Μοναστηρίου και έληξε με αποτέλεσμα 2 – 1 υπέρ της «Ελλάδος». Τα γκολ είχαν πετύχει με τη σειρά οι Δημήτριος Βέγλης και ο Γεώργιος Θεοδοσίου.

Η φωτογραφία αυτή συμπεριλαμβάνεται στο μεγάλο αφιέρωμα που κάνει η «Φωνή της Φλωρίνης» το έτος 1964 με θέμα «Παλιές δόξες του Ποδοσφαίρου της Φλωρίνης». Επί σειρά φύλλων παρουσιάζει την ομάδα της Φλώρινας «Ελλάς» με τον υπότιτλο: «Ο θρύλος που σκέπασε ολόκληρη της Ελλάδα»

Στο φύλλο 125 της 29ης Αυγούστου του 1964 η φωτογραφία φέρει την εξής λεζάντα:

«Γήπεδον Μοναστηρίου 12 Σεπτεμβρίου 1939 (σ.σ. πρόκειται για λάθος – το ορθό είναι 1938): ΕΛΛΑΣ Φλωρίνης – ΜΠΙΤΟΛ Μοναστηρίου 2-1. Την «Ελλάδα» αποτελούσαν οι Γιάγκος Πλατής, Λάζαρος Γρούιος, Γιάγκος Σταφυλίδης, Νικόλαος Βάντσος, Τοτός Σαπουντζής, Ηλίας Σταφυλίδης, Κωνσταντίνος Πυρίτας, Σίμος Χατζηβαρδέας, Δημήτριος Βέγλης, Πέτρος Νεδελκόπουλος και Γεώργιος Θεοδοσίου. Εις το άκρον αριστερόν διακρίνεται ο τότε πρόεδρος της «Ελλάδος» κ. Γεώργιος Παπαγεωργίου και εις το δεξιόν ο κ. Γεώργιος Αλεξίου».

Όπως σημειώνεται στην «Φ.Φ.» το 1938 αρχίζει μια λαμπρή περίοδος για το ποδόσφαιρο της Φλωρίνης. Επί τρία συνεχή έτη 1938, 1939 και 1940, η «Ελλάς» καταβάλλει τις αντίπαλες ομάδες και ανακηρύσσεται πανηγυρικά πρωταθλήτρια Δυτικής Μακεδονίας.

Η φωτογραφία μας προέρχεται από το Ιστορικό Αρχείο του ΦΣΦΑ, συλλογή Γ. Θεοδοσίου.

Πηγή: florinapast

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κόσμια κριτική και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των σχολιαστών είναι σεβαστή. Σχόλια τα οποία υπεισέρχονται σε προσωπικά δεδομένα ή με υβριστικό περιεχόμενο να μην γίνονται. Τα σχόλια αποτελούν καθαρά προσωπικές απόψεις των συντακτών τους. Οι διαχειριστές δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για τυχόν δημοσίευση υβριστικού ή παράνομου περιεχομένου στα σχόλια των αναρτήσεων.Τα σχόλια αυτά θα διαγράφονται με την πρώτη ευκαιρία.