Πέμπτη 2 Απριλίου 2015

Πόλος έλξης το Λαογραφικό Μουσείο του Συλλόγου Βλάχων Ν. Σερρών ''Γεωργάκης Ολύμπιος''


Το Λαογραφικό Μουσείο του Συλλόγου Βλάχων Ν. Σερρών “Γεωργάκης Ολύμπιος εγκαινιάστηκε τον Μάρτιο του 2008 και έκτοτε αποτελεί πόλο έλξης για τους κατοίκους των Σερρών και αιτία εκδρομής προς την πόλη μας από συλλόγους και κατοίκους όμορων νομών. Πρόκειται για το τριώροφο κτίριο παραδοσιακής μορφής στη συμβολή των οδών Γρ. Ρακιτζή και Γ. Καραϊσκάκη (παραπλεύρως του 5ου Γυμνασίου). Το μοναδικό για τα τοπικά δεδομένα μουσείο δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να γνωρίσει την καθημερινή ζωή των Βλάχων της Αν. Μακεδονίας μέσα από την έκθεση των αντικειμένων που παρουσιάζουν την ζωή από την γέννηση, την εφηβεία μέχρι και τον γάμο.

Προσθήκη λεζάντας
Από την αρχή της φετινής περιόδου οι επισκέψεις νηπιαγωγείων, δημοτικών σχολείων, συλλόγων, αλλά και μεμονωμένων επισκεπτών έχουν αυξηθεί κατά κόρον. Σύμφωνα με το βιβλίο επισκεπτών, το Μουσείο του Συλλόγου Βλάχων έχουν επισκεφτεί σύλλογοι όπως το Λύκειο Ελληνίδων Αθηνών, ο Λαογραφικός Σύλλογος Βλάχων Νάουσας, η Φιλεκπαιδευτική Αδελφότητα Τζούρτζιας της Αθαμανίας, ο Σύλλογος από το Χαλίκι Ασπροποτάμου Τρικάλων, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δρυμού Θεσσαλονίκης, ο Σύλλογος Περιηγητών Θεσσαλονίκης, αλλά και μέλη του Συλλόγου Μικροχωρίου Δράμας, του Καλλιτεχνικού Εργαστηρίου της Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου, της Φ.Ε. Ξάνθης, κάτοικοι της Σαμαρίνας, καθώς και επισκέπτες από την Ελβετία και την Ισπανία.

Γενικότερα, η υποδοχή των επισκεπτών του Μουσείου γίνεται από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου στον πρώτο όροφο του κτιρίου στον βλάχικο οντά, δηλαδή στο σαλόνι ενός αρχοντικού με ξύλινα μιντέρια, υφαντά, σοφράδες και τζάκι. Στον οντά ο επισκέπτης μπορεί να παρακολουθήσει ντοκιμαντέρ σχετικό με την καθημερινή ζωή των Βλάχων.

Ο επάνω όροφος είναι χώρος καθαρά εκθεσιακός, όπου η ξενάγηση ξεκινάει με τα αντικείμενα των πρώτων χρόνων ζωής των μικρών παιδιών, όπως για παράδειγμα τα παιχνίδια των αγοριών και των κοριτσιών, τους αυτοσχέδιους αργαλειούς, τα μωρά στην σαρμανίτσα (ξύλινη κούνια) κ.ά. Στην συνέχεια παρουσιάζεται ο νέος στο κοπάδι και η γυναίκα στον αργαλειό με τα πολύχρωμα υφαντά της να κερδίζουν τα βλέμματα ανάμεσα στα εκθέματα. Σημαντικό ρόλο στην ζωή των Βλάχων έπαιζε η οικογένεια κι αυτό ο επισκέπτης το διαπιστώνει στις επόμενες ενότητες του Μουσείου που αναφέρονται στο οικογενειακό δείπνο και στην πομπή του γάμου.

Η ξενάγηση στο Λαογραφικό Μουσείο τελειώνει με την επίσκεψη στην αίθουσα διδασκαλίας παραδοσιακών χορών, όπου υπάρχουν φωτογραφίες με δωρεές των Βλάχων ευεργετών (Ζάππειο Μέγαρο, Μετσόβειο Πολυτεχνείο), αλλά και με εκδηλώσεις του Συλλόγου από το 1976 μέχρι σήμερα. Στο εσωτερικό του κτιρίου λειτουργεί και βιβλιοθήκη με αξιόλογα ιστορικά βιβλία. Όσοι επιθυμούν να επισκεφτούν το Λαογραφικό Μουσείο των Βλάχων μπορούν να επικοινωνούν καθημερινά 19:00 με 22:00 στο 2321023045.
Πηγή: serrestv.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κόσμια κριτική και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των σχολιαστών είναι σεβαστή. Σχόλια τα οποία υπεισέρχονται σε προσωπικά δεδομένα ή με υβριστικό περιεχόμενο να μην γίνονται. Τα σχόλια αποτελούν καθαρά προσωπικές απόψεις των συντακτών τους. Οι διαχειριστές δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για τυχόν δημοσίευση υβριστικού ή παράνομου περιεχομένου στα σχόλια των αναρτήσεων.Τα σχόλια αυτά θα διαγράφονται με την πρώτη ευκαιρία.