Τρίτη 5 Μαΐου 2015

Εθελοντικό δίκτυο πολιτιστικών συλλόγων για κοινωνική δράση στη Μαγνησία


Εθελοντικό έργο πνοής σε απομακρυσμένα χωριά της Μαγνησίας προτίθενται να προσφέρουν μέλη των τοπικών Πολιτιστικών Συλλόγων. Η κοινή εκδήλωση των έντεκα Συλλόγων που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα, αποτέλεσε το έναυσμα, προκειμένου να διατυπωθεί μια καινοτόμα πρόταση, η οποία βασίζεται στις αρχές της κοινωνικής αλληλεγγύης. 

«Στόχος μας είναι η δημιουργία ενός δικτύου πολιτιστικών Συλλόγων, το οποίο θα αναπτύξει παράλληλη κοινωνική δράση, προκειμένου να προσφέρουμε εθελοντικά, έργο σε όσα χωριά της περιοχής μας έχουν ανάγκη», όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Λαογραφικού Συλλόγου Βλάχων Βόλου, Σπύρος Τσιανάκας, στον οποίο ανήκει η παραπάνω ιδέα.

Η ομάδα των εθελοντών που θα συγκροτηθεί, θα αναπτύξει δράση σε όλο το εύρος της Μαγνησίας, συνδράμοντας στον εξωραϊσμό σχολείων, κτιρίων, τη φύτευση δέντρων, αλλά και τον εκσυγχρονισμό παιδικών χαρών, χωρίς να εξαιρούνται οι ομάδες ανθρώπων που χρήζουν στήριξης. 

Αναλύοντας το σκεπτικό της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, ο κ. Τσιανάκας υπογραμμίζει ότι: «θα καλέσουμε όλους τους Συλλόγους της περιοχής μας, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα δίκτυο, ένας εθελοντικός πυρήνας, που θα προσφέρει έργο, όπου αντιληφθούμε ότι υπάρχει ανάγκη».

Παράλληλα με τη διαφύλαξη της παράδοσης και του πολιτισμού, οι μετέχοντες στο δίκτυο εθελοντικής πρωτοβουλίας, θα προσφέρουν κοινωνικό έργο, σε όλα τα σημεία της περιοχής μας.

Ο πρόεδρος του Λαογραφικού Συλλόγου Βλάχων Βόλου έχει διαπιστώσει ότι υπάρχουν χωριά που έχουν ανάγκη βοήθειας, προκειμένου να ξαναζωντανέψουν. «Θα μπορούσαμε κάλλιστα να αφιερώσουμε μια Κυριακή για να καθαρίσουμε, για παράδειγμα, ένα δημοτικό σχολείο σε κάποιο απομακρυσμένο χωριό, να βάψουμε τους τοίχους, να φυτέψουμε δέντρα στην αυλή, αλλά και να βοηθήσουμε ανθρώπους που έχουν ανάγκη», εξηγεί στο σημείο αυτό ο εμπνευστής της πρωτότυπης ιδέας.

Έχοντας ως πηγή έμπνευσης και σημείο αναφοράς την κοινωνική ευαισθησία που τον διακρίνει, ο κ. Τσιανάκας εκτιμά ότι θα μπορούσαν να εκσυγχρονιστούν παιδικές χαρές, όπου απαιτείται, με τη συνδρομή επιχειρήσεων και βιομηχανιών της περιοχής μας. 

Ο εθελοντισμός είναι ο θεμέλιος λίθος πάνω στον οποίο βασίζεται η παραπάνω πρόταση και θέση, που φιλοδοξεί να ανοίξει ένα καινούργιο κεφάλαιο στη γενικότερη δράση και προσφορά των Συλλόγων της περιοχής μας. «Δεν έχουμε τη δυνατότητα να προσφέρουμε χρήματα, αλλά εθελοντική δουλειά και έργο» όπως υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ο κ. Τσιανάκας. 

Στο μεταξύ, οι πολιτιστικοί σύλλογοι της περιοχής μας έχουν αναπτύξει, κατά μόνας, με κάθε διακριτικότητα, δράσεις και πρωτοβουλίες που «αγκαλιάζουν» κοινωνικές ομάδες αλλά και ιδρύματα, που έχουν ανάγκη στήριξης.

Η καινούργια πρωτοβουλία που θα συγκροτηθεί, θα επεκταθεί και εκτός του πολεοδομικού συγκροτήματος του Βόλου, ενώ όπως σημειώνει ο κ. Τσιανάκας: «αυτό που σκεφτόμαστε και επιθυμούμε, είναι να επεκταθούμε σε όλο το νομό, αντιμετωπίζοντας κάθε περιοχή, όπως το σπίτι μας. Είμαστε στη διάθεση των φορέων και εφόσον οργανωθούμε ως δίκτυο Συλλόγων, θα επιδιώξουμε να υλοποιήσουμε τους στόχους μας».

Πηγή: Καθημερινή Εφημερίδα της Μαγνησίας ''Ταχυδρόμος''

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κόσμια κριτική και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των σχολιαστών είναι σεβαστή. Σχόλια τα οποία υπεισέρχονται σε προσωπικά δεδομένα ή με υβριστικό περιεχόμενο να μην γίνονται. Τα σχόλια αποτελούν καθαρά προσωπικές απόψεις των συντακτών τους. Οι διαχειριστές δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για τυχόν δημοσίευση υβριστικού ή παράνομου περιεχομένου στα σχόλια των αναρτήσεων.Τα σχόλια αυτά θα διαγράφονται με την πρώτη ευκαιρία.