Τρίτη 21 Ιουλίου 2015

Εκδηλώσεις μνήμης στη Φούρκα για τις ηρωίδες γυναίκες της Πίνδου


Ο ηρωισμός αυτών των γυναικών, σε συνδυασμό με το διεθνή θαυμασμό για τις απροσδόκητες ελληνικές πολεμικές επιτυχίες, τις πρώτες για τους Συμμάχους επί ευρωπαϊκού εδάφους, συντέλεσαν στη δημιουργία του όρου «Οι Γυναίκες της Πίνδου».

Μια ξεχωριστή ημέρα η σημερινή για τη Φούρκα, ημέρα μνήμης και τιμής, ημέρα αφιερωμένη στην Γυναίκα της Πίνδου και στους αξιωματικούς Κων/νο Δαβάκη, Αλέξανδρο Διάκο και σε όλους τους ήρωες του έπους του 1940.

Κατά το διάστημα 28ης Οκτωβρίου έως 13 Νοεμβρίου 1940, εκδηλώθηκε η ιταλική επίθεση εναντίον της Ελλάδας –και η αρχική απώθησή της- στο πλαίσιο της ευρύτερης δραστηριοποίησης της Ιταλίας στο θέατρο της Μεσογείου, κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το πρωί, στις 5.00π.μ., ξεκίνησε η επίθεση των ιταλικών στρατευμάτων με προσβολή θέσεων στην Ήπειρο, στα βορειοδυτικά σύνορα της χώρας με την Αλβανία.
Τα αρκετά ασθενή τμήματα του ελληνικού στρατού, που βρίσκονταν στον Κεντρικό τομέα, συμπτύχθηκαν την ίδια ημέρα στη γραμμή Πάτωμα-Μούκα- Άνω Αρένα.
Συνολικά, το απόσπασμα Πίνδου, υπό τον συνταγματάρχη Κωνσταντίνο Δαβάκη αριθμούσε 2.000 άνδρες, ενώ η Μεραρχία Αλπινιστών Τζούλια (Alpini Brigade Julia), αντιπαρέταξε 10.800 άνδρες.

Στόχος των πρώτων ήταν η άμυνα της γραμμής όρος Σμόλικας-Μόλικας-Καστάνιανη-Κιάφα-Καταφύγι και των δευτέρων η διάσπαση της άμυνας και η προέλαση προς το Μέτσοβο. Δεχόμενο την αρχική επίθεση, το Απόσπασμα Πίνδου, συμπτύχθηκε στη γραμμή Σαμαρίνα-Κούτσουρο-Τσούκα.
Ωστόσο, στη συνέχεια, και κατόπιν σχετική εντολής του ελληνικού στρατηγείου υπό την ηγεσία του αρχιστρατήγου Αλεξάνδρου Παπάγου, προωθήθηκε στη θέση Επταχώρι και στις 7.00 το πρωί της 1ης Νοεμβρίου 1940, αντεπιτέθηκε στην Μεραρχία Τζούλια.
Ακολούθως, τη 2α Νοεμβρίου 1940, οι δυνάμεις της 1ης Μεραρχίας κατέλαβαν το ύψωμα Ταμπούρι και το χωριό Φούρκα, αποκόπτοντας έτσι τα όσα ιταλικά τμήματα βρίσκονταν νοτιότερα και τελικά την ίδια ημέρα, η ελληνική ταξιαρχία ιππικού ανακατέλαβε τη Σαμαρίνα.
Η πρόελαση του ελληνικού στρατού συνεχίσθηκε, ωθώντας τις ιταλικές δυνάμεις προς την ελληνοαλβανική μεθόριο και τελικά, εισβάλλοντας σε αλβανικά εδάφη.

Εκδηλώσεις Μνήμης και Τιμής 

Οι σημερινές εκδηλώσεις διοραγνώθηκαν απο την Περιφέρεια Ηπείρου, με τη συνεργασία του Δήμου Κόνιτσας και της Τοπικής Κοινότητας Φούρκας.

Η εκδηλώσεις ξεκίνησαν με δοξολογία χοροστατούντος του μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέα.

Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων και στέψη των προτομών Κων/νου Δαβάκη και Αλέξανδρου Διάκου, σύντομη τοπογραφική ενημέρωση από αξιωματικό της VIII Μεραρχίας και ομιλία από τον κ. Αθανάσιο Λάκκα, Δημοτικό Σύμβουλο Δήμου Κόνιτσας.

Οι εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα στο ύψωμα «Προφήτης Ηλίας» της Φούρκας, ολοκληρώθηκαν με την αναπαράσταση πορείας μαχόμενης γυναίκας της Πίνδου και του τραυματισμού του ήρωα αξιωματικού Κ. Δαβάκη, διοικητή του αποσπάσματος της Πίνδου, από γυναίκες της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Κόνιτσας σε συνεργασία με άνδρες της VIII Μεραρχίας.

Ακολούθησε Βράβευση Γυναικών Πίνδου- 75 Χρόνια Μνήμης και μικρή δεξίωση στην πλατεία της Φούρκας που παραθέτει η Περιφέρεια Ηπείρου και ο Δήμος Κόνιτσας, στην οποία έδωσαν το "παρών" εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης. 

Στην 93χρονη κ. Φασούλη, τη μοναδική εν ζωή, απο τις ηρωίδες που δεν δίστασαν μέχρι και πυρομαχικά να κουβαλούν, συνδράμοντας στο έπος του 40, απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα απο τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, κ. Καχριμάνη.
Πηγή: romfea.gr



Πηγή βίντεο: Epirus TV News (youtube)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κόσμια κριτική και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των σχολιαστών είναι σεβαστή. Σχόλια τα οποία υπεισέρχονται σε προσωπικά δεδομένα ή με υβριστικό περιεχόμενο να μην γίνονται. Τα σχόλια αποτελούν καθαρά προσωπικές απόψεις των συντακτών τους. Οι διαχειριστές δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για τυχόν δημοσίευση υβριστικού ή παράνομου περιεχομένου στα σχόλια των αναρτήσεων.Τα σχόλια αυτά θα διαγράφονται με την πρώτη ευκαιρία.