Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2015

Grcko-skolsko bratstvo (Elinomusion), Zemun


Grcko-skolsko bratstvo (Elinomusion), Zemun
~ Kuća grčkog obrazovnog bratsva (elinomusion) u Zemunu

Ova kuća predstavlja značajan spomenik o postojanju kolonije Grka (Grci i Grcko-cincari), koji od prve polovine 18. pa do početka 20. veka borave u Zemunu. Na mestu na kome se još 1739. godine nalazila poslastičarnica, na broju 22 u Glavnoj ulici, Grčko obrazovno bratsvo gradi prizemnu kuću 1877. godine prema planovima Jozefa Marksa. Na osnovu povelje koja je nađena u kući prilikom jedne rekonstrukcije, saznalo se da „(...)čuveni potomci Platona podižu ovaj dom Grčkoj školi (elinomusion)...“, a dalje se u tekstu navode plemeniti članovi bratstva, koji pripadaju uglednim zemunskim porodicama tog doba (Spirta, Dimitriadu, Valku, Hariš, Leko itd).
Krajem 20. veka, kuća dolazi u posed poslastičara Abijana, koji je imao radnju u istoj ulici, i koji dograđuje još jedno krilo kuće. Fasada tada biva izrađena u duhu istoricizma, a najviše se ističe renesansni stil. Današnje zdanje je delimično sačuvalo svoj izgled, a poslednji put je renovirana 1984. godine. Inače, Ferdinand Abijan bio je nadeleko poznat po svojoj umešnosti u spravljanju poslastica, tako da je njima snabdevao i kneza Mihajla i njegovog naslednika, kralja Milana.

Grcko-skolsko bratstvo - Zemun

Miodrag Dabizic

U toku visedecenijskog postojanja Grcke skole u njoj je radio znatan broj cenjenih ucitelja. Medju njima je Georgije Zaharidis (Zaharijevic), "slavenoserbskog roda prisnij pocitatelj", pisac Helenske gramatike (1815), Recnika grecesko-slavenskog (1803) i prevodilac na srpski jezik. Od nasih ljudi neka bude pomenut jerej, pa protoprezviter zamunski Avram Zivanovic (+1870), koji je predavao veronauku i koji je zabelezen kao korespodent Vuka Karadzica. Zanimljiv je podatak da su neki grcki gradjani 1853. trazili dozvolu da pancevacki ucitelj pevanja Zivojin Jovanovic, koji je ranije (1845) boravio u Zemunu, i osnovao grupu pevaca (kvintet) i imao koncert u Beogradu, poducava grcku decu harmonicnom pevanju u Bogorodicinoj crkvi. 
Sredinom XIX veka (1850) Grcku skolu pohadjalo je 63 (58 m. i 5 z.) ucenika i od tada je broj polaznika opadao. Sve malobrojniji Grci i Cincari u junu 1868. osnovali su Zemunsko-grcko-skolsko drustvo sa zadatkom da i dalje odrzavaju Grcku skolu i da se ona, ukoliko sredstava dozvoljavaju, pretvori u trgovacku skolu ili akademiju. Iste godine carskim reskriptom potvrdjen je Statut.Clanovi Drustva mogli su biti samo Grci i Cincari pravoslavne vere, koji su u drustveni fond uplacivali novcani iznos i zasluzni pojedinci. Priloznici su mogli biti i drugi pravoslavni gradjani, ali bez prava upravljanja Drustvom. 
Drustvo je imalo slavu. Kao i skola, bio je to Duhovski ponedeljak. Posle liturgije na grckom jeziku odrzavano je blagodarenje i obred posvecen umrlim dobrotvorima. Godine 1876. zbog malog broja ucenika (1875. samo sest: po jednog Grka, Cincarina i Nemca i tri Srbina) prestala je Grcka skola, pa je Drustvo od tada davalo stipendije grckoj deci i pripomoc siromasnim grckim sugradjanima.
Sedmog XI 1909. nadlezno odeljenje u Zagrebu raspustilo je Grcko drustvo (bratsvto), a dve godine kasnije isti organ vlasti naredio je da se imovina (115.712 kruna) preda na upravu Srpskoj pravoslavnoj crkvenoj opstini za izdrzavanje Srpske osnovne skole i to je pocetkom 1912. izvrseno. Tako su zavrsile rad Grcke ustanove, koje su odigrale pozitivnu ulogu u sirenju prosvete i kulture u nekad posebnom gradu Zemunu. 
(here)


SRODNE TEME:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κόσμια κριτική και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των σχολιαστών είναι σεβαστή. Σχόλια τα οποία υπεισέρχονται σε προσωπικά δεδομένα ή με υβριστικό περιεχόμενο να μην γίνονται. Τα σχόλια αποτελούν καθαρά προσωπικές απόψεις των συντακτών τους. Οι διαχειριστές δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για τυχόν δημοσίευση υβριστικού ή παράνομου περιεχομένου στα σχόλια των αναρτήσεων.Τα σχόλια αυτά θα διαγράφονται με την πρώτη ευκαιρία.