Το εσωτερικό του Ναού του Αγίου Νικολάου Μοσχοπόλεως |
Πατήρ Δανιήλ Σιμάκου
Το επίθετο Σιμάκου έχει τις ρίζες του από την ελληνική λέξη "σύμμαχος". Οι πρόγονοι του γένους Σιμάκου ήταν κυρίως πολεμιστές, που είχαν λάβει μέρος σε πολλές μάχες! Η οικογένεια Σιμάκου είλκε την καταγωγή της από την Φάρσαρη* ή Φράσαρη (Fraseri) Πρεμετής της Βορείου Ηπείρου, η οποία αποτελεί ιστορική κοιτίδα μιας ομάδας Ελληνοβλάχων που είναι γνωστοί ως Φαρσαριώτες. Αργότερα, η οικογένεια Σιμάκου εγκαταστάθηκε στην περίφημη Μοσχόπολη, η οποία το 18ο αιώνα ήταν η δεύτερη σημαντικότερη πόλη, μετά την Κωνσταντινούπολη, των Οθωμανικών Βαλκανίων!
Η πόλη της Μοσχόπολης, με περίπου 60.000 κατοίκους, είχε 26 εκκλησίες και μοναστήρια (σύμφωνα με κάποιες πηγές, ήταν και μεγαλύτερος ο αριθμός τους). Επίσης, είχε το μοναδικό τυπογραφείο στα Βαλκάνια και τη περίφημη Νέα Ακαδημία. Κατοικούνταν κυρίως από Ελληνόβλαχους και άλλους Έλληνες, οι οποίοι είχαν έρθει από το Βυζάντιο μετά την πτώση της Κωνσταντινούπολης. Η Μοσχόπολη κάηκε 3 φορές, το 1769, το 1789 και το 1912, από τους Τουρκαλβανούς, οι οποίοι ήταν στην υπηρεσία των Τούρκων. Από εκεί οι κάτοικοι της μετακόμισαν σε όλες τις γωνίες της Οικουμένης αλλά κυρίως στην Ελλάδα, Αυστρία, Ιταλία αλλά και Αμερική και Καναδά.
Ι. Μονή Αγίου Ιωάννου Προδρόμου Μοσχοπόλεως |
Από τη Μοσχόπολη κατάγεται η γνωστή οικογένεια Γεωργίου και Σίμωνος Σίνα, που ήταν επιχειρηματίες, τραπεζίτες και εθνικοί ευεργέτες. Είχαν κάνει πολλές φιλανθρωπίες στο εξωτερικό, όπως στην Αυστρία και Ουγγαρία αλλά κυρίως στην Ελλάδα. Σημαντική ήταν η βοήθεια τους στην αποπεράτωση των έργων της Μητρόπολης Αθηνών, της Ακαδημίας Αθηνών και του Αστεροσκοπείου. Τιμήθηκαν με τον τίτλο του αυλικού μυστικοσυμβούλου - Buron- από τον αυτοκράτορα της Αυστρίας, Φραγκίσκο Ιωσήφ, το 1864.
Το γένος Σιμάκου είναι πολυάριθμο σε οικογένειες. Τα μέλη της βρίσκονται παντού στον κόσμο, όπως και οι κάτοικοι της Μοσχόπολης. Η πιο επιτυχημένη τραγουδίστρια του έντεχνου αλβανικού τραγουδιού, ήταν η Παρασκευή Σιμάκου, η οποία σήμερα ζει μόνιμα στις ΗΠΑ. Ένας ακόμη πετυχημένος μουσικός και συνθέτης της οικογένειας Σιμάκου είναι ο Θωμάς Σιμάκου, με πολλές επιτυχίες στο ενεργητικό του, που ζει και αυτός μόνιμα στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Αγγλία.
* Τοπωνύμιο που, πιθανόν, συνδέεται με τη λέξη "φάρσος" που σημαίνει "τμήμα" (κομμάτι) μιας περιοχής ή πόλης. Παρόμοια τοπωνύμια υπάρχουν στη Θεσσαλία (Φάρσαλα), την Κρήτη (Φαρσάρη Λασιθίου), την Καππαδοκία (Φάρσαρα) κ.α.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η κόσμια κριτική και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των σχολιαστών είναι σεβαστή. Σχόλια τα οποία υπεισέρχονται σε προσωπικά δεδομένα ή με υβριστικό περιεχόμενο να μην γίνονται. Τα σχόλια αποτελούν καθαρά προσωπικές απόψεις των συντακτών τους. Οι διαχειριστές δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για τυχόν δημοσίευση υβριστικού ή παράνομου περιεχομένου στα σχόλια των αναρτήσεων.Τα σχόλια αυτά θα διαγράφονται με την πρώτη ευκαιρία.