Δευτέρα, 28 Δεκεμβρίου 2015

Κουκουφλί - Το διαχρονικό παραδοσιακό χάνι του οδοιπόρου στον Ασπροπόταμο


Η θέση “Κουκουφλί” βρίσκεται στην κοιλάδα του παραπόταμου του Αχελώου που φτάνει στα Τρία Ποτάμια από ανατολικά και απέχει πέντε χλμ. από τα Τρία Ποτάμια. Η ονομασία ''Κουκουφλί'' προέρχεται από τον Γεώργιο Κουκουφλή με καταγωγή απο το χωριό Στεφάνι (Σκληνιάσα) ο οποίος διετέλεσε Δήμαρχος του Δήμου Λάκμωνος για 16 χρόνια. Ο Δήμος Λάκμωνος δημιουργήθηκε αμέσως μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλίας το 1881 και προσάρτησή της στην Ελλάδα. Στον Δήμο αυτόν που είχε πρωτεύουσα το χωριό Κότορι, υπαγόταν το χωριό Στεφάνι και η περιοχή του σημερινού Κουκουφλί όπου ο πρόεδρος Κουκουφλής διατηρούσε νεροπρίονο για την κοπή των κορμών των δέντρων, εξ ού και η σημερινή ονομασία της θέσης αυτής.

Στο Κουκουφλί λειτουργεί από πολλές δεκαετίες σταθμός του Δασαρχείου Καλαμπάκας όπου απασχολούνται μονίμως υπάλληλοι για την επίβλεψη των έργων υλοτομίας της περιοχής, ενώ για πολλά χρόνια λειτούργησε και ιχθυκαλλιεργητικός σταθμός παραγωγής γόνου πέστροφας για τον εμπλουτισμό του Αχελώου. Ο σταθμός είναι πλήρως εξοπλισμένος για την μόνιμη διαμονή εκεί του προσωπικού. Επί της κύριας αμαξιτής οδού που οδηγεί στα Τρία Ποτάμια και απέναντι από τις εγκαταστάσεις του σταθμού, δημιουργήθηκε ένα ξύλινο κατάλυμα για την εξυπηρέτηση του προσωπικού στην εστίαση και την ψυχαγωγία, κάτι σαν καφενείο.
Αργότερα που η περιοχή άρχισε να αποκτά τουριστικό ενδιαφέρον, το κατάλυμα εξελίχτηκε στο κλασσικό “Χάνι” όπου ο οδοιπόρος-επισκέπτης μπορούσε να ξεκουραστεί από το ταξίδι και να απολαύσει ένα γεύμα ή ακόμη και έναν καφέ στη δροσιά κάτω από τα έλατα.

Σήμερα το κατάλυμα λειτουργεί πάντα με την ονομασία “Κουκουφλί” και έχει εξελιχθεί σε έναν πολύ όμορφο σταθμό όπου προσφέρονται κάθε είδους ποτά και φαγητά στον περαστικό ταξιδιώτη αλλά και στους παραθεριστές των γύρω χωριών. Σερβίρονται υπέροχα τοπικά φαγητά, πίτες και η “κλασσική” καυτερή φασολάδα, όλα παρασκευασμένα με την εξαίρετη παραδοσιακή μαγειρική της κυρίας Τασίας, ενώ ο Κύρ-Γιώργης ετοιμάζει καταπλητικά ψητά κρέατα στα κάρβουνα.
Εδώ ο επισκέπτης θα βρεί και υπέροχα γλυκά κουταλιού, παρασκευασμένα από την κυρία Τασία απο φρούτα της περιοχής, όπως καρυδάκι, κεράσι κ.α.
Το κατάλυμα λειτουργεί όλο το χρόνο.
Ακολουθούν μερικές χαρακτηριστικές φωτογραφίες της περιοχής Κουκουφλί και των εγκαταστάσεων του σταθμού.Πηγή: diodoros.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κόσμια κριτική και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των σχολιαστών είναι σεβαστή. Σχόλια τα οποία υπεισέρχονται σε προσωπικά δεδομένα ή με υβριστικό περιεχόμενο να μην γίνονται. Τα σχόλια αποτελούν καθαρά προσωπικές απόψεις των συντακτών τους. Οι διαχειριστές δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για τυχόν δημοσίευση υβριστικού ή παράνομου περιεχομένου στα σχόλια των αναρτήσεων.Τα σχόλια αυτά θα διαγράφονται με την πρώτη ευκαιρία.