Μονή Οσίου Ναούμ Αχρίδος |
Μεγάλη οικονομική ακμή γνώρισε η Αχρίδα μέχρι τα μέσα του 19ου αι. χάρη στο εμπόριο των γουναρικών. Οι Έλληνες έμποροι της Αχρίδας έφερναν από την Γερμανία, την Ρωσία και την Κωνσταντινούπολη ακατέργαστες γούνες και τις επεξεργάζονταν για να τις εξαγάγουν και πάλι στο εξωτερικό. Ο συνολικός ετήσιος τζίρος του εμπορευματικού τομέα των δερμάτων έφτανε στα μέσα του 19ου αιώνα τα 6 εκατομ. πιάστρα. Το ελληνικό στοιχείο της Αχρίδας διακινούσε μεγάλες ποσότητες εμπορευμάτων και διέθετε υψηλά κεφάλαια. Στα 1853 σχηματίσθηκε ο ελληνικός εμπορικός οίκος των αδελφών Ρόμπη.
Μετά τα μέσα όμως του 19ου αι. ανακόπηκε η οικονομική δράση των Ελλήνων της Αχρίδας απότομα λόγω του ευρωπαϊκού ανταγωνισμού και οι περισσότεροι υποχρεώθηκαν να ξενιτευθούν στην Γερμανία, την Ιταλία, την Ρωσία και την Ρουμανία. Έπειτα από το 1870 ο ελληνισμός της Αχρίδας συρρικνώθηκε απόλυτα και ελάχιστες ελληνικές οικογένειες απέμειναν πιά στην πόλη. Πάντως τα ίχνη του ελληνισμού στην Αχρίδα ήταν τόσο έντονα ακόμη και στα τέλη του περασμένου αιώνα ώστε αρκετές συνοικίες της πόλης διατηρούσαν τις βυζαντινές ονομασίες τους, όπως Γεροκομείο, Πλινθοκοπείο, Παντάνασσα.
Στην νοτιοδυτική άκρη της λίμνης της Αχρίδας βρισκόταν η βυζαντινή μονή του Οσίου Ναούμ, η οποία συνέχισε να βρίσκεται σε ελληνικά χέρια μέχρι τους Βαλκανικούς πολέμους. Τελευταίος επίτροπος της μονής του Οσίου Ναούμ διετέλεσε ο αδερφός του Αναστάσιου Πηχεών, Πέτρος Πηχεών, ο οποίος υπήρξε και ο τελευταίος Έλληνας δάσκαλος στην Αχρίδα.
Πηγή: Κωνσταντίνος Α. Βακαλόπουλος, Ιστορία του Βόρειου Ελληνισμού - Μακεδονία, Αφοι Κυριακίδη, Θεσ/νίκη 1990, σελ.328-329.
Σχετικές αναρτήσεις:
~ Οχρίδα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η κόσμια κριτική και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των σχολιαστών είναι σεβαστή. Σχόλια τα οποία υπεισέρχονται σε προσωπικά δεδομένα ή με υβριστικό περιεχόμενο να μην γίνονται. Τα σχόλια αποτελούν καθαρά προσωπικές απόψεις των συντακτών τους. Οι διαχειριστές δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για τυχόν δημοσίευση υβριστικού ή παράνομου περιεχομένου στα σχόλια των αναρτήσεων.Τα σχόλια αυτά θα διαγράφονται με την πρώτη ευκαιρία.