Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 2016

Η Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Βιέννης


Musikverein
Αξίζει να μεταφερθούμε έστω και νοερά στην πανέμορφη πρωτεύουσα της Αυστρίας, τη Βιέννη και να παρακολουθήσουμε, όπως κάθε χρόνο, την καθιερωμένη πρωτοχρονιάτικη συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Βιέννης.

Η συναυλία μεταδίδεται σε 44 χώρες σε όλο τον κόσμο με ένα δισεκατομμύριο εκτιμώμενους θεατές. Κλασσική μουσική, κομμάτια της οικογένειας Στράους και άλλων κυρίως Αυστριακών συνθετών. Τα λουλούδια που διακοσμούν την αίθουσα είναι κάθε χρόνο δώρο της πόλης του Σανρέμο της Ιταλίας. Κατά τη διάρκεια του δευτέρου μέρους, ζευγάρια χορευτών μπαλέτου χορεύουν επιλεγμένα κομμάτια σε διάφορα φημισμένα μέρη της Αυστρίας.

Η συναυλία πάντα τελειώνει με τρία encores. Το πρώτο μία γρήγορη πόλκα. Το δεύτερο ο Γαλάζιος Δούναβης του Γιόχαν Στράους ΙΙ, η εισαγωγή του οποίου διακόπτεται από το χειροκρότημα αναγνώρισης των θεατών. Τότε ο μαέστρος αναγγέλλει ένα σύντομο πρωτοχρονιάτικο μήνυμα και όλοι οι μουσικοί μαζί εύχονται καλή χρονιά, παίζουν τον Γαλάζιο Δούναβη και κλείνουν με το Radetzky March του Γιόχαν Στράους του πρεσβύτερου. Κατά τη διάρκεια αυτού του τελευταίου κομματιού το κοινό συνοδεύει παραδοσιακά με ρυθμικό χειροκρότημα, με τον μαέστρο στραμμένο προς το κοινό να διευθύνει το χειροκρότημα αντί της ορχήστρας.

Το κτίριο που φιλοξενεί τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Βιέννης όπου και  λαμβάνει χώρα η πρωτοχρονιάτικη συναυλία είναι το Musikverein. Κατασκευάσθηκε με πρωτοβουλία του Νικόλαου Δούμπα.

Οδός Νικολάου Δούμπα, Βιέννη
"Στην εξοχική κατοικία των Δούμπα στις όχθες του Δούναβη ο Γιόχαν Στράους συνέθεσε και πρωτοπαρουσίασε το γνωστό βαλς Γαλάζιος Δούναβης. Επίσης προς τιμήν του συνέθεσε ο Άντον Κραλ το έργο Dumba Marsch. Ανάμεσα στις δωρεές του Νικολάου Δούμπα που κοσμούν και σήμερα τη Βιέννη, είναι το αγάλματα των καλλιτεχνών στο Στάτπαρκ και το Μπούργκ-γκάρντεν. Με δική του πρωτοβουλία ιδρύθηκε το μέγαρο του Musikverein δηλαδή το Μέγαρο Μουσικής της Βιέννης. Προς τιμήν του η οδός που οδηγεί από τη Ρίνγκστράσσε στο Μέγαρο φέρει έκτοτε το επώνυμό του (Dumba Strasse).

Το Παλέ Δούμπα (παλάτι της οικογένειας Δούμπα) στη Ρίνγκστράσσε (Parkring 4) της Βιέννης ήταν διακοσμημένο με έργα σπουδαίων καλλιτεχνών όπως ο Μάκκαρτ. Το σαλόνι του Νικολάου Δούμπα ήταν τόπος συνάντησης του καλλιτεχνικού και πνευματικού κόσμου της αυτοκρατορικής πρωτεύουσας της Αυστροουγγαρίας. Ο Νικόλαος Δούμπας, όπως κι ο πατέρας τους Στέργιος κι ο αδελφός του Μιχαήλ νωρίτερα, απέρριψε την πρόταση απονομής τίτλου ευγενείας από τον αυτοκράτορα και διακρίνονταν για τις φιλελεύθερες πεποιθήσεις του.

Παλάτι οικογένειας Δούμπα, Βιέννη
Ο Νικόλαος Δούμπας διετέλεσε πρόεδρος της Ελληνικής Αδελφότητας του Αγίου Γεωργίου Βιέννης. Με δωρεά του το 1898 ανακαινίστηκε ο ομώνυμος Ναός και διαμορφώθηκε η σημερινή του νεοκλασσική ανατολική πρόσοψη με την ανάγλυφη σύνθεση του δρακοκτόνου Αγίου Γεωργίου στο τριγωνικό αέτωμα. Τότε απέκτησε ο Ναός και το εξωτερικό του κωδωνοστάσιο. Ο μαικήνας Δούμπας δε φείστηκε χρημάτων προς αλλογενείς κι αλλοδόξους. Την ευεργετική του διάθεση γνώρισαν μεταξύ άλλων ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Στεφάνου της Βιέννης και νοσοκομεία της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας.
Προσωπικός φίλος του Μεγάλου Εθνικού Ευεργέτη Μετσοβίτη Γεωργίου Αβέρωφ μύησε τον τελευταίο στις Καλές Τέχνες και ενίσχυσε τον ενθουσιασμό του να πραγματοποιήσει τις δωρεές του προς το νεοσύστατο ελληνικό κράτος."

Το κτίριο του Musikverein σχεδίασε ο Δανός αρχιτέκτονας Θεόφιλος Χάνσεν ο οποίος αργότερα έγινε πολίτης της Αυστρίας. 

"Εδώ ο Χάνσεν βρέθηκε κυριολεκτικά στο στοιχείο του καθώς πριν έρθει στην Βιέννη σπούδασε για οκτώ χρόνια στην Αθήνα και εργάσθηκε εκεί ως αρχιτέκτονας. Η διαμονή του στην Αθήνα τον επηρέασε βαθύτατα. Εμπνευσμένος από την Αρχαία Ελλάδα έγινε ο υπέρμαχος, όπως ήθελε να την αποκαλεί ο ίδιος, μιας “Ελληνικής Αναγέννησης”. Η αγάπη του για την Ελλάδα είναι εμφανής σε κάθε σημείο του κτιρίου του Musikverein. Ο Χάνσεν δημιούργησε μία πραγματική κλασική ατμόσφαιρα για την εκτέλεση “κλασικών έργων μουσικής".

Mεταξύ άλλων, σχεδίασε τα κτίρια του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και του Ζαππείου. Τα έργα του η Ακαδημία Αθηνών και η Εθνική Βιβλιοθήκη, απαρτίζουν μαζί με το Πανεπιστήμιο Αθηνών, έργο τού αδελφού του, Christian Hansen, τη λεγόμενη «νεοκλασική τριλογία της Αθήνας».
Σε αυτόν ανήκει και ο σχεδιασμός της Αυστριακής Βουλής στη Βιέννη.
Περισσότερες πληροφορίες: εδώ


Ακαδημία Αθηνών


Εθνική Βιβλιοθήκη


Ζάππειο 


Αυστριακή Βουλή, Βιέννη

Δείτε τα βίντεο που ακολουθούν:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κόσμια κριτική και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των σχολιαστών είναι σεβαστή. Σχόλια τα οποία υπεισέρχονται σε προσωπικά δεδομένα ή με υβριστικό περιεχόμενο να μην γίνονται. Τα σχόλια αποτελούν καθαρά προσωπικές απόψεις των συντακτών τους. Οι διαχειριστές δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για τυχόν δημοσίευση υβριστικού ή παράνομου περιεχομένου στα σχόλια των αναρτήσεων.Τα σχόλια αυτά θα διαγράφονται με την πρώτη ευκαιρία.