Γεννήθηκε το έτος 1932 στη Θεσσαλονίκη. Η καταγωγή της οικογένειάς του από τη πλευρά του πατέρα του ήταν από το Κρούσοβο της περιοχής του ελληνικότατου Μοναστηριού.
Ο παππούς του, Αναστάσιος Τάχος έζησε και εργάσθηκε εκεί ως εμπορικός αντιπρόσωπος συνεργαζόμενος με οίκους της Βιέννης.
Ο πατέρας του, Ιωάννης ήλθε πρόσφυγας στην Ελλάδα το έτος 1917. Εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου εργάσθηκε ως εμπορικός αντιπρόσωπος. Η μητέρα του, Χριστίνα καταγόταν από την Κωνσταντινούπολη. Στην Ελλάδα ήλθε μαζί με την οικογένειά της το έτος 1922. Εγκαταστάθηκαν στη Θεσσαλονίκη και ο πατέρας της ασχολήθηκε με το εμπόριο.
Ο Αναστάσιος Τάχος γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, υπήρξε αριστούχος μαθητής-υπότροφος της ιστορικής Σχολής «Κωνσταντινίδη» (που ιδρύθηκε το έτος 1907 στη Θεσσαλονίκη). Στη συνέχεια σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, την οποία αποφοίτησε το έτος 1956 με το βαθμό «Άριστα» στο πτυχίο του. Παράλληλα παρακολούθησε σπουδές γαλλικής γλωσσάς και φιλολογίας στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης και το έτος 1953 έλαβε το ανώτατο τότε δίπλωμα «Γαλλικών Φιλολογικών Σπουδών».
Τελειώνοντας τις πανεπιστημιακές του σπουδές υπηρέτησε στον ελληνικό στρατό από το 1956 μέχρι το 1958 ως έφεδρος αξιωματικός Πεζικού - Στρατολογίας, αφού αποφοίτησε επιτυχώς από τις Σχολές Πεζικού και Στρατολογίας.
Το έτος 1958 εγγράφηκε στον Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, αλλά διέκοψε το έτος 1960 διότι διορίσθηκε, μετά από διαγωνισμό στον οποίο αρίστευσε, ως μόνιμος υπάλληλος στο Υπουργείο Εσωτερικών. Στο Υπουργείο Εσωτερικών υπηρέτησε επί δέκα έτη (1960-1970) και διακρίθηκε ως εξαιρετική περίπτωση προαχθείς «κατ’ απόλυτη» εκλογή.
Από τον Ι. Ναό Αγ. Νικολάου Κρουσόβου |
Διετέλεσε μέλος των νομοπαρασκευαστικών επιτροπών για την κατάρτιση του «Δημοτικού και Κοινοτικού Κώδικα» και του «Υπαλληλικού Κώδικα». Έχει συντάξει σειρά επίσημων γνωμοδοτήσεων, από τις οποίες ορισμένες (έχουν δημοσιευθεί σε έγκυρα Νομικά περιοδικά.
Έχει συγγράψει μεταξύ άλλων και τα εξής αυτοτελή βιβλία: - Σύγχρονες τάσεις της αρχής της νομιμότητος εις το διοικητικόν δίκαιον, 1973. - Θεμελιώδεις υποχρεώσεις των δημοσίων υπαλλήλων (Πρόλογος του ακαδημαϊκού Μ. Στασινοπούλου, τέως Προέδρου της Δημοκρατίας και επιτίμου Προέδρου του Συμβουλίου Επικρατείας), 1981. - Δίκαιο της Δημόσιας Τάξης, 1990. - Διοικητικό Οικονομικό Δίκαιο, 1992 (7η έκδοση). - Δίκαιο Προστασίας του Περιβάλλοντος, 1992 (3η έκδοση). - Ελληνικό Διοικητικό Δίκαιο, 1993 (4η έκδοση). - Δημοσιοϋπαλληλικό Δίκαιο, 1993 (3η έκδοση).
Το έτος 1966 νυμφεύτηκε την Νίκη Χαχάκη, κόρη του Γεωργίου Χαχάκη, ταξιάρχου έ.α. της τότε Ελληνικής Χωροφυλακής με την οποία απέκτησε δύο παιδιά τον Ιωάννη και τον Γεώργιο. Η οικογένεια Χαχάκη ήλθε στην Ελλάδα από την Μικρά Ασία το 1922.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η κόσμια κριτική και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των σχολιαστών είναι σεβαστή. Σχόλια τα οποία υπεισέρχονται σε προσωπικά δεδομένα ή με υβριστικό περιεχόμενο να μην γίνονται. Τα σχόλια αποτελούν καθαρά προσωπικές απόψεις των συντακτών τους. Οι διαχειριστές δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για τυχόν δημοσίευση υβριστικού ή παράνομου περιεχομένου στα σχόλια των αναρτήσεων.Τα σχόλια αυτά θα διαγράφονται με την πρώτη ευκαιρία.