Στο Miskolc η κοινότητα ιδρύεται το 1687 με το δικαίωμα της αυτοδιοίκησης και κατά το 18ο αιώνα αποκτά παρεκκλήσι αφιερωμένο στον Άγιο Ναούμ. Οι έμποροι, μέλη της κομπανίας που υπογράφουν την πρώτη συμφωνία, το 1747, για τη δημιουργία του Ναού κι όλοι τους Σιπισχιάνοι και Μοσχοπολίτες είναι οι εξής: Gyorgy Rosa, Demeter Belanyi, Pal Marton Deak, Ferenc Demcsa, Demeter Koka, Buja Gyorgy, Ferenc Buja, Demeter Pap, Gyorgy Pap, Tamas Pal Deak, Antal Koroszki (Kozmiszki).
~ Φωτο: Ο Άγιος Ναούμ, από τον Ελληνορθόδοξο Ι. Ν. Αγ. Τριάδος στο Miskolc
Στις αρχές του 19ου αιώνα οι Έλληνες του Miskolc αυτοαποκαλούνταν ''Μακεδονοβλάχοι της παλαιάς πίστεως''. Κατά τη διάρκεια του 18ου αιώνα η ελληνική κοινότητα υπερβαίνει τα πλαίσια ενός παρεκκλησίου, καθώς ήδη το 1777 έχουν απευθυνθεί στον μητροπολίτη Καρλοβικίου να τους παραχωρήσει άδεια για οικοδόμηση ναού (η υπό Ελλήνων ιδρυθείσα κοινότητα του Miskolc υπάγεται άμεσα στον μητροπολίτη Karlovac). Ο θεμέλιος λίθος του ναού, που σχεδιάζει ο Johann Michart, τίθεται το 1785.
~ Φωτο: Η επιγραφή στην κεντρική δυτική είσοδο του Ναού του Miskolc.
Η επιγραφή του θεμέλιου λίθου διατηρείται στην επιγραφή της πέτρινης πλάκας τοποθετημένης πάνω από την κεντρική δυτική είσοδο του ναού:
''Αυτός είναι ο Ναός της Αγίας Τριάδας. Τα έργα οικοδόμησής του άρχισαν το 1785 κατά τη βασιλεία του αυτοκράτορα και βασιλιά της Ουγγαρίας Ιωσήφ Φραγκίσκου Β'. Οικοδομήθηκε με τις δωρεές των εκ Μακεδονίας Βλάχων αδελφών''.
Αγιάστηκε από τον Έλληνα επίσκοπο Βουδιμίου (Βούδας) Διονύσιο Παπαγιανούση ή Πόποβιτς από τα Σέρβια της Μακεδονίας.
Πηγή: ''Οι Μακεδονόβλαχοι (17ος-19ος αι.). Έλληνες Βλάχοι στην κεντροανατολική Ευρώπη. Η αποκατάσταση της αλήθειας'', Ανδρέας Β. Σταματόπουλος & Βασίλειος Α. Σταματόπουλος, Βουδαπέστη 2015, σελ. 29-30.
Ο ιερέας Emilian Margo |
Κατά το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, ο Έλληνας ιερέας του Miskolc είναι ο Emilian Margo, αδερφός του φημισμένου γιατρού καθηγητή Tivadar Margo (Θεόδωρου Μάρκου) με καταγωγή από την Κοζάνη.
Η Ελληνορθόδοξη Κοινότητα στο Miskolc αποτελούνταν από Έλληνες που κατάγονταν από περιοχές της κεντρικής και δυτικής Μακεδονίας, κυρίως Ελληνόβλαχους της τουρκοκρατούμενης τότε Μακεδονίας (αυτούς που σε ορισμένες πηγές αναφέρονται και ως Μακεδονόβλαχοι) από την Μοσχόπολη και την Σίπισχα.
Ο τελευταίος ιερέας ελληνικής καταγωγής του 20ου αι. είναι ο Konstantin Popovics που για σχεδόν 40 χρόνια εως τον θάνατό του στις αρχές του 1970 είναι επικεφαλής της ελληνικής ενορίας του Miskolc και θεματοφύλακας των θησαυρών της ελληνόφωνης κοινότητας. Διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο στην ανανέωση της Ορθοδοξίας του Miskolc μετά την κρίση, στις αρχές του 20ου αι. Επίσης τυπώνει ένα μικρό βιβλίο για την ελληνική κοινότητα και την εκκλησία (a miskolci gorogok muveszeti emlekei).
Tivadar Margo (Θεόδωρος Μάρκου) |
Κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας του, στις αρχές του 1950 εντάχθηκε υποχρεωτικά η κοινότητα δια της βίας από το κομμουνιστικό καθεστώς, στην ουγγρική ορθόδοξη εκκλησία που υπάγεται ακόμη και σήμερα στο Ρωσικό Πατριαρχείο παρανόμως.
Πηγή: Ελληνική κληρονομιά. Η ελληνική ορθόδοξος διασπορά στην Ουγγαρία (17ος-19ος αι.), Επιμέλεια: Βασίλειος Σταματόπουλος.
Η ελληνική ορθόδοξη εκκλησία και το μουσείο στο Miskolc
Σχετικές αναρτήσεις:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η κόσμια κριτική και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των σχολιαστών είναι σεβαστή. Σχόλια τα οποία υπεισέρχονται σε προσωπικά δεδομένα ή με υβριστικό περιεχόμενο να μην γίνονται. Τα σχόλια αποτελούν καθαρά προσωπικές απόψεις των συντακτών τους. Οι διαχειριστές δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για τυχόν δημοσίευση υβριστικού ή παράνομου περιεχομένου στα σχόλια των αναρτήσεων.Τα σχόλια αυτά θα διαγράφονται με την πρώτη ευκαιρία.