Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017

Βλάχικη τσουκνιδόπιτα της θείας Λόπης


Γράφει η Ελευθερία Μπούτζα
Η τσουκνιδόπιτα της θείας Λόπης
Υγιεινή, πεντανόστιμη και... βλάχικη! 

~ Υλικά: 
6 χωριάτικα φύλλα 
1/2 κιλό τσουκνίδα 
1/2 κιλό σπανάκι 
1/2 φλ.τσ. καλαμποκάλευρο 
1 ματσάκι λάπαθα 
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια 
1 ματσάκι άνηθος 
1 πράσσο 
1 φλ.τσ. ελαιόλαδο 
αλάτι, πιπέρι

Καθαρίζουμε τις τσουκνίδες προσεκτικά (καλύτερα με γάντια για να μη μας τσουκνίσουν και ερεθιστούν τα χέρια μας). Αφαιρούμε τα σκληρά κοτσάνια και κρατάμε μόνο τα τρυφερά μέρη του φυτού. Τις βάζουμε σε μια λεκάνη και ρίχνουμε κρύο νερό και 1 κ.σ. ξύδι. Αφήνουμε για 10 λεπτά και μετά τις ανακινούμε με ένα πιρούνι και τις σουρώνουμε. Τις ξεπλένουμε δυο – τρεις φορές και τις αφήνουμε στο σουρωτήρι να στραγγίσουν.
Ψιλοκόβουμε το σπανάκι, τα λάπαθα και τα πλένουμε καλά. Σε μια μεγάλη λεκάνη ανακατεύουμε τις τσουκνίδες, το σπανάκι, το πράσσο, τα κρεμμυδάκια, τα λάπαθα, τον άνηθο, το ελαιόλαδο, το αλατοπίπερο και το καλαμποκάλευρο.
Στρώνουμε σε λαδομένο ταψί δυό φύλλα, απλώνουμε το μισό μίγμα και συνεχίζουμε με άλλα δυό φύλλα το υπόλοιπο μίγμα και τα τελευταία φύλλα. Χαράζουμε τη πίτα και ψήνουμε για 40 με 50 λεπτα στους 200 βαθμούς.

~ Παραδοσιακό φύλλο :
Ελαιόλαδο 5 κουταλιές σούπας
Ξύδι 5 κουταλιές σούπας
Αλάτι 1 1/2 κουταλάκι γλυκού
Αλεύρι σκληρό 700 γρ 
Νερό 2 1/2 φλυτζάνια τσαγιού (χλιαρό)


Σε μια μεγάλη λεκάνη βάζουμε τα υλικά και πλάθουμε έντονα για 4'-5' μέχρι να πάρουμε μια ελαστική ζύμη που να κολλάει ελαφρώς στα χέρια. Σκεπάζουμε και αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί για 15'. Χωρίζουμε το ζυμάρι σε 6 μπάλες και με τη βοήθεια του πλάστη ανοίγουμε τα φύλλα .

Καλή επιτυχία!

Για καταπληκτικές σε έμπνευση και απλούστατες σε εκτέλεση συνταγές, 
ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κόσμια κριτική και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των σχολιαστών είναι σεβαστή. Σχόλια τα οποία υπεισέρχονται σε προσωπικά δεδομένα ή με υβριστικό περιεχόμενο να μην γίνονται. Τα σχόλια αποτελούν καθαρά προσωπικές απόψεις των συντακτών τους. Οι διαχειριστές δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για τυχόν δημοσίευση υβριστικού ή παράνομου περιεχομένου στα σχόλια των αναρτήσεων.Τα σχόλια αυτά θα διαγράφονται με την πρώτη ευκαιρία.