Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017

Αλύπιος Γ. Φούντος


Λεπτομέρεια μνήματος του ήρωος Αλυπίου Γ. Φούντου
από τα Κοιμητήρια Κορυτσάς
Ο Τίμιος Σταυρός γράφει: 
''ΑΛΥΠΙΟΣ ΦΟΥΝΤΟΣ / 1882 - 1914''

η πλάκα του μνήματος γράφει:
''ΑΜΥΝΕΣΘΑΙ ΥΠΕΡ ΠΑΤΡΗΣ
ΑΛΥΠΙΟΣ Γ. ΦΟΥΝΤΟΣ /
ΕΚ ΜΟΣΧΟΠΟΛΕΩΣ ΕΤΩΝ 32 /
.....ΥΠΟ ΤΩΝ /
..... ΕΝ ΤΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΙ
ΚΟΡΥΤΣΑΣ ΤΗ 22 ΜΑΡΤΙΟΥ 1914''[32]

Στο άκρο της πλάκας είναι χαραγμένο το όνομα του θεσσαλονικιού καλλιτέχνη μαρμαρά ''Κ. ΠΑΒΕΖΟΠΟΥΛΟΣ και Δ. ΛΕΜΟΝΙΔΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ''.
Όπου υπάρχουν τελείες στην επιγραφή του τάφου είναι κατεστραμμένα - λαξευμένα με σκαρπέλο τα γράμματα που χωρούν στα διαστήματα τα εξής:
''ΦΟΝΕΥΘΕΙΣ ..... ΤΟΥΡΚΑΛΒΑΝΩΝ ....''

Ο Αλύπιος έπεσε στην επανάστασι της Κορυτσάς (19 - 23 Μαρτίου 1914). Σήμερα το μνήμα είναι κατεστραμμένο, ένδειξι της μανίας των Αλβανών της εποχής Χότζα.


[32] Βλ. Βορειοηπειρωτικός Αγώνας, ενθ. αν., σελ. 555: ''... α/α 108 Φούντος Αλύπιος...'' στον πίνακα πεσόντων Κορυτσαίων.

Πηγή: π. Απ. Καρακίτσιος, Ορθόδοξοι Ιερείς και Διάκονοι που επέζησαν του άθεου καθεστώτος στην Αλβανία (1945-1990). Αυθεντικές Μαρτυρίες από την Βόρειο Ήπειρο. Θεσσαλονίκη 2001.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κόσμια κριτική και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των σχολιαστών είναι σεβαστή. Σχόλια τα οποία υπεισέρχονται σε προσωπικά δεδομένα ή με υβριστικό περιεχόμενο να μην γίνονται. Τα σχόλια αποτελούν καθαρά προσωπικές απόψεις των συντακτών τους. Οι διαχειριστές δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για τυχόν δημοσίευση υβριστικού ή παράνομου περιεχομένου στα σχόλια των αναρτήσεων.Τα σχόλια αυτά θα διαγράφονται με την πρώτη ευκαιρία.