Παρασκευή 19 Μαΐου 2017

Χαιρετισμός του κ. Βασιλείου Σηφακάκη στην παρουσίαση του βιβλίου του κ. Β. Σταματόπουλου με θέμα τους Μακεδονοβλάχους


Ο συγγραφέας του βιβλίου κ. Β. Σταματόπουλος
Χαιρετισμός του κ. Βασιλείου Σηφακάκη στην παρουσίαση του βιβλίου του κ. Βασιλείου Σταματόπουλου «Οι Μακεδονοβλάχοι (17ος-19ος αι.). Έλληνες Βλάχοι στην κεντροανατολική Ευρώπη. Η αποκατάσταση της αλήθειας» που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του Συνεδρίου της Παγκόσμιας Βλαχικής Αμφικτιονίας που ήταν αφιερωμένο στη μνήμη του Ευγενίου Δούμτσα, πρώτου δημάρχου του Szentendre Ουγγαρίας.

Το θέμα των Βλάχων για τους περισσότερους Έλληνες είναι άγνωστο, ενώ για κάποιους το πολύ-πολύ να σημαίνει τους ορεσίβιους πληθυσμούς που ασχολούνται με την κτηνοτροφία. Για τους ανήσυχους όμως και συνειδητοποιημένους Έλληνες σημαίνει ένα κομμάτι του Ελληνισμού που ζούσε και ζει στην Θεσσαλία, την Ήπειρο και την Μακεδονία, που προσπάθησε να τους προσεταιριστεί η Ρουμανική προπαγάνδα και ακόμα και σήμερα το επίσημο Ρουμανικό κράτος θέλει να τους θεωρεί Ρουμάνους.

Η ενασχόληση του κυρίου Βασιλείου Σταματόπουλου με το θέμα των Μακεδονοβλάχων του 17ου-19ου αι. και των Ελλήνων Βλάχων στην Κεντροανατολική Ευρώπη δείχνει τις εθνικές του ευαισθησίες και τις ανησυχίες του για την συνεχιζόμενη σήμερα προπαγάνδα της Ρουμανίας να θεωρεί Ρουμάνους όλους τους λατινόφωνους πληθυσμούς της Κεντροανατολικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης, επομένως και τους Έλληνες. Ο συγγραφέας όμως θίγει άλλο ένα θέμα: δείχνει ότι η προπαγάνδα αυτή δεν περιορίζεται μόνο στο μητροπολιτικό χώρο, αλλ’ επεκτείνεται και έξω απ’ την Ελλάδα, όπου ζουν χιλιάδες Έλληνες Βλάχοι, διωγμένοι σε χαλεπούς καιρούς από τις εστίες τους, όπως οι Βλάχοι της Μοσχόπολης, της κατ’ εξοχήν ακμάζουσας ελληνικής πόλης πριν το 1850, που εξανδραποδίστηκε από τις θηριωδίες και τις φρικαλεότητες; των Τουρκαλβανών.

Ο κύριος Βασίλειος Σταματόπουλος διαπραγματεύεται το θέμα χωρίς συναισθηματισμούς, με άκρως επιστημονικό τρόπο, παραθέτοντας πλήθος τεκμηρίων και πηγών που θεμελιώνουν τις απόψεις του. Η αναφορά του στο σήμερα με την παρουσίαση προσώπων και σύγχρονων γεγονότων δίνει κύρος και πειστικότητα στον λόγο του. Ακόμα, μέσα από τις σελίδες του βιβλίου, παρακολουθεί κάποιος την πορεία του παροικιακού Ελληνισμού στην κεντροανατολική Ευρώπη, μια αφήγηση που είναι στηριγμένη στην πολύπλευρη δραστηριότητα και την προσωπική πείρα του συγγραφέα και όχι τόσο σε πηγές και εξιστορήσεις άλλων.
Να τονίσω επίσης και κάτι που λόγω της ειδικότητός μου μπορώ να εκτιμήσω: τον στρωτό και όμορφο λόγο του, το γλαφυρό και λογοτεχνικό ύφος του έργου, που το κάνει ακόμα πιο ευχάριστο στον αναγνώστη.

Ο κύριος Βασίλειος Σταματόπουλος πρέπει να έχει την αίσθηση και την βεβαιότητα ότι με το βιβλίο αυτό επιτελεί εθνικό έργο, προβάλλοντας τον ελληνισμό ενός τμήματος της φυλής μας, την στιγμή, μάλιστα, που η επίσημη ελληνική πολιτική δεν έχει να επιδείξει δάφνες σ’ αυτό το θέμα. Όποιες φωνές ακούγονται και στην μητροπολιτική Ελλάδα είναι φωνές ιδιωτών, ξεχωριστών προσωπικοτήτων, αγωνιστών, όπως του κυρίου Αχιλλέα Λαζάρου, που αντιπροσωπεύει για την Ελλάδα την εγκυρότερη κι επιστημονικότερη φωνή για το ζήτημα των Βλάχων. Ένας τέτοιος Έλληνας είναι και ο κύριος Βασίλειος Σταματόπουλος. Του πρέπουν θερμά συγχαρητήρια για όλη αυτή του την δραστηριότητα.

Βασίλειος Σηφακάκης, Φιλόλογος, Αντιπρόεδρος του Οργανισμού για την Διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας (ΟΔΕΓ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κόσμια κριτική και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των σχολιαστών είναι σεβαστή. Σχόλια τα οποία υπεισέρχονται σε προσωπικά δεδομένα ή με υβριστικό περιεχόμενο να μην γίνονται. Τα σχόλια αποτελούν καθαρά προσωπικές απόψεις των συντακτών τους. Οι διαχειριστές δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για τυχόν δημοσίευση υβριστικού ή παράνομου περιεχομένου στα σχόλια των αναρτήσεων.Τα σχόλια αυτά θα διαγράφονται με την πρώτη ευκαιρία.