Стотици жители и гости на Пещера пренебрегнаха студеното време и дойдоха около езерото в централния парк на града, за да бъдат част от Богоявленския ритуал по хвърлянето на кръста. Йордановден в Пещера започна със шествие, водено от всички пещерски свещеници. Костадин Тахов на 16 г., Георги Петров на 19г. и Йордан Ибишев на 22 години, който пристигна в Пещера заради празника от гр. Рединг в Обединеното Кралствоq бяха мераклиите, които предварително са представили кръщелно свидетелство. За втора, поредна година от ледените води на езерото кръста извади Костадин Тахов. През последните години в ритуала биват допуснати само онези, които предварително са заявили желание в съответния църковен храм.
(Μετάφραση) Εκατοντάδες κάτοικοι και επισκέπτες στη Πέστερα αγνόησαν το κρύο και έφθασαν γύρω από τη λίμνη στο κεντρικό πάρκο της πόλης για να συμμετάσχουν στο τελετουργικό του Σταυρού. Η Ημέρα των Θεοφανείων στη Πέστερα ξεκίνησε με μια πομπή υπό την ηγεσία όλων των ιερέων της πόλης.
Ο 16-χρονος Kostadin Tahov, ο 19-χρονος Georgi Petrov και ο 22-χρονος Ιordan Ibisev, που έφτασαν για τις διακοπές των γιορτών στη Πέστερα από την πόλη Reading της Αγγλίας, ήταν οι μερακλήδες οι οποίοι βούτηξαν για τον Σταυρό. Για δεύτερη συνεχή χρονιά ο Kostadin Tahov κατάφερε να πιάσει τον Σταυρό στα παγωμένα νερά της λίμνης.
Τα τελευταία χρόνια επιτρέπεται να εκτελέσουν το τελετουργικό μόνο άτομα που έχουν δηλώσει από πριν την επιθυμία τους σε κάποιον από τους Ιερούς Ναούς της πόλης.
Από τον Ι. Ν. Αγίου Νικολάου Κρουσόβου, αφιέρωμα Αδελφών Τάχη / Τάχου, 1884 |
Ο 16-χρονος Kostadin Tahov, με βλάχικη καταγωγή από την πλευρά του πατέρα του σύμφωνα με πληροφορίες φίλων από την Πέστερα, έπεσε στα παγωμένα νερά και ήταν πάλι ο τυχερός όπως και πέρσι!
Η οικογένεια Τάχου πριν εγκατασταθεί στην Πέστερα (Περιστερά) βρισκόταν στον Γραμμουστιάνικο καλυβικό οικισμό της Πίζντιτσα (Ανατ. Ρωμυλία) και ήταν καρβανάρηδες / κιρατζήδες, είχαν άλογα κι έκαναν μεταφορές. Είχαν το παρατσούκλι Λούνγκου (που στα βλάχικα σημαίνει μακρύς, προφανώς από κάποιον ψηλό πρόγονο) και κάποιοι έχουν γραφτεί μ' αυτό το επώνυμο.
Οικογένειες με το επώνυμο Τάχη και Τάχου υπάρχουν στην Αετομηλίτσα Ιωαννίνων και στο Κρούσοβο της Πελαγονίας, όπου είχαν εγκατασταθεί Γραμμουστιάνοι που, όπως μας πληροφορεί ο Αστ. Κουκούδης, προηγουμένως ζούσαν στον οικισμό Μπιρίνα και τον εγκατέλειψαν έπειτα από επίθεση Τουρκαλβανών ληστών.
Να θυμίσουμε ότι νωρίτερα, για δυο συνεχόμενες χρονιές, είχε πιάσει τον Σταυρό στην Πέστερα ο Mihail Kombuyanov, απόγονος της γνωστής βλάχικης οικογένειας Κομπογιάννη, κλάδος της οποίας ζει στην Πέστερα της Βουλγαρίας, βλ.: Mihail Komboyanov
Χρόνια Πολλά με Υγεία και Φώτιση!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η κόσμια κριτική και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των σχολιαστών είναι σεβαστή. Σχόλια τα οποία υπεισέρχονται σε προσωπικά δεδομένα ή με υβριστικό περιεχόμενο να μην γίνονται. Τα σχόλια αποτελούν καθαρά προσωπικές απόψεις των συντακτών τους. Οι διαχειριστές δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για τυχόν δημοσίευση υβριστικού ή παράνομου περιεχομένου στα σχόλια των αναρτήσεων.Τα σχόλια αυτά θα διαγράφονται με την πρώτη ευκαιρία.