Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

Ας βάψουμε τα πασχαλινά αυγά με φυσικό τρόπο


Κόκκινη Πέμπτη σήμερα... και από το πρωί οι νοικοκυρές καταγίνονται με το ζύμωμα και το βάψιμο των κόκκινων αυγών. Είναι η μέρα που φτιάχνουν τα τσουρέκια ή κουλούρια της Λαμπρής και μοσχομυρίζει το σπίτι ! 
Σε πολλές περιοχές της χώρας μας την σημερινή ημέρα κρεμούν ένα κόκκινο πανί στην πόρτα (στα παράθυρα ή στην βεράντα του σπιτιού) ή κάποιοι δένουν απλώς μια κόκκινη κορδέλα...
Για το κόκκινο χρώμα δίνουν διάφορες ερμηνείες. Άλλοι λένε ότι θυμίζει το αίμα του Χριστού ή ότι είναι το χρώμα της χαράς κι άλλοι διηγούνται ότι όταν αναστήθηκε ο Χριστός, η πρώτη που τον είδε, ήταν η Μαρία η Μαγδαληνή. Έτρεξε λοιπόν να το αναγγείλει στους μαθητές του. Την ώρα εκείνη συνάντησε μια γνωστή της γυναίκα που κρατούσε στην ποδιά της αυγά.
-Πού τρέχεις έτσι; Τη ρώτησε η γυναίκα.
-Τρέχω να πω στους μαθητές του Κυρίου, πως εκείνος αναστήθηκε, απάντησε η Μαγδαληνή.
-Δεν το πιστεύω. Θα το πιστέψω μόνο όταν αυτά τα αυγά που μάζεψα, γίνουν κόκκινα... 
και πράγματι τα αυγά εκείνη την στιγμή κοκκίνησαν !

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος έβαψα τα πασχαλινά αυγά με τον τρόπο που τα έβαφαν και οι γιαγιάδες μας... τότε που δεν υπήρχαν οι βαφές του εμπορίου. Μπορούμε πολύ εύκολα να δώσουμε όμορφο κόκκινο χρώμα στα αυγά με αγνά φυτικά υλικά και χωρίς χημικές ουσίες, επικίνδυνες για την υγεία μας...
Οι πιο συνηθισμένοι τρόποι είναι τα κρεμμυδόφυλλα, τα παντζάρια (κομματάκια), τα πέταλα από τις παπαρούνες και το λεγόμενο ριζάρι.

ριζάρι
Τα παντζάρια, η αλήθεια είναι ότι τα δοκίμασα αλλά δεν ενθουσιάστηκα με το αποτέλεσμα. Με τα κρεμμυδόφυλλα  πετυχαίνουμε ένα όμορφο κεραμιδί χρώμα... 
Το ριζάρι είναι ένας θάμνος που η ρίζα του είναι κόκκινη και από αυτήν παράγεται μια χρωστική (με την οποία παλαιότερα έβαφαν νήματα). Στην επαρχία είναι σχετικά εύκολο να το εντοπίσουμε στους αγρούς αλλά ακόμη και όσοι ζουν σε αστικά κέντρα μπορούν να το βρουν σε κάποια καταστήματα βιολογικών προϊόντων. Το αποτέλεσμα είναι καταπληκτικό  επειδή  δίνει ένα πανέμορφο κατακόκκινο χρώμα !

Αν και προτιμώ να βάφω, όπως απαιτεί το έθιμο, μόνο κόκκινα αυγά θα σας παραθέσω κάποιους τρόπους... αν έχετε διάθεση για πειραματισμούς και παιχνίδι ή μικρά παιδιά που ενθουσιάζονται με την ποικιλία χρωμάτων, για να τα βάψετε και σε άλλα χρώματα !
Πράσινα αυγά: με φύλλα αμυγδαλιάς, τσουκνίδα, σπανάκι  ή  μαϊντανό.
Κίτρινα αυγά: με το μπαχαρικό κουρκουμά/κιτρινόριζα (5 κουταλιές σούπας για 10 αυγά) και ένα κουταλάκι του γλυκού κρόκο (σαφράν).
Μωβ-μπλε: με κόκκινο λάχανο αφού το κόψετε σε κομματάκια.

Η διαδικασία είναι πολύ εύκολη... 

Βράζουμε, σε μια μεγάλη κατσαρόλα, τα φυτικά υλικά που έχουμε επιλέξει ανάλογα με το χρώμα που θέλουμε να πετύχουμε μέχρι το νερό να χρωματιστεί καλά... Για καλύτερα αποτελέσματα αφού βράσουμε καλά τα υλικά μας μπορούμε να τα αφήσουμε μέσα στο νερό μια ημέρα ώστε να βγάλουν όλο το χρώμα τους. Στη συνέχεια, αφού τα σουρώσουμε, προσθέτουμε τα αυγά και ξύδι (1/2-1  ποτήρι κρασιού) για να σταθεροποιηθεί το χρώμα. Επιλέγουμε λευκά αυγά δίχως σημάδια και τα καθαρίζουμε καλά ώστε να μην έχουν λεκέδες. Τα βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 20-25 λεπτά. 
Μην στριμώξετε πολλά αυγά μαζί και βάλτε όσο νερό χρειάζεται για να τα σκεπάζει καλά. Αφού τα βγάλουμε τα αφήνουμε να στεγνώσουν και τα γυαλίζουμε με ελαιόλαδο...
Επίσης, αν θέλουμε να κάνουμε σχέδια, μπορούμε πριν βράσουμε τ'αυγά να τοποθετήσουμε πάνω σ'αυτά διάφορα φύλλα, από την μια πλευρά και την άλλη, και να τα τυλίξουμε σφιχτά με καλσόν ώστε να μην φύγουν...
Έτσι θα έχουμε βάψει τα πασχαλινά μας αυγά με τον πιο φυσικό και διασκεδαστικό τρόπο !


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κόσμια κριτική και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των σχολιαστών είναι σεβαστή. Σχόλια τα οποία υπεισέρχονται σε προσωπικά δεδομένα ή με υβριστικό περιεχόμενο να μην γίνονται. Τα σχόλια αποτελούν καθαρά προσωπικές απόψεις των συντακτών τους. Οι διαχειριστές δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για τυχόν δημοσίευση υβριστικού ή παράνομου περιεχομένου στα σχόλια των αναρτήσεων.Τα σχόλια αυτά θα διαγράφονται με την πρώτη ευκαιρία.