Κυριακή, 24 Νοεμβρίου 2013

Η χώρα που κλέβει Ήρωες και Ιστορία…


Του Δημήτρη Γαρούφα
Δικηγόρου – πρώην προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης

Ο παππoύς μου ήταν Bλάχος και είχε ελληνικό επίθετο… Το 1912 το Μονα­στήρι το πήραν οι Σέρβοι κι έτσι ανα­γκασθήκαμε να κάνουμε το επίθετο να λήγει σε «ιβιτς». Το 1941 που ήρθαν οι Βούλγαροι το κά­νανε να λήγει σε “εφ” και το 1944, που έκανε ο Τίτο κράτος με το όνομα “Μακεδονία”, το κάνανε να λήγει σε “εφσκι”… Έτσι, η οικογένεια μου άλλαξε επίθετο τρεις φοpές σε έναν αιώνα…».
Αυτή ήταν η -με δόση χιούμορ- απάντηση βλαχόφωνου και ελληνοφώνου δικηγόρου από το Μονα­στήρι όταν τον ρώτησα για τη ρίζα του επωνύμου του πριν από μερικές ημέρες που βρέθηκα στο Μοναστήρι συνοδεύοντας. ως δικηγόρος. πετυχημένο έλληνα επιχειρηματία που ξένη πολυεθνική του ανέθεσε την αντιπρο­σωπεία προϊόντων της στην FYR0M…
Το Μοναστήρι, με 110.000 περίπου κατοί­κους έχει 5% Αλβανούς, βλαχόφωνους που διαπρέπουν στα επιστημονικά επαγγέλματα (σε ποσοστό 15% οι δικηγόροι της πόλης είναι βλαχόφωνοι, εκ των οποίων οι περισσότεροι και ελ­ληνόφωνοι…) και διατηρεί τα κτίρια που ανήκαν σε Έλληνες πριν από το 1912… Εχει και τρία φροντιστήρια ελληνικής γλώσσας γιατί υπάρχει  ενδιαφέρον για την εκμάθηση τnς από νέους, με την προοπτική να προσληφθούν σε επιχειρήσεις Ελλήνων που δραστηριοποιούνται εκεί.
~ Η συνέχεια: Εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κόσμια κριτική και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των σχολιαστών είναι σεβαστή. Σχόλια τα οποία υπεισέρχονται σε προσωπικά δεδομένα ή με υβριστικό περιεχόμενο να μην γίνονται. Τα σχόλια αποτελούν καθαρά προσωπικές απόψεις των συντακτών τους. Οι διαχειριστές δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για τυχόν δημοσίευση υβριστικού ή παράνομου περιεχομένου στα σχόλια των αναρτήσεων.Τα σχόλια αυτά θα διαγράφονται με την πρώτη ευκαιρία.