Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου 2013

H Παράδοση είναι η συλλογική ψυχή ενός ολόκληρου λαού


Της Κατερίνας Ελληνίδου, ερμηνεύτριας ελληνικών παραδοσιακών στο συγκρότημα «Γραικοί»

Με ρωτάτε τι είναι για μένα η παραδοσιακή μουσική.

Πως θα μπορούσα όμως να μιλήσω γι’ αυτήν αν δεν ανατρέξω στις ρίζες που ο ίδιος ο χαρακτηρισμός της μουσικής μας οδηγεί. Την παράδοσή μας. Ρίζες που πηγαίνουν πολύ βαθιά.

Σε ένα κυριακάτικο τραπέζι στρωμένο με το λευκό τραπεζομάντηλο της γιαγιάς και γύρω του μαζεμένη όλη η αγάπη. Στις γιορτές των Χριστουγέννων, των Αποκριών και στου Πάσχα την κατάνυξη.

Στις προετοιμασίες των γάμων, από το στόλισμα της νύφης μέχρι και την πρώτη νύχτα του ζευγαριού. Πίσω στα παραμύθια της γιαγιάς, στα νανουρίσματα της μάνας, ακόμα και στα μοιρολόγια που συνόδευαν τους αγαπημένους μας στο τελευταίο τους ταξίδι.

Στη σπορά, στο θέρος και γενικά σε όλες τις γεωργικές εργασίες. Μέσα σε όλα αυτά υπάρχει το στοιχείο της συνεύρεσης και τα αισθήματα που γεννιούνται από αυτήν την συνεύρεση.

Η αγάπη, ο έρωτας, ο πόνος, η νοσταλγία, η ξενιτιά και ένα σωρό άλλα. Αισθήματα που μοιράζονταν οι άνθρωποι μεταξύ τους.
Η παράδοση για μένα είναι κάτι το ζωντανό που δεν σταματά. Είναι ψυχή. Η συλλογική ψυχή ενός ολόκληρου λαού.

Κάποτε διάβασα πως όποιος δεν γνωρίζει τα τελευταία πεντακόσια χρόνια της ιστορίας και της παράδοσης του τόπου του… απλά δεν υπάρχει.

Όσοι ζουν , σύμφωνα με τα ήθη και τα έθιμα του τόπου τους, θλίβονται βαθιά, όταν αναγκάζονται να μεταναστεύσουν και να ζήσουν μια διαφορετικότητα. Αυτή η ψυχή έχει φωνή. Είναι τα παραδοσιακά μας τραγούδια.

Μεταφέρθηκαν από στόμα σε στόμα, από γενιά σε γενιά και κλείνουν μέσα τους όλα όσα έχω αναφέρει.
Πηγή: εδώ

Γραικοί - Πανάγιω, Γύρισμα (Πωγώνι Ηπείρου):


Πηγή βίντεο: johnny A. (youtube)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η κόσμια κριτική και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των σχολιαστών είναι σεβαστή. Σχόλια τα οποία υπεισέρχονται σε προσωπικά δεδομένα ή με υβριστικό περιεχόμενο να μην γίνονται. Τα σχόλια αποτελούν καθαρά προσωπικές απόψεις των συντακτών τους. Οι διαχειριστές δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για τυχόν δημοσίευση υβριστικού ή παράνομου περιεχομένου στα σχόλια των αναρτήσεων.Τα σχόλια αυτά θα διαγράφονται με την πρώτη ευκαιρία.