Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015

Σπάργανα - Χριστουγεννιάτικες Ηπειρώτικες Τηγανίτες



Της Ελευθερίας Μπούτζα

Στα χωριά της Ηπείρου την παραμονή των Χριστουγέννων έφτιαχναν τα Σπάργανα (τηγανίτες), τα οποία συμβόλιζαν τα σπάργανα του Χριστού στη Φάτνη. Πρόκειται για μια πεντανόστιμη "στίβα" από τηγανίτες ψημένες στο τζάκι σε πυρωμένη πέτρα. Αν πάλι δεν έχετε τζάκι, δοκιμάστε ένα αντικολλητικό τηγάνι.

~ Υλικά: 
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.γ αλάτι, 1 κιλό ζάχαρη
1 λίτρο νερό χλιαρό

Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε με λίγο αλάτι. Το βάζουμε σε μια μεταλλική λεκάνη και προσθέτουμε σιγά-σιγά χλιαρό νερό. Χτυπάμε πολύ καλά το μείγμα με ένα πιρούνι μέχρι να γίνει κουρκούτι -όχι πολύ πηχτό, προσέχοντας να μη σβολιάσει. Ανάβουμε φωτιά με κέδρα ή ξερά ξύλα, κατά προτίμηση στο τζάκι. Παίρνουμε μια μαύρη πλάκα (πέτρα) 40 εκ. X 40 εκ. και πάχος 3,5 εκ. περίπου, την τοποθετούμε στη φωτιά πάνω σε πυροστιά και την αφήνουμε να καεί καλά. Προσοχή στην επιλογή της πλάκας η οποία θα πρέπει να αντέχει σε υψηλές θερμοκρασίες γιατί μπορεί εύκολα να σπάσει. Αφού καεί η πλάκα ρίχνουμε λίγη στάχτη και την σκουπίζουμε. Με μια μεγάλη κουτάλα παίρνουμε από τη ζύμη και ρίχνουμε πάνω στην πλάκα και την απλώνουμε με ένα καλάμι ή ξύλο. Όταν ψηθεί η τηγανίτα από τη μια πλευρά (έχει αρχίσει να ξεκολλάει από την πλάκα), τη γυρίζουμε και από την άλλη. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσει το μείγμα.
Καθαρίζουμε καρύδια και τα χτυπάμε σε ένα γουδί. Στρώνουμε ένα ταψί με λίγα τριμμένα καρύδια, από πάνω βάζουμε μια σειρά τηγανίτες, ξαναστρώνουμε καρύδια και από πάνω τηγανίτες. Αυτό γίνεται μέχρι να τελειώσουν οι τηγανίτες. Τις βάζουμε όπως είναι στο φούρνο σε αερόθερμο στους 240 βαθμούς για δέκα λεπτά. Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο. Μετά παίρνουμε τη ζάχαρη, τη βάζουμε σε μια κατσαρόλα με τρία δάχτυλα νερό. Τέλος, ρίχνουμε στο ταψί το καυτό σιρόπι (προαιρετικά μπορούμε να περιχύσουμε τις τηγανίτες και με θυμαρίσιο μέλι) και τις αφήνουμε να κρυώσουν.

Καλή επιτυχία!


~ Για περισσότερες εξαιρετικές συνταγές, 
επισκεφτείτε την σελίδα:

4 σχόλια:

  1. ΕΤΣΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΟΠΩΣ ΤΑ ΠΕΡΓΡΑΦΕΤΕ ΓΙΝΟΝΤΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ ΝΤΟΥΣΚΑΡΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΑΣ ΠΟΛΛΑ ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΛΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΣΕ ΣΑΣ ΚΑΙ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΔΙΑΒΑΣΟΥΝ ΤΗΝ ΩΡΑΙΑ ΣΥΝΤΑΓΗ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλά Χριστούγεννα ! Στην Ζίτσα τις τηγανίτες αυτές τις ζεματάμε με μέλι πετιμέζι αρωματισμένο με φλούδες πορτοκάλι και έτσι παίρνουν ένα χρυσοκόκκινο χρώμα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλα χριστουγεννα.Στη Ζιτσα τις εφτιαχνε η μαμα μου,εκει μεναμε κατω απο την εκλησια του αι Νικολα!!!!

      Διαγραφή
    2. Στη μουργκάνα από φιλιάτες μεριά,,σε πέτρινη πλάκα με καρύδια και σκόρδο....Καλές γιορτές.....!!!!!!!!!!

      Διαγραφή

Η κόσμια κριτική και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των σχολιαστών είναι σεβαστή. Σχόλια τα οποία υπεισέρχονται σε προσωπικά δεδομένα ή με υβριστικό περιεχόμενο να μην γίνονται. Τα σχόλια αποτελούν καθαρά προσωπικές απόψεις των συντακτών τους. Οι διαχειριστές δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για τυχόν δημοσίευση υβριστικού ή παράνομου περιεχομένου στα σχόλια των αναρτήσεων.Τα σχόλια αυτά θα διαγράφονται με την πρώτη ευκαιρία.